100 yıl oldu halk olarak hala cumhuriyeti anlayamadık, cumhuriyet sayesinde kula kul olmaktan kurtulabileceğimizi idrak edemedik çünkü, hazır geldi , zorla alsaydık belki idrak ederdik.
Bütün dünyada devletler halklarının devlete itaat etmesini ister, bunu yumuşak yapanlar olur , devlet ana gibidir, sert yapanlar olur, devlet baba gibidir. Ama devlete tapan millet az bulunur . Bizde Laik olan laik devlete, dinci olan Osmanlı Devleti'ne tapar ( ki bence Osmanlı'nın dinle imanla ilgisi çok azdır , pek çok padişahın göstermelik , yönetmek için müslüman olduğunu düşünüyorum, öyle olmayanları tenzih ederek ) 0.
Fransa da devlet sansürcüdür, devlet idaresi baskıcıdır esasen kuralları fazla esnek değildir ama Fransız halkı bireysel olarak saldırgan olmamasına rağmen, hemen organize olup işine gelmeyen bir yasa da ve olayda tepki koyar, kamyoncular olayı, sarı gömlekliler gibi biz de cumhuriyet böyle gelişmedi, okulda tokat , dayak, askerde dayak , ben gençken stajda işyeri doktoru beni azarlamıştı sen fikir yürütemezsin diye ,bu halktan bu çıkıyor. Okumuşu , cahili çoğunlukla aynı.
Ne zaman halk ve bürokrasi birlikte devleti oluşturup yönetirsek sorunlar o zaman biter. Yani cumhuriyeti idrak etmeliyiz. Anayasa mahkemesi ve anayasa insan olmak birey olmak için en önemli kurum kaldırır veya çöp muamelesi çekersen , kula kul olursun. Kim anayasa için miting yapar bu ülkede....
Anasaya ve kurumlar olmazsa veya olsa da işlemezse , ben sen o hepimiz, herşeyimiz, malımız, çocuğumuz... kimin malı olur bi düşünmek lazım.
Yer İmleri