Sayfa 987/1312 İlkİlk ... 48788793797798598698798898999710371087 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 7,889 - 7,896 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

Sn vivatrader dünya normal zamanlardan geçse dediklerinize katılırdım.Şu anda 1929 benzeri bir dönem aynen simule ediliyor.O dönemde enflasyonu deflasyon takip etmiş.Biz o döngünün dünya olarak tam neresindeyiz bilemiyorum.Enflasyon dönemi bittiği zamanlarda gerçek hard zamanlar geldiği zaman hard asset gayrı menkul olmayabilir.Misal işsiz kaldınız çocuğunuz özel okulda okuyor tüm masraflarınız tavan ve elinizde beş gayrımenkulunuz var,mantıklı olan birini satmaktır değil mi.E alıcı var mı,bu tarz zor zamanlarda bu duruma düşen insan sayısı çoğalırsa olay değişir.Şu anda amerikada yaşanan bu.Emlak bir süredir düşüyor.Zaten great reset in olabilmesi için sadece insanların mülk alamaması yetmez ayrıca satmak zorunda kalmalılar.Milyon dolarlık soru şu,bu kadar gayrımenkulun alıcısı kim olacak ve hangi fiyatdan toplayacaklar.

Yanlış anlaşılmasın ben aslında yatırımcı olarak tüm hayatım boyunca gayrımenkule inanmış biriyimdir.Ama bu yaşa kadar ki tecrübelerim finansal piyasalarda dogma olmayacağı piyasa ile savaşılamayacağı şeklinde.Trend nereye gidecek anlamaya çalışıyorum,terste kaldın mı işin zor,borsacıların hepsi bunu bilir,bir kağıtda zamanı tutturamadın mı kağıdın değeri ne olursa olsun artmaz veya kağıdın değeri ne olursa olsun düşmez,spek ne istiyor onu anlamak şart.Dünyanın spekleri de malum küresel soyguncu aileler,onlar nasıl bir süreç istiyorlar,her anlamda bunu çözemedik mi işimiz zor,akıntıya karşı kürek çekeriz,bu kadar küreklere asılıyorum bu kayık niye ters yöne gidiyor deriz.

3. Sayın hkm verdiğiniz örnekteki zor şartlar yaşanabilir, mümkün, ona katılırım.
    Ama siz, ben, sn vivatrader, veya diğer emlak yatırımcısı forumdaşlar olsun ya da forum harici kişiler olsun, eminim hepsinin emlak dışında daha likit araçları mevcuttur (altın vb.)
    Bahsettiğiniz senaryoda ilk olarak altın döviz vs bozulur, daha olmazsa çocuk devlet okuluna yazdırılır.

Şu anda ev satanların da (alıcıları sinir edecek derecede ) tok satıcı olmasını ben buna bağlıyorum.
    Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracı adayınız iyi birine benziyor olsa da, DAVA GEÇMİŞİNİ mutlaka isteyin.
    https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nir-mi-6994969

4. ticari borçlar v.s. hariç Türk insanı genelde gayrimenkulu ancak başka bir gayrimenkul almak için satar.

5. Sn hkm, ben Yatırım dünyasını soğana benzetirim. Soğanın en dış halkasında kripto paralar vardır eğer bir kriz olursa insanlar önce kripto paraları satarlar. En hassası odur. Soğan halkasında bir sonraki halka hisse senedi piyasasıdır. Daha içe doğru ilerlersek sonra tahvil piyasaları ve dövizler gelir. Daha da özüne inince altın gibi değerli madenler daha da sonra Ticari gayrimenkuller ve arsalar en son halkada ise konut piyasası vardır. Teşbihte hata olmaz ama Konut piyasası yatırım dünyasının cücüğüdür diyelim. O yüzden konut piyasası özellikle bizim gibi ülkelerde hard asset sınıfındadır.

Krizlerde ilk önce kripto paralar satılır sonra hisse senetleri… Konut piyasasına gelene kadar birçok meta elden çıkarılır. Sanırım twitterda bir arkadaş çalışmasını paylaşmıştı; 2001 krizinde ne oldu diye gazete küpürleri kesip saklamış benim de arşivimdeydi ama şimdi onu bulamayacağım. 2001 krizinde bizde otomobil piyasası ticari gayrimenkuller(dükkan,ofis vb) ve arsalar değer yitirmiş ama Konut fiyatları düşmemişti(TL bazlı).

Gelelim 1929 gibi olur muyuz sorusuna. Keşke şimdiki dünya bundan 100 yıl önceki gibi dürüst ve daha adil bir dünya olsaydı. Ama maalesef öyle değil. 2008 krizinden bu yana gördük ki ne zaman kriz olsa dev şirketlerin batmasına izin verilmiyor aksine daha çok dolar basılarak piyasaya daha çok kağıt para sürülerek krizi bir şekilde sönümlendiriyorlar. Ama bu durum da sürdürülebilir olmayacak ve bu oyunun sonu Weimar Almanyası-Venezuela benzeri hiper enflasyonla sonuçlanacağını düşünüyorum. Yani Great Reset’in 1929 benzeri krizle değil Venezuela benzeri hiper enflasyonla Tüm dünyada sonlanacağını düşünüyorum.
    Böyle bir en kötü senaryoda ise parada değil malda(konutta) duranın hayatını idame edebileceğine inanıyorum. Yanıla da bilirim sonunda benim değil sizin senaryonuz da doğru çıkabilir ama benim öngörüm bu şekildedir.

Selamlar

------------
    Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
    “First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones

Alıntı Originally Posted by finans_mt Yazıyı Oku
    ticari borçlar v.s. hariç Türk insanı genelde gayrimenkulu ancak başka bir gayrimenkul almak için satar.
    Ömrü hayatımda 2 defa ev sattım. 2 sindede ev aldım. Yatırıp öpseler borç harç işyeri.açma gibi herhangi bi sebeble ev satmamm
    bir halt olacağı yok.

7.  Alıntı Originally Posted by vivatrader Yazıyı Oku
    Sn hkm, ben Yatırım dünyasını soğana benzetirim. Soğanın en dış halkasında kripto paralar vardır eğer bir kriz olursa insanlar önce kripto paraları satarlar. En hassası odur. Soğan halkasında bir sonraki halka hisse senedi piyasasıdır. Daha içe doğru ilerlersek sonra tahvil piyasaları ve dövizler gelir. Daha da özüne inince altın gibi değerli madenler daha da sonra Ticari gayrimenkuller ve arsalar en son halkada ise konut piyasası vardır. Teşbihte hata olmaz ama Konut piyasası yatırım dünyasının cücüğüdür diyelim. O yüzden konut piyasası özellikle bizim gibi ülkelerde hard asset sınıfındadır.

Krizlerde ilk önce kripto paralar satılır sonra hisse senetleri… Konut piyasasına gelene kadar birçok meta elden çıkarılır. Sanırım twitterda bir arkadaş çalışmasını paylaşmıştı; 2001 krizinde ne oldu diye gazete küpürleri kesip saklamış benim de arşivimdeydi ama şimdi onu bulamayacağım. 2001 krizinde bizde otomobil piyasası ticari gayrimenkuller(dükkan,ofis vb) ve arsalar değer yitirmiş ama Konut fiyatları düşmemişti(TL bazlı).

Gelelim 1929 gibi olur muyuz sorusuna. Keşke şimdiki dünya bundan 100 yıl önceki gibi dürüst ve daha adil bir dünya olsaydı. Ama maalesef öyle değil. 2008 krizinden bu yana gördük ki ne zaman kriz olsa dev şirketlerin batmasına izin verilmiyor aksine daha çok dolar basılarak piyasaya daha çok kağıt para sürülerek krizi bir şekilde sönümlendiriyorlar. Ama bu durum da sürdürülebilir olmayacak ve bu oyunun sonu Weimar Almanyası-Venezuela benzeri hiper enflasyonla sonuçlanacağını düşünüyorum. Yani Great Reset’in 1929 benzeri krizle değil Venezuela benzeri hiper enflasyonla Tüm dünyada sonlanacağını düşünüyorum.
    Böyle bir en kötü senaryoda ise parada değil malda(konutta) duranın hayatını idame edebileceğine inanıyorum. Yanıla da bilirim sonunda benim değil sizin senaryonuz da doğru çıkabilir ama benim öngörüm bu şekildedir.

Selamlar

------------
    Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
    Bence bitcoin yatırım sınıfına girmez direk ponzi denebilir. Bu çağın lale soğanıdır. Ne zaman yok olacak bekleyip göreceğiz

Gayrimenkulü de yatırım olarak görmem ama değer saklama aracı olarak kıymetlidir. Yaşayacağım ev dışında yatırım amaçlı gayrimenkul almam.

Altın portföyün %10 unu geçmeyecek şekilde fiziki olmak kaydıyla evde saklanabilir. Portföyünüz çok büyükse %5 çok çok büyükse %1 olacak şekilde altın alıp fiziksel olarak saklarım.

Tahvil özellikle eurobond güzel bir yatırım aracı bence. Risk algınıza göre %30-40 tutarım.

Yatırım deyince bu işin kralı tabiki hisse senedidir. Uzun süre en az 5 yıl beklemek ve asla al sat yapmamak kaydıyla portföyün %70-80 i olabilir. Yaşınız büyükse %50ye düşürebilirsiniz. Vergi sıkıntısı olmasa yabancı endeks fonuda olsa içinde dadından yenmez.

Gayrimenkulun çok kazandırdığı şu dönem, özelikle son 3 yıl, olağan dışı işlerin, akıl dışı eylemlerin çok fazla arttığı bir dönem oldu. Bu döneme bakarak yanılmamak lazım.

8.  Alıntı Originally Posted by hkm Yazıyı Oku

Zaten great reset in olabilmesi için sadece insanların mülk alamaması yetmez ayrıca satmak zorunda kalmalılar.Milyon dolarlık soru şu,bu kadar gayrımenkulun alıcısı kim olacak ve hangi fiyatdan toplayacaklar.
    Danimarkalı arkadaşımla (gurbetçi değil viking) sohbet ederken sözü altın yatırımına getirmiştim.
    Bana altın kolyeli ve altın dişli bir rapçi fotoğrafı göndererek altının rüküşlük olduğunu söyledi.
    Altını bir "yatırım" olarak görmüyorlar.
    Bizim burada caddede market sayısı kadar kuyumcu olduğunu söylediğimde şaşırdı.
    Sen kalk 3800 euro maaş al, ama 1 gram altının olmasın. Olacak iş mi?
    1929 benzeri bir durum suni olarak tüm dünyada oluşturulursa, evini satmak zorunda kalacak milletler muhtemelen bunlardır.
    Bizde bulgur bulamaç yiyen en fakir tabakanın bile, ailesini iyi kötü 1 yıl besleyecek kadar bileziği falan olur. O da yetmezse geçici olarak köyüne döner.
    Kıçı açıkta kalacak olanlar sadece geleneksel yaşam ve yatırım tarzımızdan kopmuş, yarım yamalak şehirli olmuş, günlük kazanıp günlük harcayan, kart ile öbür kartı döndürenler.
    Onların da satacak evi yoktur zaten.
    Son düzenleme : djoz; 03-04-2023 saat: 21:40.

Sayfa 987/1312 İlkİlk ... 48788793797798598698798898999710371087 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •