ABD tahvil piyasası dünyanın en derin piyasası,günlük işlem hacmi 850 milyar doları buluyor,zaten merkez bankalarının tercih etmelerinin en önemli nedeni de bu,likit ve çok derin bir piyasa.Ama 775 milyar dolar gibi( 212 milyar dolar Hong Kong ile birlikte 987 milyar dolar) çok yüklü bir satış piyasaya gelince alıcılar mümkün olan en düşük değerden almak için piyasadan çekilip,en avantajlı fiyattan almak isteyeceklerdir.Bu nedenle Çin de satışlarını zamana yayarak piyasadakii arz talep dengesini bozmadan yapmaya dikkat ediyor.Altın borsası ise tahvil piyasasına göre çok daha sığ bir piyasa,orada alımlar fiyatların aşırı yükselmemesi için bu nedenle daha geniş bir zamana yayılıyor.
Ama Çin birdenbire elindeki ABD Hazine tahvillerini fiyatına bakmadan satarsa,o zaman anlayacağız ki,Çin'in Taiwan'ı istilası çok yakın bir tarihte olacak.
Rusya'nın avrupa birliği tarafından dondurulan 210 milyar euro varlığı var ve bu rakam ABD tarafından dondurulan rus varlığından çok daha yüksek.Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin büyükelçileri (Coroper), Brüksel'de geçen hafta düzenlenen toplantıda dondurulmuş Rus devlet varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'ya yardım için kullanılması konusunda anlaşmaya vardı.
Bu anlaşmaya, savaştan zarar gören Ukrayna'nın, yaz aylarından önce silah alımı ve yeniden yapılanma için yaklaşık 3 milyar euro almasına imkan tanınacak.
https://tr.euronews.com/my-europe/20...eyi-kabul-etti
(Tüm dünyada dondurulan rus varlığı ise 330 milyar dolar)
https://www.trthaber.com/haber/dunya...di-691544.html
Taiwan ,Çin için çok önemli,çünkü dünyanın en gelişmiş chiplerini üreten ve dünyanın en büyük pazar payına sahip chip fabrikası TSMC Taiwan'da.Ve ABD ve avrupa askeri teknolojilerde kullanmamaları için bu gelişmiş chiplerin Çin'e ihracatını yasakladıkları için ,Taiwan'a sahip olmak Çin için büyük hedef oldu ve Xi yönetimi bunun için her türlü maliyeti ödemeye hazır gözüküyor.
Sadece zamanını bilmiyoruz,Çin henüz askeri olarak ABD ile çatışmaya hazır değil ama çok büyük bir üretim kapasitesi var,dünya imalatının kabaca %50'si Çin tarafından üretiliyor.Savaş gemisi sayısında ABD'yi geçti,uçak gemileri de yapmaya başladı,nicelik olarak yakalasa da teknoloji olarak hala geri.Bu nedenle kendisini hazır hissedinceye kadar harekete geçmemesi beklenir.
Ama bu hazırlıklar nedeniyle,çatışma durumunda batı dünyasının uygulayacağı yaptırımlara hazırlık olarak altının fiyatının önümüzdeki yıllarda jeostratejik nedenlerden dolayı artmaya devam etmesi beklenebilir.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...49#post6778049
Yer İmleri