Sn hkm, ben Yatırım dünyasını soğana benzetirim. Soğanın en dış halkasında kripto paralar vardır eğer bir kriz olursa insanlar önce kripto paraları satarlar. En hassası odur. Soğan halkasında bir sonraki halka hisse senedi piyasasıdır. Daha içe doğru ilerlersek sonra tahvil piyasaları ve dövizler gelir. Daha da özüne inince altın gibi değerli madenler daha da sonra Ticari gayrimenkuller ve arsalar en son halkada ise konut piyasası vardır. Teşbihte hata olmaz ama Konut piyasası yatırım dünyasının cücüğüdür diyelim. O yüzden konut piyasası özellikle bizim gibi ülkelerde hard asset sınıfındadır.
Krizlerde ilk önce kripto paralar satılır sonra hisse senetleri… Konut piyasasına gelene kadar birçok meta elden çıkarılır. Sanırım twitterda bir arkadaş çalışmasını paylaşmıştı; 2001 krizinde ne oldu diye gazete küpürleri kesip saklamış benim de arşivimdeydi ama şimdi onu bulamayacağım. 2001 krizinde bizde otomobil piyasası ticari gayrimenkuller(dükkan,ofis vb) ve arsalar değer yitirmiş ama Konut fiyatları düşmemişti(TL bazlı).
Gelelim 1929 gibi olur muyuz sorusuna. Keşke şimdiki dünya bundan 100 yıl önceki gibi dürüst ve daha adil bir dünya olsaydı. Ama maalesef öyle değil. 2008 krizinden bu yana gördük ki ne zaman kriz olsa dev şirketlerin batmasına izin verilmiyor aksine daha çok dolar basılarak piyasaya daha çok kağıt para sürülerek krizi bir şekilde sönümlendiriyorlar. Ama bu durum da sürdürülebilir olmayacak ve bu oyunun sonu Weimar Almanyası-Venezuela benzeri hiper enflasyonla sonuçlanacağını düşünüyorum. Yani Great Reset’in 1929 benzeri krizle değil Venezuela benzeri hiper enflasyonla Tüm dünyada sonlanacağını düşünüyorum.
Böyle bir en kötü senaryoda ise parada değil malda(konutta) duranın hayatını idame edebileceğine inanıyorum. Yanıla da bilirim sonunda benim değil sizin senaryonuz da doğru çıkabilir ama benim öngörüm bu şekildedir.
Selamlar
------------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer İmleri