Originally Posted by
müzikal
Hocam benim haddime değil öneri vermek, ancak tecrübe ettiklerimi paylaşabilirim ki, bunlar da geçmişi ihtiva eder.
Gelecek, ne kadar bilinmez? Bu kavramı hiç düşünmüyorsam günde hemen hemen her yaptığım işte, her aldığım aksiyonda aklımın bir köşesinden bana bir ışık çakıyor. O ışıkların frekansı arttıkça doğrular çoğalıyor gibi geliyor bana.
Tecrübeye önem veririm ve saygım sonsuzdur, ancak bir o kadar da geçmişe dem vurarak hareket etmenin vizyonumu kısıtlayıcı bir unsur olduğunu düşünürüm hep. Karşıma çıkan her doneden yeni bir ışık almaktır gayem. Bakan değil gören olmaktır bence doğru yolu bulduran. Bu felsefeyle olaya yaklaşınca, yatırımcı olmanın da kendimce en has öznesi ortaya çıkıyor. Hatalar yok mu, elbette var. Aşklar yok mu, elbette var. Ama toplamda olaya bakınca o hatalar, engeller ve aşklar olayın tuzu biberi, daha vizyoner olabilmenin ön koşulları gibi oluyor benim için.
Bu düşünsel karalamalardan sonra yatırıma bakış açımı özetlemek isterim. Belki okuyanlara faydası olur.
1- Yatırım yapmaktaki amacım ne? Benden sonra gelecek olan aile fertlerine, maddi olarak kendilerini refaha ulaştırabilecek bir servet bırakmak. Yatırım=birikerek büyüyen servet. Olay maddi olduğu için, maneviyata hiç girmiyorum, o kısım her şahsın kendisi ile alakalıdır, yorum asla yapmam.
2- Amacım servet sahibi olmaksa, bunu kısa yoldan mı yapmalıyım yoksa bu bir serüven edasıyla mı yol almalı? Benim senaryomda (17 yaşında borsayla tanıştığım için biraz da mecburen oldu) bu uzun soluklu bir serüven, ne kadar uzunu şöyle ifade edebilirim; kızıma da öğreteceğim ve o da kendinden sonrakilere aktaracak. Sanırım sonsuz vade kısmı buna denk düşüyor.
3- Uzun soluklu bir serüvene çıktıysam riskimi nasıl hesaplayacağım? Hesaplayamam, ama azaltabilirim. Portföy yaparım, mümkün olduğunca büyük bir portföy.
4- Portföy yapacağım ama bu portföye ne koymalıyım? Bugünden sonra en çok kazandırma potansiyeli olan sektörlerde olan halka açık firmaların hisselerini.
5- Bu sektörler neler olabilir? Öncelikle emekleme evresinde olmalılar, sürekli büyümek zorunda olmalılar, ben vizyonersem o şirketleri yönetenler benden daha da vizyoner olmalılar. Bu noktada şirket yöneticilerinin özgeçmişlerini alır okurum, incelerim, haklarında çıkmış her haberi arar bulurum. İçlerinde çürük elmalar da olacaktır, ama en azından ne kadar çürük olduklarını bilirim, marjinal zararı olabilecekse değerlendirmeme kanaat notunu eksi vermem.
6- Buraya kadar geçmişe dair hiçbir şey (özgeçmişler hariç) yok. Sektörleri belirledikten sonra, o sektörlerin geçmişini ve varsa nerden türediklerine bakarım. Bu inceleme bence çok önemli, geleceğe dair pek çok done verecek bize. İçlerinde potansiyel gördüklerime odaklanıp, halka açık olanlar varsa (veya halka açılma potansiyeli olanlar) detaylı bir araştırma yaparım. Bu noktada her türlü veriyi (ne bulduysam diye geniş bir perspektifte) kullanırım.
7- Analizlerimin sonucunda zaten ortaya sektör ve şirketler çıkacaktır. Bundan sonrası tamamen zamanlama. Doğru zaman olduğuna inandığımda yatırımlarımı yapmaya başlarım. Tek seferde asla, zaman içinde sürekli (bazen alımlarım bitmiş olmasına rağmen 2 sene sonra da ekleme yaptıklarım var, örnek olması açısından). Fiyat düşüşleri benim için hep alım fırsatıdır, bazen yakalarım bazen yakalayamam.
8- Portföyü tamamladım. Şimdi ne olacak? Artık bilanço zamanı. Her bilanço döneminde finansallara bakarım, fiyat hareketleriyle ne kadar paralel analiz ederim. Kısa süreli tahta hareketlerine sürekli al sat yapmadığım için önem vermem. Uzun vadeli ivmedir benim için önemli olan, bir senelik iki senelik fiyat istikrarsızlığı değil, o zamanlar alım fırsatıdır aksine.
Bütün bunları özümsemem 30 yılımı aldı. Hala daha öğreniyorum, hoşuma gidiyor, bıkmıyorum. Geleceği görebilen vizyoner insanları takip ediyorum, onlardan faydalanıyorum. Arkasında bilanço olmayan hiç bir şeye de yatırım yapmıyorum. Ne döviz, ne emtia, ne coin, sadece şirketlere yatırım yapıyorum.
Kısa bir özet yapmak istedim. Bu yolculuk kitaplara sığmaz, her yatırımcının kitabı da farklıdır. Aldığım terbiye gereği saygım sonsuz.
Sevgiler, saygılar.
Yer İmleri