Dolar bir gece ansızın 10TL gibi artarsa sizin elinizdeki usd ile alındığını varsaydığımız fon adetlerinde değişme olmaz. Ancak kur artışını olumlu anlamda görürken fonun içeriğinde CDS değişimine duyarlı Eurobondlar varsa buradan da eksi yazabilirsiniz. Yine de her halukarda karınızda biraz törpülenme olsa bile ciddi bir kazancınız olur düşüncesindeyim..
şöyle bir soru oluşuyor bende ,fonun dolar fiyatı tl fiyatı / kur fiyatı ile bulunuyor bende 1000 dolarla alınmış 1000 adet DAS varsa ve dolar aniden 100 tl olup fonun tl değeri değişmezse fonun dolar değeri çok düşmüş oluyor ve zarar edilmiş oluyor.
yanlışmı düşünüyorum acaba?
dediğiniz gibi adette değişim söz konusu değil ama dolar yükselmiş fonun TL değeri aynı kalmış veya dolar yükselişi kadar yükselmemişse fonun dolar fiyatı uçuk düşmüş oluyor ve 1000 adet karşılığı toplam dolar düşmüş oluyor,
matamatiksel olarak fonun TL değeri ne kadar fazla yükselir kur yerinde sayarsa ,fonun dolar fiyatı okadar fazla yükseliyor ve kazanç artıyor,
tam tersi kur nekadar fazla yükselir ve fonun TL fiyatı yükselmezse ,fonun dolar fiyatı düşük kalıyor ve kazanç düşüyor veya kayıp başlıyor.
bu konu kafama takıldı,,,
Fonu dolarla almışsanız, TL'yi unutun. Dolarınız arttı mı artmadı mı sizi bu ilgilendirecek.
Zaten dolarla alınmış bir fon dolar değer kazandıkça o değer kadar TL olarak değer kazanır otomatikman, ama kur artsa bile dolar olarak yerinde sayar.
Dolar fonunuz dolar olarak zarar ederse (kurla ilgisi yok) o zaman zarar edersiniz.
Özetle ne kadar dolar koydum, şu anda ne kadar dolarım var (stopajı düşün) buna bakacağız.
[QUOTE=myfinans;6994677]
Zaten dolarla alınmış bir fon dolar değer kazandıkça o değer kadar TL olarak değer kazanır otomatikman, ama kur artsa bile dolar olarak yerinde sayar.
tamam, bu ifadenizdeki gibi uygulamadada dolar değer kazandıkca fon o artış kadar TL olarakta değer kazanıyorsa sıkıntı yok ,
yani benim şu an 1000 dolarım ve 100 dolar kazancım var olup 1100 dolarım varsa , iki gün sonra aniden dolar 100 tl oldu benim yine 1100 dolarım varsa problem yok,
bu konu kafama takılmıştı
teşekkürler
Son düzenleme : ozbek; 09-03-2025 saat: 21:00.
Yer İmleri