https://www.mediamarkt.com.tr/tr/pro...ntent=nonbrand
Samsung 13 bin TL'ye gayet kaliteli buzdolabı satıyor.Aynı özelliklere sahip arçelik ya da vestel alırsan fiyatı 2 katı .Üretim maliyetleri bize göre döviz cinsinden çok düşük.Ben de geçen sene eskiyen buzdolabımı samsung ile değiştirdim,çalışmasından da çok memnunum.(İlanın altındaki satın alma yapan müşterilerin yorumlarına da bakın).O da, özellikleri arçelik ve vestele göre daha iyi olmasına rağmen fiyatı çok daha ucuzdu.İçerideki üreticileri korumak için gümrük vergisi de konulamaz ,avrupa birliği ile gümrük birliği,güney kore gibi ülkelerle de serbest ticaret anlaşması var.Bu durumda ,böyle devam ederse tüketiciler daha ucuz fiyat/kalite rasyosu çok daha iyi ıthal ürünleri tercih etmeye başlar, üreticiler önce üretim kapasitesini düşürürler sonra da ithalatçı olur,çalışanları da işsiz kalır.
Şimdi ,birkaç yıl önceye kadar fiyat olarak rekabet edebiliyorduk,şimdi neden edemiyoruz,
bizim üretim maliyetlerimiz döviz cinsinden rakiplerimize göre niye çok daha yüksek tartışabiliriz.
Not:Hadi tekstil sektörü emek yoğun sektör,burada işçilik maliyetleri ana faktör ama televizyon,çamaşır makinesi,bulaşık makinesi,elektronik teçhizat birçok sanayi ürününde benzer durumlar görüyoruz.
Yer İmleri