Çin Halk Cumhuıriyeti .birden çok kere, uzun sayılabilecek sürelerde seyahat ettim. batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine birçok bölgesine gittim. tren, uçak, otobüs, taksi vb. ne ararsanız bütün araçlara bindim ve halkın içinde bolca gezinme fırsatım oldu. yukarıda yazdığım birçok hususa bizzat şahit oldum. kişisel olarak şunu söyleyebilirim ki bu ülkede insanlık öleli çok olmuş. bu insanların birbirlerini kesip yemelerine engel olan tek şey dikta yönetim. pislik olmaları bunların yanında hiçbir şey. avrupa'da birkaç ay yatıp çıkacağınız bir suç çin'de idamla sonuçlanıyor. devletten ölesiye korkuyorlar. yoksa genel ahlak, din, insan olmak gibi kavramlar bunlar için mühim değil. beş parmağın beşi değil ama konu çinliler olduğunda en az dördü bir. meşhur trafikte ezilen kadın videosu hakkında çin'de yaşayan bir abd vatandaşının yorumları gerçekten ibretlik.
insanları pis kardeşim bunların. en temizi bir haftalık çürümüş palamut gibi kokuyor. benim gibi hostelde kalma hatasına düşmeyin. vaktiyle sözlükte de anlatmıştım. bir arkadaşımın çinli arkadaşı hatır gönülden ötürü iki hafta bende misafir oldu. herif sözüm ona kendisini han çinlilerinden üstün gören bir mançu. çinliler pis olur, biz pürü pak insanlarız gibi iddialarda bulundu. herif iki haftada banyoya sadece bir kere benden dayak yeme korkusuyla girdi. onda da sadece beş dakika kaldı. yıkandıktan sonra dahi saçındaki yağı sıksan on kilo patates kızartırdın. öyle bir pislik. herif gittikten sonra odayı iki gün havalandırıp, yattığı nevresimleri yaktım. ıyyhhh aklıma geldi yine lanet herif.
böyle onlarca anım var. eğer mecbur değilsem bırakın bir çinli ile aynı yerde kalmayı, bunlara ait otelde dahi kalmam zira odaları da hep bunlar kaldığı için o leş kokuyla doluyor. şükredin bunların turistleri iyi ki türkiye'ye çok gelmiyor. sayıları arttığı vakit millet o beğenmediği rus köylüsünü mumla arar. bakın şu basit derleme dahi ne demek istediğimi çok iyi anlatıyor. bırakın japonları, bunlar güney asya ülkelerindeki insanların boku dahi etmezler. hiçbirisinde sevilmemeleri ise tesadüf olmasa gerek.
arada unuttum. bir de bunların büyük cilt problemleri var. aslında bütün asya halklarının böyle bir sıkıntısı vardı ama zamanla kore ve japonya bu işleri çözdüler. çinliler ise tek yönlü veya yetersiz beslenme üzerine pislik içinde gezdikleri için ciltleri patates tarlası gibi. toplum içinde suratını keseleyen, sivilcesini-siyah noktalarını sıkan, yüzünün derisini sağa sola döken bir sürü kadına denk gelebilirsiniz. gittiğim bir masaj salonunda çalışan kadın cildimi iki saat inceleyip özel bakım yaptırdığımı zannetmişti. ingilizce bilen birisini getirip bir sürü soru sordu. insan gibi yıkanıp düzenli beslenirsen böyle oluyor diyerek kaçtım.
Sen af yolunu tut, bağışla, uygun olanı emret, bilgisizlere aldırış etme.
Yer İmleri