Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
Valla helal olsun. İşini bilen yatırımcıların gerçek bir yatırım ortamında yapması gereken zaten budur. Gelişmiş ülke borsalarında en geçerli yöntem de budur. Gelgelelim BİST gibi sığ, az gelişmiş, manipülasyona uygun, katılımcılarının %99 u bilinçsiz olan, tahtalarda hakim güç konumuna gelmenin nispeten kolay olduğu ufacık bir piyasada bu saydıklarının hiç bir kıymetli harbiyesi yoktur. Bu tür piyasalarda temel analizin faydadan çok zararı vardır, kar elde etme potansiyeli açısından.
Gelişmiş ülke borsalarında bile çoğu zaman bu yaklaşımlarla kazanmak pek mümkün olmuyor günümüzde hocam. Bir yıl önce ABD hisse senetlerinin, işlem hacmi günlük 1milyon$'dan fazla olanlarını F/K, Öz sermaye karlılığı, FD/Satış, sermayeye göre borçluluk rasyoları bakımından elemeye tabi tuttum. Petrol devleri, telekomünikasyon şirketleri, otomotivin büyükleri, ilaç devleri hatta hızlı tüketim maddeleri üreten Buffet tarzı hisseler çıktı karşıma. Büyük çoğunluğu kötü performans gösterdi şimdiye kadar. Aslında bu da dünya finans piyasalarından bir gösterge olabilir bize. Emtiaya dayalı dev şirketlerin mevcut emtai fiyat trendinde daha da düşmesi şaşırtıcı olmaz ki bunlar gerçek küresel devler.

Gelelim BİST'e; burada temel analizle ekmek var hatta zengin bile olabilirsiniz ancak nasıl yaptığınız önemli. Yüzeysel rasyo analizi dediğiniz gibi kıymetsizdir ancak şeytan da detayda saklıdır ve o detaylar dip notlarda, haberlerde ve eminim bana katılacaksınız, yatırımcı piskolojisinde görülebilir. Elbette bunların teknik analizle ve makro ekonominin hem kendisiyle hem de makro zihniyetin borsaya uyarlanmış bakış açısıyla çok iyi harmanlanması gerekir. Naçizane görüşümdür, zaten insan doğası gereği yatırım kararlarımızı gerçek verilere çıpalama ihtiyacı duymaktan vaz geçemeyiz.