Nereye çıkaracak abi. İndirmesi lazım...Aslında Kel Mehemmed'de de suç yok. Kamu tasarruf etmedi, Mehmet Şimşek kimseye laf dinletemedi. Rüştü Saraçoğlu'da yazmıştı, ''istifa da bir seçenektir'' diye...
Kısa bir zaman önce, adam bugün ölüverdi ya...Kalpten...
https://www.mahfiegilmez.com/2025/05...n-ardndan.html
Şükrü Saraçoğlu'nun torunu. Varlık vergisiyle anılır, varlık vergisi sebebiyle Rüştü Saraçoğlu'nun twitterda linç edildiğine şahit oldum.Derdimiz aynıydı: Yüksek enflasyon. Siyasetçi bir yandan bol para harcamak bir yandan da enflasyonu düşürmek istiyordu. Tabii böyle bir şey mümkün olmuyordu. Ayrıca Hazine, Merkez Bankası’ndan piyasa faiziyle kıyaslanmayacak kadar düşük bir faiz karşılığında kısa vadeli avans adı altında, ilgili yıl bütçe ödeneklerinin yüzde 15’i kadar para çekiyordu. Rüşdü Saraçoğlu, bir para programı uygulayarak enflasyonu düşürmeyi hedefliyor, bunun önemli koşullarından birisinin Hazine’nin Merkez Bankası’ndan bu şekilde para kullanmasının önlenmesi olduğunu savunuyordu. Ben de bu görüşünü haklı buluyordum. Ne var ki dönemin ortamı bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasına uygun değildi. O zaman iş başa düşüyordu. Hazine ve Merkez Bankası yöneticileri oalrak bir protokol hazırladık, bu protokol gereğince Hazine, Merkez Bankası’ndan kısa vadeli avans kullanımından gönüllü olarak vazgeçiyordu. Bu protokol sonrasında Saraçoğlu ve arkadaşları para programını hazırladılar. Bir akşamüstü beni Merkez Bankası’na davet ettiler ve bana para programının ayrıntılarını anlattılar. Oldukça sağlam ve tutarlı bir programdı ama tabii siyasetçinin yapması gerekenler vardı. Maliye politikası bu programla birlikte uygulanmazsa para programı etkili olamazdı. Bunun üzerine biz de Hazine’de kolları sıvadık ve bütçe açıklarını sınırlayıcı mali kuralı da içinde barındıran bir mali program hazırladık. Para programı siyasetçinin onayına ihtiyaç duymadığı için uygulamaya girdi ama siyasetçinin onayına bağlı olan mali program hiçbir zaman siyasetçiler tarafından kabul edilip onaylanmadı ve uygulanamadı. Sonuçta, para programı da desteksiz kaldığı için sınırlı etki yaratabildi. 1992 yılı sonlarına doğru zamanın siyasal yönetimi protokolü uygulamaktan vazgeçip Merkez Bankası’ndan yeniden faizsiz para kullanmaya yönelince ben de tayinimi isteyip yeniden boş bulunan Washington Ekonomi ve Ticaret Baş Müşavirliğine atandım.
1953'de Teşvikiye'de, kira evinde vefat etmiş. Çok temiz bir soyadı bırakmış. Aslen Trabzon Akçaabat'lı, burası önemli.Mehmet Şükrü Saracoğlu[1] (d. 1886, Ödemiş - ö. 27 Aralık 1953, İstanbul), Türk iktisatçı ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. başbakanıdır.
1942-46 arasında başbakan, 1938-42 arasında dışişleri bakanı, 1948 ile 1950 arasında da Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı olan Saracoğlu, bu görevler dışında 1924 ile 1938 arasında da değişik hükûmetlerde millî eğitim, maliye ve adalet bakanlıkları yapmıştır. İsmet İnönü ile II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi savaşın dışında tutan politikalara yön vermiştir. Ayrıca 1934 ile 1950 arasında Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığını yürütmüştür.
@erefefik
Timur Cihantimur ölebilir mi? İnsanlar fani.
@erefefik
Bütçe açığı seneye pek kalmaz. TOKI DEPREM KONUTLARİ bir düzene girer çünkü.
2026, 2027 enflasyonla tam mücadele seneleri olabilir.
O da öyle Ankara'da bir evi vardı.
Mezarına birkaç defa da gittim. Cebeci asrî mezarlığında yatıyor.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ahmet_Tevfik_%C4%B0leri
Hepsine allah rahmet eylesin.
Hipnotiklik nedir aywaaa..!
Hipnozdan mı geliyor?
Bu fanatik59'la tanışıklığınız nereden?
Bu plan ne?
![]()
Son düzenleme : 0101; Dün saat: 20:44.
Abi tanımıyon? Sen değil misin o? İkide bir gelip, ''plana sadık kal'' deyip durupduru...Bu fanatik59'la tanışıklığınız nereden?
Bu plan ne?
Hipnodik ilaç kullananlara hipnotik denilebilir.
@erefefik
Yer İmleri