Hocam þikayet eden , hayal kýrýklýðýna uðrayan hatta çok daha aðýr hakaretler savuran yatýrýmcýlara kimsenin diyecek sözü yok bence. Hepsi yerden göðe kadar haklý. Çünkü bu yönetim ve patronlar maalesef dürüst olmadýklarý gibi küçük yatýrýmcýya karþý çok kötü niyetli ve resmen KY kazanmasýn diye özel çaba sarfeden bir yapý.
Bunun dýþýnda þirketin durumunda normal þartlarda , bilançolara göre anormal kötü bir durum yok. Sürekli tekrar ettiðim için artýk çok fazla yazmak istemiyorum ama finansal tablolarda , aþýrý banka borcu ve ödenen yüksek faiz dýþýnda bir sorun yok.
Bu finansal gider net karý törpülüyor. Bu banka borcuna çare bulunduðu anda hiçbir sorun kalmýyor. Bunun için Payeti satmak istediler , þu ana kadar sonuç alýnamadý. Þimdi de þirket tahvili çýkarmak istiyorlar. Detaylarý belli olunca bunu ayrýca yorumlarýz.
Benim tahminim hisse senedine çevirilebilir tahvil çýkaracaklar. Bir taraftan da Paynet satýþý devam edecek. Ama bu tahville elde edilecek nakit þirketin nakit akýþýný olumlu etkiliyeceði için Payneti satmak için zaman baskýsýndan kurtulacaklar.
Tahvile ödenecek olan faiz de muhtemelen cari ticari kredi faizinden düþük olacak. Kupon ödemelerini de 3 aylýk dilimler halinde yapabilirler ve tahvil vadesi dolunca da yenisi ile refinansman yaparlar. Bu döngü Paynet satýlana kadar devam eder.
Eðer hisse senedine çevirmek isteyen olursa da , muhtemelen sermaye belli bir oranda arttýrýlacak.
Ben sürecin sonunda herþeyin olumlu olacaðýný düþünüyorum ama þirket yönetimi herþeyi o kadar yanlýþ yönetiyor ki , bu da kýsa vadede hisse fiyatýna olumsuz yansýyor.
Gelecek olan bilançoyu bir görelim daha net yorum yaparýz þirketin mali durumu hakkýnda.
Öz sermaye konusuna gelince. Brighstar muhasebeyi TL tuttuðu için öz sermayesinin çok yüksek olduðunu sanmýyorum. Bir de artan borç yükü konsolide öz sermayeyi biraz düþürmüþ olabilir.
2022 yýl sonu bilançosunda öz sermayenin 1 milyarý aþmasýný bekliyorum.
Özetleyecek olursak , þirketin genel durumunda bir sorun yok ama maalesef bu banka borcu ve ona ödenen faiz tek olumsuz yanýmýz. Bu da net karý düþürdüðü için buna bir tepkisi var yatýrýmcýnýn. Ama asýl sorun yatýrýmcýsýna sahip çýkmayan kötü niyetli yönetim. Yapýlan kasýtlý olarak yatýrýmcýyý zarara uðratmaktýr. Yaptýklarý bu. Þu borsada herkes þirketine ve yatýrýmcýsýna sahip çýkarken bunlar yatýrýmcý kaybetsin diye özel çaba sarfediyor.
Buradan defalarca çaðrý yapýldý , mailler atýldý , telefonlar edildi neden hisse geri alým yapmýyorsunuz dendi. Tek sýðýnýlan bahane þirketin buna ayýracak bütçesi yok dendi. Faize senede 400 milyon ödeyecek bütçeleri var ama hisse geri alýma ayýracak 100 milyonlarý yok. Kaldý ki hisse geri alýmýna ödenen para þirketin aktifinde yer alacak havaya uçmayacak. Hatta ileride bir fona satýlýp para bile kazanýlabilirdi.
Ama maalesef bizim yöneticiler þirketin lehine bir iþ yapacaðýz da hissenin deðeri artacak diye ödü kopuyor. Bunun da altýnda bir sebep vardýr elbet. Ýllegal ve dürüstlüðe sýðmayan bir sebep.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri