Döviz Kuru Beklentileri
Grafik 8: ABD Dolar Kuru Beklentilerindeki Gelişmeler ($/TL)
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 30,05 TL iken, bu anket
döneminde 30,00 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 38,64 TL iken, bu
anket döneminde 39,62 TL olarak gerçekleşmiştir
https://www.ntv.com.tr/ntvpara/merke...YkWfEPLCLiuCAQ
Peki bir önceki ay katılımcıların i 12 ay sonra dolar kuru bekelntisi neydi?
Dolar tahmini ne kadar oldu?
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 30,14 TL iken, bu anket döneminde 30,05 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 37,26 TL iken, bu anket döneminde 38,64 TL olarak gerçekleşmiştir.
https://www.dunya.com/ekonomik-veril...-haberi-708404
Ekimde yapılan ankette 12 ay sonrası için yani 2024 yılı eylül ayı için dolar beklentisi 38,64 tl ,
KAsımda yapılan ankette 12 ay sonrası için yani 2024 yılı Kasım ayı için dolar kuru beklentisi 39,62 tl olmuş.
Sanırım bunlar her ay , 50 kuruş , 1 lira falan azar azar artırıyorlar dolar kuru beklentilerini.
Neyse özetle Merkez bankası katılımcıları diyor ki 2024 yılı sonunda dolar 40 lira olur.
Benim beklentim seçimlerden sonra 35 lira olacak.
Seçimlerden sonra 35 liradan 40 liraya kademe kademe yavaş yavaş çıkacak.
2023 yılı bitti sayılır.
Doları 40 liradan hesap edersek.. malum borsalar her zaman geleceği satın alır ( zahmet olacak ama 12 ay sonrasını satın almak son dereceğe normaldir borsada. ) Sasa , hekts , enerji hisseleri vs gibi hisseler ise 5 sene sonrasını satın alıyor onlar ayrı konu.
Neyse bir de yukardki ciro hesabını Dolar =40 a göre yapalım.
şu an 16,64 lira hisse .. Piayasa değeri 1 milyar 424 milyon tl.
Son 6 seneki ortalama ciro 10 milyon dolar civarında.
Dolar 40
Son 6 senedi ciroyu yapsa , yani 10 milyon dolar çarpı 40 = 400 milyon tl ciro yapar
40 milyon tl ciroda , şu anki piyasa dğeerine göre F/S ne olur?
F/S:3,56 olur.
PEki 15 milyon dolar ciroda F/S ne olur?
dolar =40
F/S 2,37 olur.
Peki 20 milyon dolar ciroda ne olur?
F/S :1,78 olur.
30 milyon dolar ciroda F/S ne olur?
F/S : 1,18
40 milyon dolar ciroda F/S ne olur?
F/S : 0,89 olur.
50 milyon doalr ciro
60 milyon dolar ciro ....
vs
vs
vs
Aynı ülke , aynı borsa aynı sektörde işlem gören PAPİL ve LİNK kaç F/S ve kaç F/K ile fiyatlanıyorlar? Biri 30 F/S diğeri 50 F/S . Biri 400 F/K , diğeri 100 küsür F/K .
Evet doğru bu F/S ler bu hisseler için çok yüksek .. çünkü zaten dedim daha önce bunlar çok az arge ve pazarlama yatırımları yapmlarına rağmen ve de ciroları yıllık sadece 50 milyon tl olmasına rağmen 30 F/S , 50 F/S ile fiyatlanıyorlar...
Neden böyle şu an fiyatlanıyorlar ben bilmem . Ben her zaman sonuca bakarım . Sonuç şu; Kront ille , aynı ülke aynı borsa aynı sektördeki olan , senede 5-10 milyon tl yatırım yapan , siqtrboktan bu yazılım hisseleri 30 F/S ve 50 F / S ile fiyatlanıyorlar şu anda Borsa istanbulda. MİATK , SDTTR falan bunları söylemedim bile..
Neyse demem o ki diyelim ki bunların, yani PAPİL LİNK 'in F/S leri 10 a falan düştü.
EE ben kronttu 10 F/S den mi satacağım ? Tabi ki hayır .. Kront bunlardan 10 kat daha fazla yatırım yapıyor her sene , üstelik Krontun şu an ki cirosu bile bunlardan 4 kat fazla . Nasıl 10 F/S den satayım ?
Muhtemelen 15 F/S veya 20 F/S den satarım eğer ki PAPİL ve LİNK 'in F/S'leri , 10 'a düşerse.
Eğer ki bunların yani PAPİL ve LİNK 'in F/S 'leri 30 larda 50 lerde kalırsa .. Kront 'u daha önce de yazdığım gibi minimum 30 F/S veya 50 F/S den satarım .
Yer İmleri