Originally Posted by
deva-i dert
VBTYZ bilanço geldi. Satışlar, NFK ve FAVÖK düşmüş yine çeyrekten çeyreğe ve alım zamanımda alım sebebim olan kur farkı getirileri sebebiyle Net Kar tüm bunların aksine bu çeyrek hem bir önceki çeyreğe hem de geçen yılın aynı çeyreğine göre oldukça artmış. 4 haftada % 62'ye yakın bir kâr ile çıkmıştım 79,63 TL ortalama fiyatla. Şu anda fiyat 84,65 TL. Bilanço fiyatlaması nasıl olur bilemiyorum, ama bir daha sert bir kur artışı gelmeyecekse kambiyo kârları bu döneme has kalacak bir süreliğine. Sektörel bazda artık benim için en cazip olma özelliğini yitirmiş durumda. Zaten brüt kâr marjı düşük bilişim şirketlerine çok sıcak bakmıyorum. VBTYZ'nin brüt kar majı an itibariyle % 6,89 olarak gerçekleşmiş durumda. Dönemin gerektirdiği yükseliş potansiyelinden yararlanma fırsatı tanıdı bizim portföye de, o sebeple minnettarım kendilerine
Şimdi yazılımdan başka şirketleri gözüme kestirdim. Birisi tavandı bugün giremedim maalesef.

Duruma göre bakacağız.
Yalnış anlaşılmasın düşük brüt kâr marjı ile çalışan şirket iyi değildir gibi bir anlam çıkmaz bu yazıdan. Mesela SELEC düşük brüt kâr marjı ile çalışan ilaç satıcısı/dağıtıcısı bir firma, DEVA yüksek brüt kâr marjı ile çalışan ilaç üreticisi bir firma. SELEC DEVA'dan daha çok kar ediyor en azından dönem itibariyle. Ancak, SELEC'in aktif kârlılığının DEVA'dan yüksek olabilmesi adet bazında çok fazla sayıda satış yapmasına ve sürekli hızlı bir şekilde stok çevirmesine bağlı. DEVA aynı aktif kârlılığı daha az sayıda stok çevirme hızı ile yapabiliyor. Elbette kategorileri farklı, sadece bir örnek olarak verdim. Düşük brüt marjı ile yapan şirketlerin büyümesi adet bazında satışlarının çok büyük bir yüzde ile artmasına bağlı.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri