Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Murat Kotra, rödövans iþletmelerinin yüksek maliyetler ve
EPDK'nýn ithal kömüre yüksek teþvik, yerli kömüre düþük teþvik saðlayan kararý nedeniyle kapanma tehlikesi ile karþý karþýya kaldýðýný dile getirerek konuyla ilgili açýklamada bulundu. Açýklamada Kotra, "EPDK'nýn yanlýþ kararý yüzünden yerli ve milli üretim yapan rödövans iþletmelerin kapýlarýna kilit vurmasý ve yaklaþýk 3 bin 500 maden iþçisinin iþsiz kalmasý an meselesi haline gelmiþtir" dedi.
Rödövanslý iþletmelerin sorunlarý ile ilgili hazýrladýðý raporu Enerji Tabii Kaynaklar Bakanýna ilettiðine dikkat çeken Kotra, "Zonguldak'ta TTK'nýn üretimden çekildiði atýl sahalarda yasal statüde, TTK ile sözleþme yaparak taþkömürü üreten rödövans iþletmeleri yüksek maliyetler ve Enerji Piyasasý Düzenleme Kurulu'nun ithal kömüre yüksek teþvik, yerli kömüre düþük teþvik saðlayan kararý nedeniyle kapanma tehlikesi ile karþý karþýya bulunuyor. Soma'da meydana gelen ve ülkemizi yasa boðan maden kazasýnýn ardýndan iþ saðlýðý ve iþgüvenliði önlemlerinin en üst düzeyde uygulanmasýný ve bu iþletmelerde çalýþan maden iþçilerine en az iki asgari ücret tutarýnda maaþ ödenmesini öngören mevzuat gereðince Zonguldak'taki özel kömür iþletmelerinin üretim maliyetleri çok artmýþ,
EPDK'nýn, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn "yerli ve milli kaynaklara öncelik verilmesi" yönündeki açýklamalarýna da ters düþecek þekilde ithal kömüre yüksek teþvik saðlayan kararý yerli kömür iþletmelerinin pazar olanaklarýný da ortadan kaldýrmýþ, bütün bu geliþmeler sonucunda Zonguldak'ta taþkömürü üretimi yaparak milli ekonomiye katký saðlayan rödövans iþletlemelerinden bir kýsma kapanmýþ, kalan iþletmeler ise kapanma noktasýna gelmiþ bulunmaktadýr.
https://www.kanalbzonguldak.com/itha...svik-verilmeli
Bu konuda tepkiler çýð gibi büyüyor hatta iktidar ortaðý cenahýndan da sesler yükselmeye baþladý. Bana göre bu akýlalmaz strateji, mevcut konjonktürde apaçýk ekonomimize ihanet...Yakýnda sayýn C.Baþkaný bu konuya el atacaktýr diye umuyorum...
Gerçek, siz ona inanmaktan vazgeçtiðinizde ortadan kaybolmayan þeydir...
Yer Ýmleri