Valla ben bunca olumsuzluğa rağmen borsanın artıyor olmasını yüksek enflasyon başta olmak üzere piyasaya tamamen hakim olmuş yerli spekler ve onlarla beraber iş yapan yatırım fonlarına bağlıyorum. Yatırım fonu ve portföy yönetim şirketleri tarafı son 3 yılda inanılmaz büyüdü.
gerçek kurumsal yatırımcı bu piyasada olsaydı piyasa fiyatlamaları da bu şekilde olmazdı muhtemelen. kurumsal yabancı yatırım fonları hem piyasamızın sığ olması hem de mantık dışı fiyatlamalar nedeniyle çoğu hisseye bulaşmazdı.
yani yabancı gelir onlara yukarıdan malı devrederiz fikri çalışamaz.bunun çalışmayacağını yerlilerin çoğu da biliyor o nedenle piyasayı yerli yatırımcıyı çekerek büyütüyorlar. 5 milyar tl yi geçmiş büyüklükte fonlar var. Buna devredilecek 50-100 milyonluk spek malları fona etki bile etmiyor. fon bu hisseyi 2 yıl taşır diğer pozisyonlarından kar yazar, fon başarılı görünür. bazen spekle beraber çalışıp hisseyi yukarı sürer spek de fonda kar eder vs vs.
bu düzen çoğu kişinin işine geliyor, şimdilik de büyük konjunktürel değişimler olmadıkça bu şekilde çalışır. 1 yılda %144 dolar cinsi karda olan fon var mesela. Böyle paralar kazanılıyor bistte. yabancı hakimiyetine geçmesine izin vermezler. Bes hariç fonlarda 5 milyondan fazla yatırımcı olmuş..
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri