Sayfa 854/1024 İlkİlk ... 354754804844852853854855856864904954 ... SonSon
Arama sonucu : 8185 madde; 6,825 - 6,832 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by paramanya Yazıyı Oku
    Mevduata etkisi nolur
    Mevduata etkisi için para arzına karşı duran para talebini de bilmeliyiz. Bildiğim kadarıyla genel denklem:

1-Para arzı > para talebi mevduat faizleri düşer
    2-Para arzı = para talebi mevduat faizleri sabit kalır
    3-Para arzı < para talebi mevduat faizleri yükselir. (şu an yaşadığımız durum, ancak bu aydan itibaren para talebi zayıflamaya başlıyor , o nedenle önümüzdeki aylarda 2 numaralı konuma yaklaşabiliriz.)

Peki para talebini nasıl takip edeceğim derseniz, hükümetin açıkladığı hazine garantili kefalet uygulamalarına bakın, zira şu ekonomik ortamda para talebini ancak bu tür dinamikler arttırabilir. Bu tür uygulamalar azalmaya başladığında şu anki ekonomik şartlarda para talebi de azalacaktır.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2.  Alıntı Originally Posted by elma Yazıyı Oku
    Sayın Rxpu,

Sanırım, TCMB Robin Hood rolünü üstlenmiş ve iyi de olmuş demek istiyorsunuz. Doğru mu anlamışım?
    Tam öyle demiyorum, Robin Hood bu durumu bir felsefe olarak benimsemişti. Zenginden alıp fakire veriyordu. Burada durum farklı, tcmb zenginden bir şey almıyor, sadece geniş halk kesimlerini fakirleştirerek onların çok daha kötü duruma düşmelerini engelliyor. Yani tcmb fakirden alıp onu daha da fakirleştiriyor ama bunu yapmakla geniş halk kitlelerinin sosyal patlama yaratacak şekilde büyük bir çöküş yaşamasını oluşturacak şartları sınırlandırıyor. Ayrıca tcmb bunu bir felsefe olarak değil kesinlikle bunu yapmaya zorunlu kaldığı için yapıyor.

Kangren olan kolu kesmek zorunda kalan doktor için, doktor bey ne kadar iyi bir iş yaptın diye bilir miyiz?. Doktor böyle bir şeyi zorunda kaldığı için yapmıştır, başka çaresi kalmadığı için yapmıştır. Bir merkez bankasının böyle bir duruma düşmesi kesinlikle gurur duyulacak bir şey değildir. Bu bizi üzecek bir şeydir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin

3.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Tam öyle demiyorum, Robin Hood bu durumu bir felsefe olarak benimsemişti. Zenginden alıp fakire veriyordu. Burada durum farklı, tcmb zenginden bir şey almıyor, sadece geniş halk kesimlerini fakirleştirerek onların çok daha kötü duruma düşmelerini engelliyor. Yani tcmb fakirden alıp onu daha da fakirleştiriyor ama bunu yapmakla geniş halk kitlelerinin sosyal patlama yaratacak şekilde büyük bir çöküş yaşamasını oluşturacak şartları sınırlandırıyor. Ayrıca tcmb bunu bir felsefe olarak değil kesinlikle bunu yapmaya zorunlu kaldığı için yapıyor.
    hiç lafı dolaştırmaya gerek yok, bunların para basmaktan başka çaresi kalmadı,basma terimi mecazi tabi aslında para bilgisayarda MB tarafından yaratılıyor,çok az kısmı kağıt para olarak basılıyor. bunu ben geçen sene gördüğüm için yolumu değiştirdim.yoksa geçen seneye kadar bu başlığın en sıkı TL cisi bendim.yatırım bankası hariç en yüksek faizi herzaman ben alırdım,dolarda da durum farklı değil yine tavandan faiz alıyorum. çünkü ben bu faiz işini çok iyi bilirim.

4.  Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    hiç lafı dolaştırmaya gerek yok, bunların para basmaktan başka çaresi kalmadı,basma terimi mecazi tabi aslında para bilgisayarda MB tarafından yaratılıyor,çok az kısmı kağıt para olarak basılıyor. bunu ben geçen sene gördüğüm için yolumu değiştirdim.yoksa geçen seneye kadar bu başlığın en sıkı TL cisi bendim.yatırım bankası hariç en yüksek faizi herzaman ben alırdım,dolarda da durum farklı değil yine tavandan faiz alıyorum. çünkü ben bu faiz işini çok iyi bilirim.
    Bir merkez bankası için gerekli şartlar oluşmadan para emisyonunu arttırmak bir yılanın kendi kuyruğunu ısırıp yemeye başlaması gibidir. O nedenle bu yaklaşımın da sınırları olduğunu ve bu sınırlara yakın seyrettiğimizi düşünüyorum. Bulunduğum pozisyona karşı duran bir yapının her zaman kendisi için başarı getirecek kararı uygulayacağını öngörüyorum. Bunun tersini düşünmek yanıltıcı olabilir ve bizi hata yapmaya meyilli hale getirebilir.
    Basit anlatımla merkez bindiği dalı kesmeyecektir. Zira gelinen nokta tcmb'nin dalın üstünde tünediği gerçeğidir. Yine tcmb'nin aynı dalı keseceğini düşünmek bence mantıklı değil.

5.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Bir merkez bankası için gerekli şartlar oluşmadan para emisyonunu arttırmak bir yılanın kendi kuyruğunu ısırıp yemeye başlaması gibidir. O nedenle bu yaklaşımın da sınırları olduğunu ve bu sınırlara yakın seyrettiğimizi düşünüyorum. Bulunduğum pozisyona karşı duran bir yapının her zaman kendisi için başarı getirecek kararı uygulayacağını öngörüyorum. Bunun tersini düşünmek yanıltıcı olabilir ve bizi hata yapmaya meyilli hale getirebilir.
    Basit anlatımla merkez bindiği dalı kesmeyecektir. Zira gelinen nokta tcmb'nin dalın üstünde tünediği gerçeğidir. Yine tcmb'nin aynı dalı keseceğini düşünmek bence mantıklı değil.
    Bağımsız olmayan bu banka ne dal bırakır ne para. siyasetin güdümündeki kurumlar çöker,bu kaçınılmazdır. MB başkanını kuvettürk'ten leyleklermi getirip koydu oraya? bir iradesi varmıdır?

6.  Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    Bağımsız olmayan bu banka ne dal bırakır ne para. siyasetin güdümündeki kurumlar çöker,bu kaçınılmazdır. MB başkanını kuvettürk'ten leyleklermi getirip koydu oraya? bir iradesi varmıdır?

7.  Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    Bağımsız olmayan bu banka ne dal bırakır ne para. siyasetin güdümündeki kurumlar çöker,bu kaçınılmazdır. MB başkanını kuvettürk'ten leyleklermi getirip koydu oraya? bir iradesi var mıdır?
    Evet tcmb kesinlikle siyasetin baskısını hissetmiştir, hissediyordur da. Ancak tarif edilen şekilde atılan bir adım (koşullar oluşmadan parasal genişleme) şu anki var olan koşullara göre kısa süreli olsa dahi bir iyileşme getirmeyecektir.

Şöyle olsa tamam , parasal genişleme ile seçimlerden önce en az 3-5 ay avantajlı bir ortam elde edilebilseydi, evet politikacılar bastırır ve bu avantaj tüm yan etkilerine ve vereceği tahribata rağmen kullanılır derdim.

Ama şu aşamada gerekli koşullar sağlanmadan tcmb'nin yapacağı bir parasal genişleme var olan konumundan da kötüye bir konuma gider.

Bu nedenle politikacılar da bunu istemeyecektir. Powerpc olarak düşünürsen; *şu kritik aşamada* parasal genişlemenin 1 gün, 1 saat dahi fayda sağlayacağı bir durum olabilir mi?. cevabın hayır ise bunu politikacılar da düşüneceklerdir. Politikacıların halka olan söylemleri ile çıkarları söz konusu olduğunda eyleme koydukları çok farklı olabilir.

Ben parasal genişlemenin politikacıya en ufak bir yararı olmayacağını düşünüyorum. Ama sen bunun mutlaka politikacıya bir fayda sağlayacağını zaman kazandıracağını düşünüyorsan bu şekilde düşünüyor olman da mantıklıdır.

8.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Evet tcmb kesinlikle siyasetin baskısını hissetmiştir, hissediyordur da. Ancak tarif edilen şekilde atılan bir adım (koşullar oluşmadan parasal genişleme) şu anki var olan koşullara göre kısa süreli olsa dahi bir iyileşme getirmeyecektir.

Şöyle olsa tamam , parasal genişleme ile seçimlerden önce en az 3-5 ay avantajlı bir ortam elde edilebilseydi, evet politikacılar bastırır ve bu avantaj tüm yan etkilerine ve vereceği tahribata rağmen kullanılır derdim.

Ama şu aşamada gerekli koşullar sağlanmadan tcmb'nin yapacağı bir parasal genişleme var olan konumunda da kötüye bir konuma gider.

Bu nedenle politikacılar da bunu istemeyecektir. Powerpc olarak *şu kritik aşamada* parasal genişlemenin 1 gün, 1 saat dahi fayda sağlayacağı bir durum olabilir mi?. cevabın hayır ise bunu politikacılar da düşüneceklerdir. Politikacıların halka olan söylemleri ile çıkarları söz konusu olduğunda eyleme koydukları çok farklı olabilir.

Ben parasal genişlemenin politikacıya en ufak bir yararı olmayacağını düşünüyorum. Ama sen bunun mutlaka politikacıya bir fayda sağlayacağını zaman kazandıracağını düşünüyorsan bu şekilde düşünüyor olman da mantıklıdır.
    bunlar hem gaza hemde frene aynı anda basan tipler.bu durumda balata yakarsın.bunlarda balata yakıyor.ocakta dolar oraya gidince frene basmaya kalktılar ama gaza basmaya devam ettiler. şimdilik DXY imdatlarına yetişti.inşaat harici net bir ekonomi politikaları yok.günlük yaşıyorlar. karadüzen şanzıman dağıldığı zaman(usdtry 7,5+ TL) bunlarda iyice hırçınlaşacak ve piyasa ekonomisine sığmayan işler yapacaklar.

Sayfa 854/1024 İlkİlk ... 354754804844852853854855856864904954 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •