Sayfa 244/981 İlkİlk ... 144194234242243244245246254294344744 ... SonSon
Arama sonucu : 7844 madde; 1,945 - 1,952 arası.

Konu: Viop LVIII

1.  Alıntı Originally Posted by discretus Yazıyı Oku
    matematik çok açık. devletin aleyhine olsa paraları geri verirdi. 5510 sayılı kanunun 31. maddesini defalarca örnek gösterdim: o para zaten işçinin parası. sgk 20-30 yıl sıfır reel faizle kullandıktan sonra her ay bir tutamını işçiye emeklilik aylığı olarak veriyor, sonra o yığın nemalanmaya devam ediyor. ben şahsen paramın tamamını geri isterim, emeklilikten feragat ederim. sen sor bakalım sgk ya o parayı (işçinin yıllarca ödedği primleri) isteyene geri veriyor mu ? parasını geri verecek ve işçi de emeklilik hakkından feragat edecek. sor bakalım ne cevap alacaksın ?
    Matematiği merak ettim.

Bizim ülkede çoğunlukla primler asgari ücret üzerinden yatırılıyor.

Sen EYT hakkeden herhangi bir vatandaşın yatırdığı primleri bunları nasıl nemalandırdığını ve yaşam beklentisi hesabıyla önümüzdeki 45 yıl boyunca BES mantığıyla alması gereken emekli maaşını yazarsan konu kapanır.

20 yıl ödediği prim ile 45 yıl kendisi ölümünden sonra 89 yaşında ölecek olan yetim kızının 45 yıl daha toplam 89-90 yıl emekli maaşı kaç lira olmalı.

Benim matematik çok iyi değil.
    Biraz ayrıntılı yazarsan hem ben hem de diğer cahiller öğrenir konu kapanır.

2.  Alıntı Originally Posted by trust06 Yazıyı Oku
    https://x.com/iriscibre/status/1815438567981953059?s=46

hesap kitap yapamayanlar ekonominin durumunu başkalarına atarlar…

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    2 yıl içerisinde 4.5 milyon emekli dendi, bunların ortalama maaşı 800 dolar olsa ve ortalama 4 yıl emekli kalsalar (başta 2.2 milyon ile başladığı için 1 yılı bedavadan emekli ettim) toplam ödenen maaş: 173 milyar dolar yapar.

Bu insanlar emekli olduğu anda prim ödemeyi kesiyor, buradan da maaşların 15 işçi 22.5 işveren olmak üzere %37.5 i emeklilik için SGK'ya gidiyordu. Emeklilerin 3 milyonu çalışmayı kessin diyelim, yine 5 değil size avans verip 4 sene üzerinden hesaplıyorum ve çalışanlar için ORTALAMA maaşı da yaşını başını almış kişiler olduğundan kelli 1200 dolar alıyorum, yani devlet 48 ay boyunca 450 USD primi kaybetsin, 65 milyar dolar.

4 yıl üstünden (hadi herkes emekli olmadı diye) hesaplayınca bile maliyet 240 milyar oldu. Başka akla gelmeyen sağlık vs boyutları varsa, doğru gibi hesap. İris hanım neden ödenecek olup ödenmeyen ( ve bazı kişiler için 10 yıllarca ödenmeyecek) primleri hesaba katmıyor ve neden emekli yükünü sadece maaş gbi düşünüyor, takdiri sizlerin. Kimin hesap bilmediği ortada.

bu arada şu konuya katılıyorum: Mevcut emeklilere inanılmaz haksızlık yapıldı. 70 yaşından sonra insanları muhtaç ettiler. Bu maliyetten bu insanların maduriyetinin düşmesi gerekir.

3. EYT’linin maaşı ne kadar olacak?
    EYT yasa teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmesinin ardından gözler emekli aylıklarına yöneldi. Haftaya Meclis’te görüşülecek olan teklif yasalaştığında EYT’lilerin ortalama maaşlarının 8 bin 733 TL olacağı belirtildi. Bağ-Kur’lu bir EYT’linin en düşük ücreti ise 5 bin 811 TL olarak hesaplanıyor. ( Şubat 2023)
    Serbest piyasada 18,8850 liradan alınan dolar*18,8870 liradan satılıyor. 19,9900 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 19,9920 lira olarak belirlendi.28 Şub 2023

8000/18.8: 425 USD...
    5811/18.8: 309 USD...

Şimşek'in verdiği bilgiye göre EYT'den*ilk etapta 2 milyon 300 bin kişi yararlandı.*Bu yılın sonuna kadar sayı 4 milyona, toplamda da 6 milyona ulaşacağını kaydeden Şimşek, sadece bu yıl EYT'nin bütçeye yükünün 742 milyar lira, 2025 yılında ise 1,2 trilyon lira olduğunu söyledi.3 Tem 2024
    Bu sene 22.4 milyar dolar demektir. 2025 ise Allah kerim...

Buradaki alçaklık bütçeye yük lafıdir...

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

4. Oha 2 senede 6 milyon imiş...

300 milyar rakamı doğru olabilir. 6 milyon emekliyi bu ülke taşımaz. 3.5 milyon genç işsiz evde oturuyor ve çalışmayı red ediyor. iş var. Çalışmıyorlar...

300 bin Türk genci sadece 1 senede güzelim ülkesini terk etmiş gitmiş.

Çalışma barışı bozulmuş. Toplumsal kontrat zedelenmiş. bunu söylemek çok mu zor arkadaşlar? Evet faydalandık ama gençler için kötü oldu demek bile zorunuza gidiyor. Allah doyursun gerçekten nanılmaz konu ilk çıktığı zaman yazıyordum pek anlamıyordu insanlar şimdi bilanço çıktı gene yazıyorum bu sefer inatla her argümanım görmezden geliniyor. Adeta perde inmiş. Allah ıslah etsin. Allah vatanımıza milletimize zeval vermesin ne diyelim biz de gurbetliği çekeriz.

sen almanya ya dön bence hatta orada kal oranın sgk sı filan daha iyidir, hahahhha. buraya karışma matematiğin yetmiyor. yukarıda söyledim vatandaş yıllarca para ödemiş isteyene bu parayı iade etsinler bence olay kapanır. dediğim gibi sgk mevcut haliyle ponzi şemasıdır ve sürdürülemez. ama nedeni eyt değil temel matematiğidir. haaa. ayrıca almanya loser bir devlettir. oraya gidenlere aslında acıyorum. robot bir ülke, yaratıcılık çok çok az. geleceğin dünyasında pek yeri olmayan bir yer, irrelevant yani..
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

6. Gençlerin parasını ben yemiyorum devlet yiyor. Nasıl benden öncekileri yediyse aynen devam ediyor. Seneler önce tavandan prim yatiranlar nasıl şimdi 10/15 bin TL alıyorsa üç beş sene sonra aynısını biz de yaşayacağız. Bizden sonrakiler emekli olabilirler mi bu kafayla onu bilemem. Ama anlaşılmayan konu bu, devlet yiyor eritiyor bitiriyor, emekli hakkına sahip olanlar degil.. Neyse konu uzar nasılsa değişmez kafalar.. konuyu hergun açan sinkafli küfürünü etsin de bir daha bu konu açılmasın. Bir yere bağlanmaz bu konu çünkü...

Bu arada ortalama 350 dolar alan insanlar bu ulkede parayı tüketiyor yani yine dolaylı vergi ekonomik canlılık falan derken yüzde yetmissi yine devlete gidiyor.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

en kesin çözüm: sgk primleri kümülatif olarak BES'e aktarılır ve herkes parası kadar emekli aylığı alır veya emeklilik sistemine dahil olmaz, primlerini geri alır ve parasını istediği gibi yer. gereksiz saçmalıklarla uğraşmak vakit kaybı.
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

8.  Alıntı Originally Posted by discretus Yazıyı Oku
    sen almanya ya dön bence hatta orada kal oranın sgk sı filan daha iyidir, hahahhha. buraya karışma matematiğin yetmiyor. yukarıda söyledim vatandaş yıllarca para ödemiş isteyene bu parayı iade etsinler bence olay kapanır. dediğim gibi sgk mevcut haliyle ponzi şemasıdır ve sürdürülemez. ama nedeni eyt değil temel matematiğidir. haaa. ayrıca almanya loser bir devlettir. oraya gidenlere aslında acıyorum. robot bir ülke, yaratıcılık çok çok az. geleceğin dünyasında pek yeri olmayan bir yer, irrelevant yani..
    İtibar verecektim daha yeni vermişim, ben susuyorum başkan ad homineme geçtiğine göre fena ezilmişsin tartışmada rasyonel argümanlar bitince olur öyle.

Bana söylemene gerek yok ayna karşısında kendine bi gençlere ayıp ettiler dersen bana yeter. Hadi iyi geceler.

Sayfa 244/981 İlkİlk ... 144194234242243244245246254294344744 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •