çok teşekkür ederim Tınaz bey.
Selamlar
çok teşekkür ederim Tınaz bey.
Selamlar
Bir şey daha öğrenmek isterim , bilgisi olan arkadaş yanıtlarsa makbule geçer.
Tınaz bey in paylaştığı İş bankası eurobond listesindeki bondları , bi başka bankadan garanti,ak,vakıf vb satın alabiliyormuyuz ? Kirli fiyatı her bankanın ayrı olması gerekiyor herhalde. Mesela iş bankasının 1208 $ a sattığı 630 no lu bondu farklı bir bankadan , farklı bir fiyattan alabilirmiyiz? Yoksa her bankanın sattığı bond portföyü farklıdır herhalde diye düşünüyorum.
Her banka farklı fiyattan alıp satabilir keyfine göre.
En iyisi hangisi ise oradan alıp satin?
En iyisi hangisi sorusunun cevabı çok basit? Bir eurobondun alış satış makası en düşük hangi bankada ise o bankayı tercih edin. Yoksa banka size kazık sokar. Eurobondu altin gibi düşünün. Alış Satış makası düşükse o kuyumcu iyidir, aynı şekilde düşünün. Yoksa banka sizi ziker ama incitmeden, farketmezsiniz bile. Aldığınız zaman şunu öğrenin, hemen şimdi satsam bu eurobondu kaçtan geri alırsınız. Makas yüksekse o bankadan uzak durun. Makası düşük olan bankalari tercih edin.
En iyiler Ziraat veya Isbankasi idi geçen ay. Su anda hangisi bilmiyorum. Sorun araştırın.
Teşekkür ederim yanıtlarınız için sn.kastirsef ve sn.Tinaz
Eurobond ta bazen Is daha iyi. Bazen Ziraat daha iyi.
Bir de Ziraat te bir avantaj var. Dövizli stopajsiz devlet borçlanma tahvilleri satılıyor. Bu isbankta yok.
Eurobond eğer Sabanci Doğan Boyner Koç Eczacıbasi vb gibi bıyıklı yabancı değilseniz tüm bankalarda ciddi vergiye tabi. Bunlar Malta vb ülkelerin de cifte vatandaşı olarak Eurobond vergisi vermiyorlar.
Veya Ecnebi gerçek yabanci değilseniz. Yabancılar da Eurobond vergisi vermezler.
Yani öz be öz, sadece Türkiye vatandaşı iseniz Eurobond da stopaj var, vergi var.
Bu sebeple bazen Ziraat teki Yabanci DIBS döviz borçlanma tahvilleri hem Ziraatteki hem Is teki Eurobond lardan vergisiz olması hasebiyle daha cazip olabiliyor. Yabancı DIBS sadece Ziratte var sanırım. Vergisiz. Stopajsiz.
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bir...devlet-tahvili
Garantide DİBS oluyor. Geçenlerde Ziraate göre daha uygundu fiyatı.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir, itibar etmeyiniz.
sn tinaz cevaplamış, ben de bir kaç ekleme yapayım..
bondun yıllık kupon oranı= 2x%5,937= %11,874 . diyelim siz bu bondu temiz fiyat 1000$ dan almış olsaydınız getirisi %11,874 olacaktı. ama diyelim 1200 dolar temiz fiyatla aldınız. kupon getirisi zaten 11,74/1,2=9,78 e düşer. ancak bir de 1200$ dan aldığınız kağıt vade sonunda size 1000$ olarak dönecek buradan %17 gibi bir zarar söz konusu olacak. bu zararı kuponlara böldüğünüz zaman kupon getiriniz bunun da altına, yukarıdaki örnekte olduğu gibi %8 ler civarı bir yerlere düşer. bu kabaca mantığı, ince hesabı beni aşar.
ikinci sorunuzun cevabı ise, banka/yatırım kurumu hiçbir şekilde vergi kısmına karışmaz, yardımcı da olmaz. zaten çoğunun vergi oluşabilir demekten öte zerre bilgisi yoktur. ya siz mevzuatı öğrenip kendiniz halledeceksiniz ya da konuyla alakalı bir m.m. ile görüşerek.
Yer İmleri