TH selamlar....
TH, DJI kütürdetmeli düşüyor,bizim borsamız ve/veya dünya borsaları adına endişe etmelimiyiz?
Ne görüyorsun?
Saygılar/Başarılar....
TH selamlar....
TH, DJI kütürdetmeli düşüyor,bizim borsamız ve/veya dünya borsaları adına endişe etmelimiyiz?
Ne görüyorsun?
Saygılar/Başarılar....
"Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır "
Tengri, kesin bir karar vermek için henüz erken. VIX henüz panik moduna girmiş değil, 26 nın üzerini zorluyor ama tutunamıyor. VIX 40 ı aşarsa, USDJPY 140 nın altına inerse, küresel piyasalarda güvenli liman işlevi gören ABD tahvillerine yoğun alımlar gelir ve gösterge UST10Y tahvilin getirisi ciddi oranda düşerse ki fiyat artmış demektir işte o zaman tırsmak lazım. BİST izole ve sığ bir piyasa olduğu için küresel piyasalardan bir dereceye kadar ayrışabilir. BİST uluslararası standartlara göre oldukça ufak bir borsadır, hakim oyuncular endekste ağırlığı olan kağıtları kullanarak endekse yön verebiliyor, burası kendine özgü bir kategoridedir.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Alman ekonomisi kriz modunda, ekonomik büyüme buharlaşmış durumda, resesyona girerse şaşırmamak lazım. AB deki diğer büyük ekonomiler de benzer durumda. Ama bakıyoruz Almanya borsası zirvede. Burada ciddi bir uyumsuzluk söz konusu.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
ABD borsaları kütürdüyor çünkü onlar zaten mükemmel senaryoya göre fiyatlanmıştı ve 25 FK dan işlem görüyordu. Risksiz yatırımın yıllık getirisi %5 e yaklaştığında yani FKsı hemen hemen 20 ye düşünce borsa aniden %25 gibi pahalı gözükmeye başladı. Tarifeler ve gümrük vergileri de devreye girince ekonomik büyüme beklentisi aşağıya çekildi ve böylece orada borsa iyice pahalı hale geldi. Satışların ana nedeni budur.
Dünyada ağırlığı 2. sırada olan Çin ile 3. büyük ekonomi olan Japonyada da ekonomi yolunda gitmiyor. Çinin para birimini değerli hale getirmesi için büyük baskı var ama Çin buna razı gelmiyor çünkü ihracatı darbe alacak, ekonomik büyüme düşecek, işsizlik artacak. Japon Yeni de değer kazanıyor ve Japon hükümetinin arzu etmediği yönde yol alıyor. Japonyanın devasa kamu borcu var, yıllık GSMH sinin 2.5 katı gibi, ayrıca devasa bütçe açıkları veriyor. JPY değer kazandığı sürece bu çarkın döndürülmesi zorlaşıyor, ülke çıkmaza girebilir.
ABD de enflasyon korumalı devlet tahvillerine TIPS deniyor. Bu tahvillerin getirisi, benzer vadeli devlet tahvillerinden düşüktür. Aradaki fark yıllık ekonomik büyüme beklentisi oluyor. 2 ay önce UST10Y getirisi ile ayni vadeli TIPS getirisi arasındaki fark %2.5 (250 baz puanı) idi, son günlerde bu fark %2 nin de altına indi yani yıllık büyüme beklentisi 50 baz puanından fazla azaldı. İşte bu gelişme borsadaki satışları tetikledi.
Nasılsınız hasbihalciler. Turhan çömez carry trade çıkınca dolar fırlayacak demiş. Sizce realitesi var mı bunun.
Ciddi bir devalüasyon öngörüyor musunuz. Ve asıl soru bu durumda borsa nasıl tepki verir.
Yer İmleri