-
Nakit akýþý kýsmýnda finansman maliyetleri kýsmý nakit akýþýný negatif etkilemiþ. Ticari alacaklar kýsmý da hayli pozitif etki yaratmýþ, dönem sonu nakit akýþýnda %10 civarý bir azalýþ var.
Vadeli mevduatlarýn %55 kadarý Dolar bazýnda mevduatta, kalanlar için tablo 6 ya bakýlabilir.
-
Faaliyet gruplarýna göre incelediðimizde SMM ve ciro bazýnda mimari camlar tarafý hem hasýlatta hem de maliyetler kýsmýnda ana sorun kalemi olarak ortaya çýkýyor, endüstriyel camlar, cam ambalaj, cam ev eþyasý geçen yýla göre gücünü korumuþken ki ; geçen çeyreklerde endüstriyel camlar kýsmýnda FAVÖK kýsmýnda düþüþ söz konusuydu (Endüstriyel cam bölümünde kapsam olarak otomotiv, beyaz eþya ve cam elyaf dahil edilmiþtir), her çeyrek normalde kimyasallar tarafý güçlü kalýp bilançoyu toplarken bu son çeyrek sanýrým soda külü etkisi maalesef olmamýþ kýsmi negatif etki yaratmýþ. Burada en büyük sorun Mimari cam grubu olmuþ.
Gelelim deðerlendirmeye; mimari cam grubunda %40 hammadde/mamul hazýrlama ve %30 Doðal gaz maliyeti var, en büyük doðal gaz maliyeti yükü taþýyan grup bu grup, bu dönemde ciddi bir dg maliyet artýþý yaþanmamýþken (bölge olarak da mimari cam grubu tesisleri Türkiye, Ýtalya, Bulgaristan, Rusya, Mýsýr, Hind.) burada maliyetler diðer kalemlere nazaran hayli fazla görünüyor. Diðer taraftan Endüstriyel camlar ise cam amblajdan sonraki en yüksek hammadde mamul hazýrlama maliyeti kalemi taþýyan segment ve buna raðmen o bölüm maliyet kýsmýnda etki yok.
Kimyasallarda Gelirler dolar bazlý her ne kadar enf muhasebesine tabi olsa da gelir %73 USD, %22 tl-%60 USD; bu noktada hasýlat %9,2 düþerken maliyetlerin benzer kalmasý enflasyon muhasebesi ifadesi ile bence üstü kapatýlmamalý, burda maliyet kontrolü olmayýþý brüt ürün bazlý karda %17 düþüþe neden olmuþ.
** 2023q9 SMM analiz için girdi detaylarýný da yorumlamanýz için ekliyorum;

-
Türkiye satýþlarý da dahil olmak üzere %69 avrupa Pazar satýþlarý ve toplam %60 – 91,8 milyar TL olarak uluslararasý satýþ hacmi ile 2023 yýlýný tamamlamýþ. Toplam satýþ, yatýrým ve favök özelinde segmentlerin etkisi görünmektedir. Kimyasallarýn ilerleyen dönemlerde Favök üzerindeki gücü daha da artacaktýr. Kimyasallar ve Mimari camlarýn satýþtaki payýný aþaðýda görüyorsunuz, maliyetleri ise nerdeyse eþit.
-
Biraz yerdik dövdük, sýra beklenti hedefler kýsmý;
· Küresel solar fotovoltaik (PV) cam pazarýnýn devlet teþvikleri, çevresel farkýndalýk artýþý ve sürdürülebilir enerji talebindeki yükseliþ gibi faktörlerle, 2031’e kadar ortalama yýllýk %18 gibi çok yüksek bir büyüme göstermesi beklenmektedir.
· Uzun süredir durgun olan talebin canlanmasýyla Rusya operasyonlarýnýn satýþ hacminde yýllýk bazda artýþ kaydedilmiþtir.
· Türkiye’de alýnan aksiyonlar sayesinde düz cam ithalatýnýn 2024 yýlýnda da azalmaya devam etmesi beklenmektedir.
· Deprem bölgesindeki konut inþaatlarýnýn 2024 yýlýnda tamamlanacak olmasýnýn tüketime olumlu katký saðlamasý öngörülmektedir.
· Avrupada enflasyon ve faiz oranlarýndaki düþüþ trendinin etkisiyle cam tüketiminin 2024 yýlýnda normalleþmesi öngörülmektedir.
· Süveyþ Kanalý krizi nedenli Pazar kazanýmý beklenmektedir.
· Maalesef, Bölgede devam eden savaþ nedeniyle Rusya’da satýþlarýn 2023 yýlýna paralel olacaðý öngörülmektedir.
· Hindistan’da soðuk tamir sonrasý yenilenen hattýn tekrar devreye girmesiyle faaliyet sonuçlarýnýn 2023 yýlýna göre artmasý hedeflenmektedir.
· Bu yatýrýmla 300 ton/gün olan buzlu cam kapasitesini 1.100 ton/gün ve yýllýk 4 milyon metrekare olan enerji camý iþleme kapasitesini 26,6 milyon metrekareye çýkartacak olan Þiþecam, sektördeki arz açýðýný kapatmayý ve ihracat fýrsatlarýný deðerlendirecek.
· Þiþecam müþteri beklentilerini karþýlamak ve küresel taleplere hýzlý bir þekilde yanýt verebilmek amacýyla ürün portföyünü çeþitlendirecek yeni yatýrýmlar planlamaktadýr.
· 2023 yýlýnda %7,7 artan küresel hafif araç satýþlarýnýn, 2024’te %2,6 oranýnda nispeten sýnýrlý bir büyüme göstermesi öngörülmektedir.
· 2024’te elektrikli araç üretiminin artmasý ve bu doðrultuda otomotiv camý satýþlarýnýn olumlu etkilenmesi beklenmektedir.
· Cam elyaf için Kompozit sektörünün dinamik yapýsýna ve yeni ürünlere yönelik deðiþen beklentilere paralel olarak ürün portföyü geniþletilmeye devam edilecektir.
· Paþabahçe Maðazalarý’nýn 2023 yýlýnda baþlatýlan e-ticaret platformu yenileme çalýþmalarýnýn 2024 yýlýnda tamamlanmasý planlanmaktadýr.
· Soda: 2024’te Þiþecam; yýlýn ilk yarýsýnda uluslararasý pazarlarda stratejik fýrsatlarý yakýndan takip etmeyi, yýlýn ikinci yarýsýndan itibaren ise geniþleme alanlarýndaki fýrsatlarý portföye kazandýrmayý planlamaktadýr, Krom için önceki yýla paralel beklentiler yerini koruyor. Krom ve Soda tarafýnda herkes gibi beklentiler olduðu için o kýsmý direk ekliyorum;
Yine madenle ilgili kýsmý da özet yerine okunmasý taraftarýyým, direk ekliyorum.

(benim notum: burada sadece maden ile ilgili resimi yükledim. diðer resim açýklamalarda yazdýklarýnýn tekrarý oluyor)
-
Yorum, geri dönüþ, hatam varsa uyarý dönüþlerinizi beklerim. (enf muhasebesinden anlamayan bir mühendisim nitekim, hatam olmasý mümkün)
Benim fikrim deðiþmedi, kalkýp 1 pddd ye Avrupa’nýn 2. Dünyanýn 5. Büyük Cam firmasý mý olur demeyeceðim, ben zaten taþýrken fiyat eder kýsmýnda piyasa fiyatlamasýna takýlýyor olsaydým þiþecam ile yollarýmý bu sene ayýrýrdým, hep dedik toparlanma hala yok, Avrupa henüz açýlmadý, inþaat iþleri kötü gidiyor...vs. Ama bu kötü döneme raðmen ben hala umutluyum..
2024 hedeflerini takip ederek devam edeceðim.
Bu arada enf muh yapmamýþ ama hedef ve tahmin vermiþ olan kurumlarda net kar beklentisi 18-16 arasýnda deðiþiyordu. (daha önce 18-20 ocak tarihlerinde yanýlmýyorsam twit atmýþtým)
Gönderi Kurallarý
- Yeni konu açamazsýnýz
- Konulara cevap yazamazsýnýz
- Yazýlara ek gönderemezsiniz
- Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer Ýmleri