Bilmediðimiz bir þey mi var ki bu enflasyon muhasebesi falan en olumsuz ilaç sektörünümü etkiliyor stok fazlasýndan falan bu fonlar niye bukadar satýyor anlamsýz her gün düþüyoruz tepkisiz
Bilmediðimiz bir þey mi var ki bu enflasyon muhasebesi falan en olumsuz ilaç sektörünümü etkiliyor stok fazlasýndan falan bu fonlar niye bukadar satýyor anlamsýz her gün düþüyoruz tepkisiz
1.5 milyona yakýn yat.fon
satýþ yaptý geri
çekilerek karþýlandý
Bankalarda yabancýyla karþýlýk buldu
satýþlar
Deva 2022 sonundaki deðerleri gördü
satýþ sonrasý hisseler daha saðlam
ellere maliyetli olarak kaydý
enflasyon muhasebesi
anlamak zor anlatmak çok daha zor
ancak iki li bir tablo göreceðiz
vergi dairesi ve de diðeri
2024 yýlý için baþlangýç verileri
içeren tablo..
stok,duran,var,vs
deð.düzeltme yapýlmýþ halde
stok devir hýzý þirket özeline
göre etki edecek
ilk tablolarý görmeden
çok zor
enerji ve emeðin
üretimdeki payý
ve de zorunlu tüketim
yani ilaç düþünüldüðünde
enflasyon muhasebesi den
çok daha önemli
deðil mi Deva için ?
https://www.accessdata.fda.gov/scrip...l_No=210416#16
Amerika'da 1 ürün daha FDA tarafýndan onaylanmýþ (@ Approval Date: Dec 11, 2023 ).. amox'un yeni bir dozaj formu.. hayýrlý olsun..
satýþa dönüþmesini de bekliyoruz..
Finlandiya için pomalidomide den sonra bir baþvuru daha yapmýþýz 27.11.2023 de. Etken madde (Sacubitril sodium, Valsartan disodium)ve ülkemizde ilacýmýz yok ya da ben bulamadým
https://fimea.fi/documents/147152901...=1701428843804
Son düzenleme : ugurkaptan; 13-12-2023 saat: 20:25.
deðerli ortak, bilgi için teþekkürler.
bence de yok (bildiðinzi gibi ; bu listede yoksa, yoktur):
https://www.titck.gov.tr/dinamikmodul/85
sadece 2 firma var.. orijinal ilaç da pazarda yok..
jeneriklerden biri:
https://www.ilacabak.com/neprilex-24...i-tablet-29608
not: belki ben de ürünü yanlýþ eþleþtiriyor olabilirim. titck listesinden aktif maddeye göre filtreledim..
yukarýdaki KGK metninde sözü geçen kurumlardan (......"Kendi alanlarýnda düzenleme ve denetleme yapmakla yetkili olan......"......) biri olan BDDKdan gelen açýklama:
https://www.ekonomim.com/ekonomi/bdd...-haberi-720267
daha öncede belirttiðim gibi; enflasyon muhasebesinde 2 ayrý mevzuat var:
1-vergi usul kanunu: Mehmet Þimþek'in belki "bankalarý ve sigrtalarý belki hariç tutarýz" dediði konu budur.
2-Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yayýnlanan mali tablolarda enflasyon muhasebesi: KGK zaten bunu açýklamýþ ama yukardaki rezervasyonu da koymuþtu..
ve þimdi BDDKdan anlýyoruz ki BDDK da sözü geçen kurumlardan BDDK hükümlerine göre hazýrlana mali tablolarda enflasyon muhasebesi görmek istemiyor.
þimdi kontrol ettim ki sigorta denetleme kurulu (seddk) da ayný paralelde açýklama yapmýþ: o da enflasyon muhasebesi istemiyor.
https://seddk.gov.tr/upload/doc/2023-30-genelge.pdf
benim bilgime göre, SPK da bu kapsamdadýr. yani, bist bilançolarýna (biste açýklanan bilançolara) enflasyon muhasebesi uygulanýp, uygulanmayacaðý henüz belirsizdir. en azýnda ben uygullanacaðýna dair bir veri görememiyorum (gören ve bilen varsa, bilgi verirse memnun olurum).. çünkü, kgk'nýn yukarýda alýntýladýðým açýklamasýný böyle yorumluyorum.. sgk da bu kapsamda bir kurumdur, diye deðerlendiriyorum.
öte yandan; bist bilançolarýna enflasyon muhasebesi uygulanýrsa, Devanýn negatif ayrýþacaðýný hesap etmiyorum.. kýsaca;
1-kuvvetli bir özkaynak büyümesi bekliyorum.. tüm þirketler bakýmýndan, "PD/DD" deðerlerine bakýþ olarak yeni paradigma gerekecek.. bankalar zaten uýygulamýyor ama uygulasa bile banka ve sigorta gibi, aktifinde parasal olmayan varlýk taþýmayan þirketler hariç özkaynak rakamlarýnda ciddi büyüme gösteren firmalar olacak. deva da bunlarda biri olacak.
2-brüt kar marjlarý gerçeðe gelecek: düþecek.. çünkü BKlar enflasyonist porsiyondan ayýklanacak.. fark parasal kar/zarar satýrýna (finansal nitelikli bir satýr) postalanacak. enflasyonun fýrlamasýyla gördüðümüz kar patlamalarýnýn önemli kýsmý daha önce ucuza alýnan stoklarýn, sonra pahalý satýlmasýdýr. muhasebe bilimine göre, enflasyonist etkiden oluþan bu kar porsiyonlarý operasyonel kar deðildir (@ enflasyon muhasebesi).
mevzuat açýklanýnca ayýklama yöntemidnen kýsaca bahsederim
3-favökler düþmüþ olacak.
4-net kar etkisini tahmin etmek eldeki veri ile mümkün deðil. çünkü, hiç deðilse yakýn tarihli 1 tane enflasyon düzeltmesi uygulanmýþ bilanço görmek lazým ki ordan tahmin yapalým.. hesabý kestirmede (short cut açýklama) þuna benziyor: þirketin aktifinde dövize endeksli varlýklarý var ve pasifinde de dövize endeksli (veya dövizli) pasifleri var ama yýllardýr deðerleme yapmamýþ. ilk deðerleme yaptýðýnda, deðerlemenin cari yýldan önceki kýsmý, eski yýllar kar veya zarar etkisi olarak özkaynaða gider, cari yýlda ortaya çýkan kambiyo etkisi ise cari yýla kar ya da zarar yazar.. muhasebe jargonu ile konuþursak; kar zarar tablosu, kar zararýn ilgili olduðu dönem baþý ile dönem sonuna ait 2 bilançonun farkýdýr (temettü ve sermaye artýrým olaylarý hariç). muhasebe bilimine göre, bu 2 bilanço doðru bir þekilde hazýrlanmadan kar zarar tablosu hazýrlanmaz (dönemsellik ilkesi saðlanamayacaðý için).. bir baþka ifade ile; þirket aktifte ve pasifte döviz pozisyonu taþýyor ve biz þirketin short ya da long olduðunu bilmeden, kur deðerlemesi sonrasý kar mý zarar mý edeceðini bilemeyiz.. o nedenle hiç deðilse 1 tane yakýn tarihli deðerlem görelim ki þirket long mu short mu gidiyor, anlayalým.. deðerli ortak deniz güneþ'in þu sözü doðrudur:
".......ilk tablolarý görmeden çok zor......"
hatta, imkansýz.. 1 adet deðerleme görmeliyiz ki parasal olmayan varlýklar bakýmýndan þirket long mu short mu? bilelim ve ondan sonra tahmin yürütelim. uzun yýllardýr muhasebe iþleri de yapmýþ biri olarak; esasýnda "þirketin sermayesi ve karlarý duran varlýktan daha eskidir" þeklinde bir tahmin kanalý da var bu ama bu tahmin kanalý temettüler ve arada yapýlan sermaye artýrýmlarý ile bozuluyor..
özeti; favök ve üzerini ve özkaynak etkisini yön olarak (% yada rakam olarak deðil) bilebiliriz þimdiden ki deva için yukarýda açýkladým ama net kar satýrýný þimdiden tahmin imkan dýþý. çünkü elde veri yok.
yukarýdaki döviz pozisyon benzetmesinde, özkaynak rakamýný tamamý döviz borcu gibidir (yani, "parasal olmayan pasif").. makina, arsa, demirbaþ ve stoklar ise döviz varlýðý gibidir (yani "parasal olmayan aktif")..
ayrýca, görüþüme göre; mali tablo dipnotlarýnda þu da verilmelidir (mali tablolar enflasyona göre düzeltilirse): "her %10luk enflasyonda þirketin son bilanço parasal olmaya pozisyonun üreteceði parasal kar ya da zarar"..
Son düzenleme : Maslak1; 13-12-2023 saat: 23:30.
Yer Ýmleri