Sayfa 63/298 İlkİlk ... 1353616263646573113163 ... SonSon
Arama sonucu : 2383 madde; 497 - 504 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
    Şubat ayı PUT:
    75 8.70

Yani hocam her 100 hisse için (1 kontrat) 8.70 dolar premium ödeyerek Şubat ayında 75 dolardan hisselerimi satma hakkım oluyor öyle değil mi? Kazancım zaten çok ise bu bedeli ödemeye değmez mi sizce hissenin nereye gideceğini görmek için? Potansiyel kazancımın yanında küçük bir bedel gibi duruyor. Tabi bir defaya mahsus olmak üzere
    100 hisse için değil 1 hisse için. Şubat vadede 75 dolardan satma hakkı için hisse başına 8.70 ödeyeceksin ki %12 eder ve ciddi bir maliyettir (66 30 dan satmış gibi oluyorsun). Öte yandan eğer uzun vade elindekileri tutacaksan call opsiyonu satıp primi cebe indirebilirsin. Covered call options zaten bu oluyor. Hiç bir riski yok. Kötü tarafı hissenin belirli bir % yukarı gitmesi durumunda elindeki hisseleri satmak zorunda olman. Mesela haftaya Şubat vadede 85 dolar alım fiyatının primi 5 dolar olsun. Senin elinde 10 bin PLTR var. 10 bin tane Şubat 85 call satıp 50 bin doları cebe indiriyorsun, bu para senindir. Eğer spot kağıt 85+5=90 doları aşarsa hisselerini 85 den satacaksın. Fiyat 90 ın altında kaldığı sürece call option exercise olmaz ve aldığın 50 bin dolar prim kılçıksız kar olarak kalır. Burada sen kağıdı 85 dolar sabitlenmiş bir fiyattan satmak durumunda kalıyorsun ama 5 dolar da prim kazancın var, böylece net satış fiyatın 90 oluyor. Öte yandan sen sattıktan sonra hisse belki 100 ü geçip 125 e çıkacak. Yukarı potansiyel sınırlanmış oluyor, 90 ın üzerini masada bırakıyorsun.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Valla helal olsun. İşini bilen yatırımcıların gerçek bir yatırım ortamında yapması gereken zaten budur. Gelişmiş ülke borsalarında en geçerli yöntem de budur. Gelgelelim BİST gibi sığ, az gelişmiş, manipülasyona uygun, katılımcılarının %99 u bilinçsiz olan, tahtalarda hakim güç konumuna gelmenin nispeten kolay olduğu ufacık bir piyasada bu saydıklarının hiç bir kıymetli harbiyesi yoktur. Bu tür piyasalarda temel analizin faydadan çok zararı vardır, kar elde etme potansiyeli açısından.
    Gelişmiş ülke borsalarında bile çoğu zaman bu yaklaşımlarla kazanmak pek mümkün olmuyor günümüzde hocam. Bir yıl önce ABD hisse senetlerinin, işlem hacmi günlük 1milyon$'dan fazla olanlarını F/K, Öz sermaye karlılığı, FD/Satış, sermayeye göre borçluluk rasyoları bakımından elemeye tabi tuttum. Petrol devleri, telekomünikasyon şirketleri, otomotivin büyükleri, ilaç devleri hatta hızlı tüketim maddeleri üreten Buffet tarzı hisseler çıktı karşıma. Büyük çoğunluğu kötü performans gösterdi şimdiye kadar. Aslında bu da dünya finans piyasalarından bir gösterge olabilir bize. Emtiaya dayalı dev şirketlerin mevcut emtai fiyat trendinde daha da düşmesi şaşırtıcı olmaz ki bunlar gerçek küresel devler.

Gelelim BİST'e; burada temel analizle ekmek var hatta zengin bile olabilirsiniz ancak nasıl yaptığınız önemli. Yüzeysel rasyo analizi dediğiniz gibi kıymetsizdir ancak şeytan da detayda saklıdır ve o detaylar dip notlarda, haberlerde ve eminim bana katılacaksınız, yatırımcı piskolojisinde görülebilir. Elbette bunların teknik analizle ve makro ekonominin hem kendisiyle hem de makro zihniyetin borsaya uyarlanmış bakış açısıyla çok iyi harmanlanması gerekir. Naçizane görüşümdür, zaten insan doğası gereği yatırım kararlarımızı gerçek verilere çıpalama ihtiyacı duymaktan vaz geçemeyiz.

Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    ...İçimi burkan tek şey riskli bir yatırım planı olmasına rağmen standart bir vergi politikasıyla karşılaşmak, 10 tane evi olanla aynı kefeye konmak. Bu durum doğal olarak kişinin yatırım performansını da etkiliyor ve satacaksa 1 Ocak tarihini beklemeyi tercih ediyor.
    Çok haklısınız hocam. Böyle bir yola girdim ancak burada da böyle bir engel var - ben yüksek gelir grubunda olmadığım halde bunu ödeyeceğim. Amerikalıların vergisiz al-sat yapabildikleri özel hesapları var bizde o da yok. Al-sat zor yani. Gerçi şikayet etmiyorum. Dediğim gibi ABD temettü hisselerinden vergi alınmasaydı ben belki de Intel'e yatırım yapacaktım Alışımı da satışımı da devlet belirleyecek yani ve haklı da çıktı. %40 helali hoş olsun. Ama şu da var biz bunları ödüyoruz sonra vergi barışı diye bir şey çıkartıyorlar. Bu tamamen bizleri enayi yerine koymak oluyor.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    100 hisse için değil 1 hisse için. Şubat vadede 75 dolardan satma hakkı için hisse başına 8.70 ödeyeceksin ki %12 eder ve ciddi bir maliyettir (66 30 dan satmış gibi oluyorsun). Öte yandan eğer uzun vade elindekileri tutacaksan call opsiyonu satıp primi cebe indirebilirsin. Covered call options zaten bu oluyor. Hiç bir riski yok. Kötü tarafı hissenin belirli bir % yukarı gitmesi durumunda elindeki hisseleri satmak zorunda olman. Mesela haftaya Şubat vadede 85 dolar alım fiyatının primi 5 dolar olsun. Senin elinde 10 bin PLTR var. 10 bin tane Şubat 85 call satıp 50 bin doları cebe indiriyorsun, bu para senindir. Eğer spot kağıt 85+5=90 doları aşarsa hisselerini 85 den satacaksın. Fiyat 90 ın altında kaldığı sürece call option exercise olmaz ve aldığın 50 bin dolar prim kılçıksız kar olarak kalır. Burada sen kağıdı 85 dolar sabitlenmiş bir fiyattan satmak durumunda kalıyorsun ama 5 dolar da prim kazancın var, böylece net satış fiyatın 90 oluyor. Öte yandan sen sattıktan sonra hisse belki 100 ü geçip 125 e çıkacak. Yukarı potansiyel sınırlanmış oluyor, 90 ın üzerini masada bırakıyorsun.
    Bir kontrat 100 hisse diyince kaynaklar ben şaşırdım orada :D keşke öyle olsaydı. Maliyet çok oluyor gerçekten de ve maliyetim kadar arttığında ancak kafa kafaya geliyorum.

Covered call o halde doğrudan spottan satmaktan sonra ikinci en iyi çıkış yolu oluyor benim için. Kazandığım premium bir miktar aşağı düşüşe karşı koruyor. Vergi mevzusu olmasa kovalayan stop-loss da olabilirdi.

Çok sağ olun hocam bilgiler için.

5.  Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
    %40 helali hoş olsun. Ama şu da var biz bunları ödüyoruz sonra vergi barışı diye bir şey çıkartıyorlar. Bu tamamen bizleri enayi yerine koymak oluyor.
    Vergi afları sanırım gecikme faizlerini veya özel usulsüzlük cezaları gibi vergi asılları haricindekileri kapsıyor. Vergi borcu bir defa tahakkuk ettiyse ve usulüne uygun tebliğ yapıldıysa 1 ay içinde yargı yoluna gitmek ya da borcu ödemekten başka seçenek yok. Borçtan imtina edenler hayatta oldukları sürece fazla etkilenmeyebilir ama öldüklerinde mirasçılarına devir oluyor vergi borcu. Gene de ülkede kurumlar ve kanunlar öyle hale geldi ki; haksızlıklar var elbette.

Vergiyi azaltmanın en iyi yolu şirket kurup bu kazançları kurumsal kazanç haline getirmek olabilir.
    Borsa yatırımı yapan bir kaç kişi birleşip bir A.Ş. kurabilir mesela. Herkes sermayesi oranında hissedar olur, şirket yönetimi olarak şirket adına borsalarda işlem yapılır ve yıl boyunca giderler de kazançtan düşülerek vergi beyannamesi verilir. Ortakların kullandıkları arabalar ve kredi kartları da şirket adına olabilir, böylece masraflar gider yazılabilir. Böyle bir oluşumda toplam sermaye bir kişininkinden daha büyük olacağından yararlanılabilecek fırsat havuzu da genişler.

Alıntı Originally Posted by yelpaze Yazıyı Oku
    Vergi afları sanırım gecikme faizlerini veya özel usulsüzlük cezaları gibi vergi asılları haricindekileri kapsıyor. Vergi borcu bir defa tahakkuk ettiyse ve usulüne uygun tebliğ yapıldıysa 1 ay içinde yargı yoluna gitmek ya da borcu ödemekten başka seçenek yok. Borçtan imtina edenler hayatta oldukları sürece fazla etkilenmeyebilir ama öldüklerinde mirasçılarına devir oluyor vergi borcu. Gene de ülkede kurumlar ve kanunlar öyle hale geldi ki; haksızlıklar var elbette.

Vergiyi azaltmanın en iyi yolu şirket kurup bu kazançları kurumsal kazanç haline getirmek olabilir.
    Borsa yatırımı yapan bir kaç kişi birleşip bir A.Ş. kurabilir mesela. Herkes sermayesi oranında hissedar olur, şirket yönetimi olarak şirket adına borsalarda işlem yapılır ve yıl boyunca giderler de kazançtan düşülerek vergi beyannamesi verilir. Ortakların kullandıkları arabalar ve kredi kartları da şirket adına olabilir, böylece masraflar gider yazılabilir. Böyle bir oluşumda toplam sermaye bir kişininkinden daha büyük olacağından yararlanılabilecek fırsat havuzu da genişler.
    pardon hocam benim aklım varlık barışına gitti vergi barışı demişim şirket kurma işi aklıma gelmemişti sadece kira gideri ile bile yeterince giderim olabilirdi sanırım.
    ben aslında dar mükellef statüsü edinmeyi de uzun vadede planlıyordum ama onu yapmaya zaman kalmadı.

7. 5year hadi iyisin, Suriye mevzusu EREGL ye yaradı😊
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

8. Yelpaze hocanın A Ş. tavsiyesi çok yerinde. Sermaye olarak bu hisseleri koyabileceğin tek ortaklı bir A. Ş. senin vergi yükünü ciddi oranda azaltır. Şirket kurulumu vs ciddi bir meblağ tutmaz. Al işte, sorun çözüldü.

Sayfa 63/298 İlkİlk ... 1353616263646573113163 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •