O yüzden 9600 ü aşağı kırıp yatay kanaldan çıkan ama hemen akabinde tekrar kanalın içine dönen endeksin feyk atıp atmadığına bakacağız. Ayı piyasasının temel özelliği göz önüne alınırsa feyk atmış olması ihtimali düşük değildir.
O yüzden 9600 ü aşağı kırıp yatay kanaldan çıkan ama hemen akabinde tekrar kanalın içine dönen endeksin feyk atıp atmadığına bakacağız. Ayı piyasasının temel özelliği göz önüne alınırsa feyk atmış olması ihtimali düşük değildir.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Mevcut yüksek enflasyon ortamında yatay kanal hareketi bize para kaybettirir çünkü paranın aylık maliyeti %3.5. Düşüş durumunda zaten para kaybediyoruz. Geriye tek bir opsiyon kalıyor ve o da çıkış trendi. Ama öyle mülayim, zayıf, güdük çıkış trendi de bizim için yeterli değil. Yıllık bazda en az enflasyon oranı kar prim yapan bir çıkış trendi olmalı ki kafa kafaya gelelim. Kafa kafaya gelmek de bizi kesmez, çünkü riskiz bir yatırım enstrümanından enflasyon oranı kadar kazanç sağlayacaksak borsa ile işimiz olmaz. Demek ki bize enflasyon oranının en az 2 katı kadar prim yapacak bir çıkış trendi gerekiyor. İşte bizim amacımız böyle bir çıkış trendini yakalamaktır.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Borsadan planlı programlı olarak para kazanabileni tebrik etmek lazım her zaman. Sıradışı bir haberle sert düşen bir hissenin tepki hareketine oynamak tamamen psikolojik bir karar olmasına rağmen altını temel analizle doldurmaya çalışmıştınız ve ben de bunu eleştirdim.
Öyle içten Allah yardım etsin demişsin ki hocam...
Geçen gün Trt'nin o uyduruktan tarih dizilerinden birinde zikir ayinine denk geldim. Koca koca adamlar birbirlerinin arkalarından, bellerine sıkıca sarılmış zıplaya zıplaya garip hareketlerde bulunuyorlar. Demek bunların inançlarına göre normal![]()
Sağol hocam, piyasa ile harmoni içinde olmaya çalışıyorum elimden geldiği kadar senin de gördüğün gibi. Bu tür piyasalarda reel getiri elde etmek çok ama çok zordur, ince eleyip sık dokumak icap ediyor. Tabii belirli orandaki makul bir riski de göze almak şart, aksi halde zaten para kazanmak mümkün değil, risk yoksa para kazanma potansiyeli de yoktur. Allah'ın izniyle borsadan para kazanmaya devam.
Endeksin feyk yapma olasılığını incelerken şu gerçeği de kesinlikle göz önünde bulunduralım: Endeks tarihi zirvesinden sadece %13 gibi aşağıda ama endeksteki hisselerin yarıdan fazlası %50 ye yakın zirveden aşağıda. Peki, bu nasıl oluyor? Endeksi ağırlığı olan 1 düzine kadar tutuyorlar, bankalar (YKBNK hariç) havayolları sahol ekgyo bimas vs gibi. Endeksteki kağıtların 4 te 3 ü zirvelerinden çok ciddi şekilde (%50 ye yaklaşan şekilde) aşağıda. İşte böyle bir durumda olan endeksin feyk atma olasılığından bahsediyoruz. Bu detay çok önemlidir.
Hocam ABD endekslerinde Dow Jones hariç S&P500 ve Nasdaq için konuşursak Mag7 denilen o mega şirketlerin piyasa değerindeki payı %38 gibiydi ama şimdi bu oran biraz aşağı geldi. Anormal yüksek bir oran bu ve endeksler böyle bir konsantrasyon yüzünden tehlike altında. Bu Mag7 den bir veya bir kaçı ciddi satış yerse, geri kalan 490 küsür kağıt yerinde saysa bile endeks ciddi şekilde düşer ve bu da bir zincir reaksiyonu etkisi doğurabilir, diğer kağıtlarda satışı tetikleyebilir. Pek çok fon yöneticisi bu görüşü paylaşıyor ve terim yerindeyse sürekli korku içindeler. BİST100 de ayni kefede denilebilir. 15-20 kağıt BİST'100 ü ayakta tutuyor. Eğer bu 15-20 kağıt da satış yemeye başlarsa endeks çok daha aşağıya gelebilir.
Kendisi de niki gibi bir mucit olan INVENTOR kardeşimin mühendis külahını ödünç alıp bir beyin fırtınası yapayım. İş borsaya gelince biz finansçı ve işletmecilerden kat be kat üstündür mühendis arkadaşlar, onları takdir ediyorum. Yukarıda dediğim gibi 3 ana seçenek var piyasanın yönü ile alakalı: ya yatay kanal içinde yataya saracağız, ya düşeceğiz veya da çıkacağız. Borsanın yataya sarması ve düşmesi bize zarar yazıyor, çıkması durumunda da enflasyonun altında bir çıkış bize yine zarar yazacak. Bize enflasyon üzerinde bir prim yapacak bir çıkış hareketi lazım. Şimdi olasılıklara bir bakalım (şahsi görüşümdür, kendi öngörülerimi baz alıyorum):
1) Borsanın yataya sarması: Olasılık 1/3 yani %33 => BİZİM İÇİN ZARAR
2) Borsanın düşüşe geçmesi: Olasılık 1/3 yani %33 => BİZİM İÇİN ZARAR
3) Borsanın çıkışa geçmesi : Olasılık 1/3 yani %33
Çıkış ile alakalı bu 3. şık kendi bünyesinde 2'ye ayrılıyor ve toplamda böylece 4 şık ortaya çıkmış oluyor:
3a) Enflasyon oranını aşmayan bir çıkış: Mevcut sıkı para politikası ve ekonomik konjonktürde (3) nolu şık bünyesinde bunun olasılığı bana göre %70 dir ki büyük tablo bazında 0.7x0.33= %23 olasılığa sahip oluyor. Bu olasılık da BİZİM İÇİN ZARAR demektir.
3b) Enflasyon oranını rahat bir şekilde aşan bir çıkış: Mevcut konjonktürde (3) nolu şık bünyesinde bunun olasılığı bana göre %30 dur ki büyük tablo bazında 0.3x0.33= %10 luk bir olasılığa sahip oluyor. Bu olasılık BİZİM İÇİN KAR demektir.
Yukarıdaki toplam 4 şıktan 3 tanesi bize zarar yazıyor ve bunların toplam olasılığı %90 dır. Bize kar yazan sonuncu şıkkın olasılığı ise sadece %10 dur.
Sonuç: Mevcut ortamda random (rastgele) açılan bir pozisyon %90 olasılıkla bize zarar yazacaktır. Böyle bir pozisyondan bizim kar yazma olasığımız sadece %10 dur.
Yer İmleri