Şimdi pazarlar gibi olmayayım da ... Bende yok maalesef. Ereğli bu açıdan piyango gibi ...
Mesela
1- TR'nin en büyük şirketlerinden birine yatırım yapıyrosun.
2- Borsaya yatırım yapıyorsun.
3-Temettüye yatırım yapıyrosun..
4- Hazırda olan çıkartılmaya hazır bilmem kaç milyarlık Demir cevherine yatırım yapıyrosun
5- Aynı şekilde bilmem kaç milyarlık altına yatırım yapıyorsun (yalan değilse tabii)
Evet şu an kâr edemiyor. Çin berbat hala daha toparlanma net değil. Oyak manipülatif şeyler içinde olabilir vs vs bir sürü olumsuzluk da var.
ama tutarsa piyango... Ya tutarsa?
Tutarsa çok şey kazandırır tutmazsa fedorzedeye dönersin elindekileri satar, yıkılmaz ayakta kalırsın...Biraz hasar bırakır tabii tutmazsa..
Servet etkisi bizim borsamıza çok uzak bir kavram
Moda olan sektörler değil
İlerde 6-12 ay sonra popüler olacak patlayacak sektörleren 3-4 hisse ciddi analizle alıp beklemek dışında pek stratejinin işe yaramayacağı bir ortam bulunuyor borsamızda
Karadeniz gazına ne oldu ? Altın falan boş iş. Daha buldum dediği demiri fiyatlamadılar. Son zamanlarda gelen tek iyi haber anti-damping hadisesi. Gerisi boş. Marjlar kötü durumda . Yüksek FED faizi resesyon falan çin derken demir çelik fiyatları yerlerde. Nerede ise pandemi öncesine dönmüş durumda. Peki ya maliyetler ?
Bu yıl belki 200 milyar ciro ya ulaşacak. Peki karlar. Dediğin sigorta parası vergi iade sini falan çıkarırsan 3 milyar mı 5 ? 10 ? Yüzde 3-5 karla mı çalışacak.
Eregli maalesef 2022 başında insanları tuzağına çekip tam 3 sene boyunca Cezalandırmış adeta hayatlarını karartmış ender hisselerden o beklerken Thy seve seve 20 tl den 330 tl + temettüler ödedi verdikçe verdiler paraları dağıttılar neticede dolar bazında 2-3 misli gelir elde eden ve parası yapan binlerce insanın temel analizi öğrenmesi ve değerleme yapmasını bilmesi gerekiyordu
BIST'e alış faiz indirimlerinin başlamasıyla gelmeyecektir üstad. Faiz indirimlerinin başlama ihtimalinin dillendirilmesi halinde borsada yönün artık yukarı döneceğini tahmin ediyorum. Para piyasası fonlarında enflasyona karşı değer kaybetmelerine rağmen çok ciddi nakit birikti. Bu naik döviz, değerli madenler, BIST gibi kanallara akmaya başlayacaktır. Zaten vadeli de enflasyona karşı yatırımcıyı korumuyor. Bir yandan da bu nakdin enflasyon etkisini sınırlaması gerekiyor hükümetin. KKM'ler de uzun bir süredir çözülüyor. Bu nakit eğer tüketime yönelirse yandı gülüm keten helva formasyonu oluşturma ihtimali yüksek. Kontrollü olmak zorunda. TUİK enflasyonu yıl sonu 50'nin altında olacağı kesinleştiği için en geç Ocak ayında 250 baz puan faiz indirimi beklerim. 2025, 2024'ten bence daha iyi bir yıl olacaktır her ne kadar felaket tellalları resesyon ihtimallerinden bahsetse de.
YORUMLAR TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.
Öncelikle KKM ile ilgili açıklamalar için teşekkür ederim, güzel özetlemişsiniz. Ege Cansen çoktan kenara çekilmesi gereken ihtiyarlardan biri, zaten kendi yazdığından kendi bile emin olamamış. Ben bile bir ara KKM getirilerini aylık olarak takip edip performans ölçmüştüm, tam anlamadıysan sor birilerine. KKM'de asıl vurgulamak istediğim; zaten risksiz-sabit getiri olarak bilinen kavramın bile ötesine geçilmiş olması. Bizim iktisatçılarımız piyasa içinde olmadıklarından hep tek boyutlu yorumlar okuyoruz, Keyness'in ünü yönettiği üniversite fonunun uzun dönem başarısıyla perçinlemiştir, mesele kitap yazmaksa onun da kralını yazmış.
Gelelim yoğurtçuya...
Bir kaç sene önce ABD'nin efsanevi dev süt kooperatifi Dean konkordatoya başvurdu ki; sektörde genel olarak problemler büyük. Haberin içeriği yanıltıcı nitelikte zira reytingi ve borçlanma faiz oranı böyle olan bir şirket zaten konkordatonun kıyısındadır ve basın açıklamalarına itibar etmemek gerekir. Ölçüt olarak da kabul edilemez, anlaşmanın içeriğini ve detaylarını, dönen dolapları bilmek mümkün değil. Şirket çoktan el değiştirmiş bile olabilir.
Örnek bir vaka da var; ABD borsasında işlem gören ve türkiye dahil tüm dünyada ürünleri satılan 1,3 milyar$ cirolu Invacare sağlık ve mobilite şirketi konkordato öncesi incelendiğinde ihraç edilmiş tahvillerinin ortalama faiz oranının %4 civarı olduğunu görürdünüz. Bu tahviller 2022 öncesinde, FED faizi yükseltmeden evvel ihraç edilmiş ve faizler %5'e yükseltilince, 2023'de, batak bir şirket için aslında avantajlı bir durum ortaya çıkmıştı. Buna rağmen zor durumda olan şirket JP Morgan'ın bir tabela şirketiyle borç yapılandırması anlaşması imzaladı. Bizim gibi internetten araştırma yapanlar bu detayları yakaladıkça heyecanlandı, görüntüde finansman problemi yok gibiydi ama ansızın konkordato ilan etti. Hissedarlarını sıfırladı fakat birileri yüksek faiz ortamında şirketin eskiden ihraç edilmiş düşük faizli şirket tahvillerinden fayda sağlamaya devam etti. Chobani gibi çürük şirketlerle ilgili hiç bir bilgi ve gelişme referans kabul edilmemeli bence.
Yer İmleri