Alıntı Originally Posted by keko Yazıyı Oku
.................kocaer....3.çeyrek..........2.çey ..............1.çey
ciro........................3,66 milyar......2,571 milyar.....2,673 milyar
net kar......................????.............591 milyon.........178 milyon
net kar marjı............?????..............%23........... .........%6,6

2022 yılında toplam ciro 9,418 milyar....net kar 755 milyon......net kar marjı......%8 idi...

bu verilere baktığımızda eğer geçen yılın net kar marjı olan %8 olursa üçüncü çeyrekte 293 milyon kar gelir üçüncü çeyrekte...
eğer bu yılın ilk çeyrek kar marjı olan %6,6 lık marj ile kar ederse 241 milyon kar yapar...
eğer bu yılın ikinci çeyrek net kar marjı olan %23 ile kar yaparsa 843 milyon kar yapar
eğer bu yılın ortalaması olan %15 ile kar yaparsa üçüncü çeyrekte 549 milyon kar yapar..

ilk çeyreği neredeyse tam isabet ile tahmin etmiştim...ikinci çeyrekte döviz yüksek oranda artınca vede döviz stoğu da yüksek olunca net kar marjı %23 lere çıkmış idi...üçüncü çeyrekte dövizin çıkış oranı sadece %5 tir...döviz çok büyük oranda etki etmeyecektir ama buna mükabil katma değeri yüksek ürünlerin oranı artmış olması lazım...o zaman da ben net kar marjını %13-15 lerde dengelenmesini beklerim...

bu yıl ilk ve ikinci çeyrek ciroları birbirine çok yakın idi (2,571 ve 2,673) 32 günlük fabrika kapanışın da olumsuz etkisi olmuş idi...ama dün paylaşılan verilerden 3,66 milyarlık ciro çok yüksek ve çok harika bir rakam...(tabi bunu da bence şirketi arayarak teyit etmek lazım..)...eğer veriler doğru ise ciroda %41 lik artış var....

bence hem bu artışın etkisi hem de katma değeri yüksek ürünlerin üretimdeki payının artıyor olması net kar marjını çok yukarı çekecek...her ihtimale karşı ben %13-15 arası net kar marjı beklerim...buda kabaca üçüncü çeyrekte 500-550 milyon aralığında net karın oluşmasını bekliyorum...

sn keko;

her yazınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum..

ayrıca yazılarınızı tek sayfa yerine bölerek ayrı ayrı yazdığınız için ekstra teşekkür ediyorum..

saygılar..