Sayfa 2223/2460 İlkİlk ... 1223172321232173221322212222222322242225223322732323 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 17,777 - 17,784 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...024/DUY2024-48

Son 2 haftada merkez bankası net döviz rezervlerinde 6 milyar dolarlık düşüş oldu,KKM'den çıkan para da ağırlıklı döviz tevdiat hesaplarına akmaya başladı(geçen hafta 2.019 milyar dolar gitmiş),yaz mevsimi bitiyor,turizm gelirleri azalalacak,doğalgaz harcamaları başlayacak,döviz arzında azalmaya karşılık ekonomi yönetimi enflasyonda bir başarı sağlayamadı,çünkü sadece dövizi sabitlemekle bir başarı sağlayamazsınız.Önceki sayfalarda detaylı yazdım ,Türkiye özelinde enflasyonun derin çok sayıda nedeni var;kara para,kayıt dışı ekonomi kazançları,yolsuzluk ekonomisi,kamuda aşırı israf dizginlenemeyen kamu harcamaları....Bu kanallardan piyasaya oluk oluk para akıyor ve talep enflasyonu yaratıyor,hiç bir vergi kaydı olmadan yüzmilyonlarca lira sınırsız para harcayan küçük bir zümre var.Serbest piyasa ekonomisi çalışmıyor;üretim ve dağıtım kanallarında tekel,kartel,oligopol yapılar var,rekabet ortamı sağlanmıyor,bu da fiyatlarda yüksek kar marjı yaratıyor.Ekonomi yönetimi maliye politikasında bu konuda hiç bir adım atamadı ,yapısal reform ihtiyacını karşılamadı ve dolayısıyla başarı da sıfır oldu.

Şimdi yaz biterken mevsimsel döviz ihtiyacının artacağı dönemde , döviz fiyatındaki artışın enflasyonun çok altında kalmasıyla değerlenen TL üzerinde baskı artarken,hem yerliler döviz pozisyonlarını artırmaya hem de yabancılar "carry trade" pozisyonlarını azaltmaya başladılar.

https://www.bloomberg.com/news/artic...mpaign=twitter

Turkish Lira's Offshore Rates Jump as Carry Positions Unwind
    The currency is the third-worst performer in EM this month
    Lira's offshore rates above 60% ahead of long weekend

(Londra piyasasında Liranın gecelik ileriye dönük ima edilen getirisi 17 puan artarak %61'e çıkarak, yurt içi %50 civarındaki oranların oldukça üzerine çıktı ve bu da yurt dışı fonların bazı uzun lira pozisyonlarını kapattığı manasına geliyor.)

Bu manzara karşısında merkez bankası da kaygıya kapılmış ve TL'yi cazip hale getirmek için linkteki tedbirleri almış.TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı 5 puan artırılması başta olmak üzere alınan tedbirler piyasaki TL miktarını azaltıcı,TL faizleri yükseltici etki yapacaktır.
    Bugün,merkez bankası tarafından Cuma günü alınan kararların piyasa yansımalarını,mevduat ve kredi faizlerine ne kadar yükseliş getirdiğini göreceğiz.

2. İto enflasyonuna bakarak Tüik enflasyonu %1 bile gelse şaşırmam
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

-GSYH 2024 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,5 arttı.(Sanayi sektörü ise %1,8 azaldı.)
    -Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %0,1 arttı.

-Bloomberg HT Tüketici Eğilimi Endeksi arttı.

https://geoim.bloomberght.com/2024/0...fca97add49.jpg

-İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin, Ağustos 2024 dönemi sonuçları açıklandı.Eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre; temmuz ayında 47,2 seviyesinde kaydedilen manşet PMI, ağustosta 47,8'e yükselmekle birlikte sektörün performansında zayıflamanın sürdüğüne işaret etti. Böylece faaliyet koşullarında nisan ayından bu yana sürekli olarak yavaşlama yaşandı.Girdi talebindeki azalışa rağmen girdi maliyeti enflasyonu üçüncü çeyreğin ortası itibarıyla tüm sektörlerde belirgin seyrini sürdürdü. Maliyet enflasyonundaki en hızlı artış metalik olmayan mineral ürünlerde gerçekleşirken en yavaş artış ise makine ve metal ürünler sektöründe ölçüldü.

Tüketim talebi artmaya devam ediyor,diğer yandan da imalat sanayi daralıyor(tüketim ithalatı).Tüketim talebinin ,kimden geldiği belli,ücretlilerden,emeklilerden gelmediğin ise biliyoruz

2024 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre;
    İhracat, %2,4 oranında artarak 22 milyar 63 milyon dolar,
    İthalat, %10,8 oranında azalarak 26 milyar 991 milyon dolar

2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı
    dönemine göre;

İhracat, %3,9 oranında artarak 170 milyar 801 milyon dolar,
    İthalat, %8,7 oranında azalarak 225 milyar 666 milyon dolar

oldu.

-Türkiyenin Ağustos ayı dış ticaret açığı 4.928 milyar dolar,yılın ilk 8 ayında dış ticaret açığı 54.866 milyar dolar oldu.(yılın son 4 ayında doğalgaz harcamaları da dikkate alınırsa,yılı mevcut trend ile 75 milyar dolar civarında dış ticaret açığı ile kapatabiliriz)

-Petrol,doğalgaz ve türevi ürünlerin ithalat tutarı fiyatlarda sert gerilemeyle 2022 yılında 98.549 milyar dolar iken ,2023 yılında 69.114 milyar dolara inerken 2024 yılında da yılın ilk 8 ayında %6.3 düşerek 46.179 milyar dolardan 43.271 milyar dolara indi. Bu da mevcut trende göre 2 yıl önceye göre 31.7 milyar dolarlık enerji fiyatlarında düşüş ile 64.76 milyar dolarlık bir enerji faturası oluyor ki,dış ticaret açığımızı azaltan temel unsur oldu.

-İkinci unsur ise geçen sene altın ithalatı 33.912 milyar dolarken ,bu yıl altın ithalatına getirilen kısıtlamalarla yılın ilk 8 ayında geçen yıla göre %41.2 gerileyerek 24.661 milyar dolardan 14.501 milyar dolara indi.Bu da aynı trend ile yıllık ithalatta 13.97 milyar dolar ithalata karşı geliyor.
    -Ama gerçekte bu tablonun altın ithalatının azaldığı manasına gelmediği, bölgeler arası fiyat farkları nedeniyle bu çok yüksek kazançlı arbitajdan faydalanmak isteyenlerin altını kaçak yollardan ülkeye soktuğunu tahmin ediyoruz ki;ödemeler dengesi tablosunda yılın ilk 6 ayında net hata noksan kaleminde 11.5 milyar dolarlık bir çokış görüyoruz.ama muhtemelen altın kaçakçılığı nedeniyle çıkan döviz çok daha yüksek, çünkü bu rakam uyuşturucu gibi kara para girişlerinden sonraki net hata noksan rakamı tabloda gözüken.

-Sonuç olarak petrol,doğal gaz ve türevlerinden 31.7 milyar dolar,altın ithalatından 14 milyar dolar toplam 45.7 milyar dolarlık yıllık bir azalma olacak gibi gözüküyor,,buna karşı ham madde ve ara madde ithalatının %13.7 azalmasıyla imalat sanayi daralırken,

https://tradingeconomics.com/turkey/manufacturing-pmi

tüketim malları ithalatı da aynı oranda %13.7 artmış.(mevcut trend ile bu yıl 54.2 milyar dolar,2 yıl öncesine göre,23.7 milyar dolar daha yüksek.

https://www.ekonomim.com/gundem/bloo...-haberi-764278

Bloomberg: Türkiye, BRICS'e katılmak için resmen başvuruda bulundu

Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzalı haberde, Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna katılma girişiminin, küresel nüfuzunu artırma ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni ittifaklar kurma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hem Doğu hem de Batı ile aynı anda ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkenin BRICS'e katılmasının, küresel ekonomik sistemde farklı yaklaşımlar, kimlikler ve politikalar geliştirmesine katkı sağlayacağını belirtmişti.

6.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.ekonomim.com/gundem/bloo...-haberi-764278

Bloomberg: Türkiye, BRICS'e katılmak için resmen başvuruda bulundu

Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzalı haberde, Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna katılma girişiminin, küresel nüfuzunu artırma ve geleneksel Batılı müttefiklerinin ötesinde yeni ittifaklar kurma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin hem Doğu hem de Batı ile aynı anda ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, ülkenin BRICS'e katılmasının, küresel ekonomik sistemde farklı yaklaşımlar, kimlikler ve politikalar geliştirmesine katkı sağlayacağını belirtmişti.
    Nedir bu Brics?
    Ticari bir oluşum mu? Değil
    Askeri bir oluşum mu?Değil
    Büyük ortaklardan biri komünist, diğeri batıyla savaş halinde tek adam tarafından yönetilen bir ülke, bir diğeri islami cumhuriyet, bir diğeri dünyanın en nüfusu yüksek ve de sınıf ayrımı en keskin ülke. Şimdi bu birlik bize ne katar, cidden merak ediyorum. ikinci bir S400 vakası olabilir mi? endişeliyim
    Biz fiilen Nato ülkesi ve de AB aday ülkesiyiz kağıt üzerinde de olsa.
    Daha geçen Doğu Akdeniz'de ABD ile tatbikat yaptık.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Nedir bu Brics?
    Ticari bir oluşum mu? Değil
    Askeri bir oluşum mu?Değil
    Büyük ortaklardan biri komünist, diğeri batıyla savaş halinde tek adam tarafından yönetilen bir ülke, bir diğeri islami cumhuriyet, bir diğeri dünyanın en nüfusu yüksek ve de sınıf ayrımı en keskin ülke. Şimdi bu birlik bize ne katar, cidden merak ediyorum. ikinci bir S400 vakası olabilir mi? endişeliyim
    Biz fiilen Nato ülkesi ve de AB aday ülkesiyiz kağıt üzerinde de olsa.
    Daha geçen Doğu Akdeniz'de ABD ile tatbikat yaptık.
    Bence; bugünķü yönetim kendilerini batı dünyasına ait hissetmiyorlar.Güçler ayrılığının,demokrasinin,hukukun üstünlüğünün, şeffaflığın,hesap verilebilirliğin olmadığı bir ligin üyesi olup,üyelerinin kendilerine söz etmediği keyfi yönetim ligine geçiş yapmak istiyorlar.
    Ama kendileri çıkış yapsa çok tepki alacaklarını düşünüp," bizim ayrılmamız yerine onlar bizi atsınlar" şeklinde batı dünyasının kurumlarından atılmaya gerekçe yaratıyorlar.

Daha önce de yazmıştım. Pandemi sonrası yeni dünya düzeninde bir tarafta özgür demokrasiler,diğer tarafta özgürlüklerin kısıtlı olduğu baskı rejimleri olacak.Uluslararası ticaret ve üretimi de büyük ölçüde grupların üyeleri kendi aralarında yapacaklar.

8.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Bence; bugünķü yönetim kendilerini batı dünyasına ait hissetmiyorlar.Güçler ayrılığının,demokrasinin,hukukun üstünlüğünün, şeffaflığın,hesap verilebilirliğin olmadığı bir ligin üyesi olup,üyelerinin kendilerine söz etmediği keyfi yönetim ligine geçiş yapmak istiyorlar.
    Ama kendileri çıkış yapsa çok tepki alacaklarını düşünüp," bizim ayrılmamız yerine onlar bizi atsınlar" şeklinde batı dünyasının kurumlarından atılmaya gerekçe yaratıyorlar.

Daha önce de yazmıştım. Pandemi sonrası yeni dünya düzeninde bir tarafta özgür demokrasiler,diğer tarafta özgürlüklerin kısıtlı olduğu baskı rejimleri olacak.Uluslararası ticaret ve üretimi de büyük ölçüde grupların üyeleri kendi aralarında yapacaklar.
    Gelecekte mevcut küresel göç hareketininde etkisiyle. En özgür demokrasilerde bile hem devletin hem toplumun sosyal baskısı altında yaşayacağımızı düşünüyorum.

Sayfa 2223/2460 İlkİlk ... 1223172321232173221322212222222322242225223322732323 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •