Sayfa 366/367 İlkİlk ... 266316356364365366367 SonSon
Arama sonucu : 2931 madde; 2,921 - 2,928 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Ana endeks yataya yakın hafif bir negatiflikte günü kapamış olsa da, ağır ana tahtaların önemli bir kısmı kırmızı kapanışlar yaptı bugün. Biraz bunun etkisi, biraz da bölgesel gelişmelerdeki negatifliklerin tekrar ortaya çıkma potansiyelinin baş göstermesi sebebiyle hafta sonu riski almayıp, bu hafta sonunu da nakitte geçirme kararı aldım. Bölgesel gelişmelerin pek de normal bir seyirde devam etmediği ortamda Pazartesi sabahına sert bir satışla başlamak istemiyorum.

Önümüzdeki hafta Perşembe günü TCMB'nin PPK Toplantısı ve Cuma günü Moody's'in Kredi Derecelendirme Toplantısı olacak. Hafta sonu absürt bir gelişme olmazsa Pazartesi gününden itibaren biraz pozitif hareketlilik yaşanabilme ihtimalini düşünerek önümüzdeki hafta bir kaç günlüğüne günübirlik mal taşıma ya da gün içi trading yaparak gün sonunu nakitte kapatma ikilisinden birisini tercih edeceğim. Riskleri iyi yönetmek, önce elimizdekini reel olarak muhafaza etmek ve fırsat çıktıkça potansiyelleri değerlendirmek şeklinde harekete devam.

Yorumlarımı kişiye özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Ana endeks yataya yakın hafif bir negatiflikte günü kapamış olsa da, ağır ana tahtaların önemli bir kısmı kırmızı kapanışlar yaptı bugün. Biraz bunun etkisi, biraz da bölgesel gelişmelerdeki negatifliklerin tekrar ortaya çıkma potansiyelinin baş göstermesi sebebiyle hafta sonu riski almayıp, bu hafta sonunu da nakitte geçirme kararı aldım. Bölgesel gelişmelerin pek de normal bir seyirde devam etmediği ortamda Pazartesi sabahına sert bir satışla başlamak istemiyorum.

Önümüzdeki hafta Perşembe günü TCMB'nin PPK Toplantısı ve Cuma günü Moody's'in Kredi Derecelendirme Toplantısı olacak. Hafta sonu absürt bir gelişme olmazsa Pazartesi gününden itibaren biraz pozitif hareketlilik yaşanabilme ihtimalini düşünerek önümüzdeki hafta bir kaç günlüğüne günübirlik mal taşıma ya da gün içi trading yaparak gün sonunu nakitte kapatma ikilisinden birisini tercih edeceğim. Riskleri iyi yönetmek, önce elimizdekini reel olarak muhafaza etmek ve fırsat çıktıkça potansiyelleri değerlendirmek şeklinde harekete devam.

Yorumlarım kişiye özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Hafta sonu beklentilerimin aksine Suriye'nin Süveyda kentindeki çatışmalarda tekrar ateşkes sağlanmasıyla şimdilik bölgesel riskler açısından tansiyonun azaldığını söyleyebiliriz. Bu durumda, BİST'in de sabah sağlam bir fiyatlama ile açılması ile hafta sonu için riskten kaçınma kararımın bu defa benim aleyhime işlediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Hazine ve Maliye Bakanının yeni açıklanacak kabinede olmama ihtimalini konuşan ana muhalefet liderinin sözlerini de borsa pek ciddiye almadı şimdilik. Aldığımız her kararın lehimize işlemeyeceğini zaten biliyoruz. 'Fiyat ne derse odur' paralelinde FOMO'ya kapılmadan iyi bir giriş yeri yakaladığımda gün içi trading işlemlerine devam ederiz. Hayırlısı olsun.

Yorumlarım kişiye özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Son düzenleme : deva-i dert; 21-07-2025 saat: 12:01.
    Clausewitz

3. ABD endekslerinde fiyatların epey yükseldiği ve düzeltme zamanlarının yaklaştığı gerçeğini göz ardı etmeden, tekrar yurtdışı işlemlerine başlıyorum.

1- Sistematik bir takip ile alım-satım ve ciddi bir risk yönetimi uygulayacağım.
    2- Alım yapacağım hisselerin bir kısmında teknik değerlerin yanında düşük değerleme rasyoları, yüksek büyüme ve yüksek likidite kriterlerini baz alırken, diğer kısmında ise yüksek hacimli ve yeterince volatilitesi olan big cap ve mega cap hisseleri tercih edeceğim.
    3- Portföyün % 20'sini hisse alım satımı için kullanırken % 80'ini dolar nakitte tutacağım ve işlem başı riskim toplam portföyün % 1'ini geçmeyecek.
    4- Yurt içinde ciddi alım fırsatları olmadığı müddetçe, günübirlik işlemler harici, alıp mal taşıma yapmayacağım.

Hayırlısı bakalım.

Clausewitz

4.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    ABD endekslerinde fiyatların epey yükseldiği ve düzeltme zamanlarının yaklaştığı gerçeğini göz ardı etmeden, tekrar yurtdışı işlemlerine başlıyorum.

1- Sistematik bir takip ile alım-satım ve ciddi bir risk yönetimi uygulayacağım.
    2- Alım yapacağım hisselerin bir kısmında teknik değerlerin yanında düşük değerleme rasyoları, yüksek büyüme ve yüksek likidite kriterlerini baz alırken, diğer kısmında ise yüksek hacimli ve yeterince volatilitesi olan big cap ve mega cap hisseleri tercih edeceğim.
    3- Portföyün % 20'sini hisse alım satımı için kullanırken % 80'ini dolar nakitte tutacağım ve işlem başı riskim toplam portföyün % 1'ini geçmeyecek.
    4- Yurt içinde ciddi alım fırsatları olmadığı müddetçe, günübirlik işlemler harici, alıp mal taşıma yapmayacağım.

Hayırlısı bakalım.

Yurtdışı piyasalarda hisse alım satımı için kullandığım kaynağı toplam portföyün % 20'sinden 1/3'üne çıkarttım, portföyün 2/3'ü ise YP cinsinden nakitte duruyor.

Şimdilik Avrupa ya da İngiltere borsalarında henüz işlem yapmadım. Saatleri bize çok uygun olmasa da, volatilite yapısı bizden çok farklı olsa da ABD borsalarında işlem yapmaya devam ediyorum ve büyük ihtimalle Türkiye'de ciddi bir alım fırsatı çıkana kadar da orada devam etmeyi planlıyorum.

Hayırlısı bakalım.
    Clausewitz

5. Genelde Türkiye'de alışılageldik bir durumdur endekslere ve bazı hisselere dolar grafiğiyle bakmak. Bugün bir değişiklik yapıp gram altın bazında BIST 100 endeksine bakalım dedik. Ne gördük peki? Endeksin 2020, 2022 ve 2025 yıllarında 2,08 gram altın bölgesinden destek bulduğunu. Tekrarlanabilir bir şey olduğunu kimse iddia edemez, ama olur da bu bölgeler görünürse iyi bir tepki bölgesi olarak işleyebileceğini akılda tutmakta fayda olabilir.

Clausewitz

6. Listelediğim 574 hisseden 134'ünün FD/FAVÖK değeri negatif. Yani borsanın yaklaşık % 23'ü faiz, amortisman ve vergi giderlerini daha düşmeden negatif bölgede.

Yine bu 574 hisseden 205'inin PD/EFK değeri pozitif bölgenin altında. Yani borsanın yaklaşık % 36'sı faaliyet kârı konusunda pozitif bölgeye geçememiş bile, yani pozitif bir faaliyet kârı üretememiş.

Bu arada Faaliyet Kârı ile FAVÖK arasındaki farkın yüzde yüz olmasa da kabaca amortismanlar olduğunu söylemekte bir beis yok.

Yine bu 574 hisseden 265'inin F/K değeri negatif. Yani borsanın yaklaşık % 46'sı Net Kâr üretememiş. Bunların önemli bir kısmı finansal giderlerden kaynaklı, yani yüksek faiz oranlarının bir yansıması. Enflasyon muhasebesi etkisi artık yavaş yavaş net kâr kısmında etkisini başlangıç zamanlarına göre azalttı, daha çok finansal giderler belirleyici bu durumda.

Her bilanço döneminde BIST 100 ve diğer endekslerin F/K değerleri bir çok şirketin kötü denebilecek kârlar ya da net zararlar açıklaması nedeni ile artıyor. Endekslerin yükselmesinin de bunda etkisi var ama bunun etkisi görece sınırlı, asıl etki kötü kârlar açıklayan ve/veya zarar eden şirketlerin oranının artması.

An itibariyle BIST 100'ün F/K değeri 15,06. BIST TUM içinse bu değer 21,15 seviyelerinde. Hem BIST 100'ün hem de BIST TUM'ün tarihsel ortalamalarının epey üzerinde bu değer. Ancak sadece bunu baz alarak endekslerin pahalı olup olmadığına bakmak yeterli değil. Önemli olan Forward F/K değerleri olarak ne beklendiği. Çünkü döngüsel olarak bu değerlerin olağandışı değerlere de ulaşabildiği dönemler olabiliyor. Borsa fiyatlamalarında faiz indirimleri bu nedenle önemli. Zira çoğu şirketin net kârlarının faiz giderlerinin çok yüksekliği nedeniyle törpülendiği ve hatta bir çok şirketin aynı nedenle zarar açıkladığı gerçeği unutulmaması gereken bir durum.

BIST 100'ün PD/DD değeri ise 1,32 seviyelerinde. Aynı değer BIST TUM için 1,58. Son yıllarda BIST 100'ün PD/DD=1 değerinde olduğu bölgeleri destek olarak kullanabildiği bilgisini de göz ardı etmemekte fayda var.

Keni adıma iyi bir alım fırsatı çıkmadıkça BIST'te fazla zaman kaybetmek istemediğimi daha önce yazmıştım. Takibe devam etsem de, alım kararı almak ya da almamak konusunda hâlâ kendi açımdan beklediğim şeyler var. Tabi BIST'teki gidişatın kendi beklentilerime uygun şekilde devam edebileceğinin garantisi olmadığını da belirtmek isterim. Kendi açımdan fırsatlar oluşursa bunu kaçırmak istemem. Olmadığı takdirde de diğer tarafta işlemlere devamı düşünüyorum.

Not:

1) FAVÖK ya da Faaliyet Kârı hesaplanmayan ya da hesaplama mantıkları farklı olan finans şirketleri bu liste harici tutulmuştur.
    2) Kullanılan rasyolarda dönemsel değil yıllıklandırılmış veriler kullanıldığı için dönemsel verilerin büyük çoğunlukta yıllıklandırılmış verilerden daha olumsuz olduğunu ve eğer istatistik amaçlı dönemsel değerleri aynı oranda tüm 1 yıla genellersek tablonun biraz daha olumsuzlaşacağını da göz ardı etmemekte fayda vardır.
    Son düzenleme : deva-i dert; 19-08-2025 saat: 14:12.
    Clausewitz

7. İlginç bir istatistik daha :

Listelediğim şirketlerin Net Faiz Giderlerinin toplamının Faaaliyet Kârları toplamına oranı % 83 civarında. Yani faiz giderleri oluşan faaliyet kârlarının 4/5'inden fazlasını uçuruyor hâl-i hazırda. Yüksek faizlerin getirdiği negatif durumun yansıması tam bir fecaat durumu arz ediyor bu tabloya bakarsak.

Faiz indirimi döngüsünün her ne kadar daha düşük faiz oranları ile re-finasman fırsatları oluşturacağını düşünsek bile kısa zamanda bu tabloyu düzeltmesini beklemek biraz hayalcilik olacaktır.

Verilere dahil edilmeyen şirketler bu oranı kısmen pozitif ya da negatif etkileyebilecek olsa da genel durumun negatifliğini çok değiştirmeyecektir.

Tüm bu nedenlerden ötürü, benim genel bakışım şöyle:

Şirketlerin genelinin mevcut temel görünümü an itibariyle borsada iyi bir fiyatlamayı hak etmiyor. Tüm bunlara rağmen eğer borsada iyi bir fiyatlama görebilirsek, bu durum ancak dönemsel bazı siyasi saiklerin ve gelecek adına görece pozitif beklentilerin şimdiden fiyatlanmasının etkileri ile olacaktır. Bunun da sürdürülebilir olması ancak ve ancak temel verilerin step-by-step de olsa düzeldiğinin emarelerini görmekle mümkün olabilecektir. Bu gidişatı dikkatli bir şekilde takip etmekte fayda var.

Not:

Vermiş olduğum oranın tüm şirketlerin faiz giderleri ve faaliyet kârları toplamlarına göre olduğu unutulmamalıdır. Tek tek şirket bazlı değildir ve sadece genel görünümün fotoğrafını çekmek amacıyla kullanılmıştır. Bireysel hisse bazında bu oranların aynı olması doğal olarak mümkün değildir.

Clausewitz

8.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku

Genelde Türkiye'de alışılageldik bir durumdur endekslere ve bazı hisselere dolar grafiğiyle bakmak. Bugün bir değişiklik yapıp gram altın bazında BIST 100 endeksine bakalım dedik. Ne gördük peki? Endeksin 2020, 2022 ve 2025 yıllarında 2,08 gram altın bölgesinden destek bulduğunu. Tekrarlanabilir bir şey olduğunu kimse iddia edemez, ama olur da bu bölgeler görünürse iyi bir tepki bölgesi olarak işleyebileceğini akılda tutmakta fayda olabilir.

Bir kaç hafta önce alışılageldiğin dışında endekse gram altın bazında bakmıştık ve 2,08 bölgesinin 3 kez iyi bir destek olarak çalıştığını farketmiş ve bunu göstermiştik. Şimdi aynı bölgeye doğru bir geri çekilme var. Endeksin TL bazında düşmeye devam etmesinin ve gram altının da aynı anda artıyor olmasının bu bölgeye doğru olan gerileyişi hızlandırma potansiyeli mevcut. Bu bölgede bir alım fırsatı doğabilir diye düşünüyorum kendi adıma. Bir yandan borsaya negatif etki edebilecek siyasi gelişmeler, bir yandan TCMB'den iyi bir faiz indirimi olabilir mi kısmını bana göre olumsuz etkileme potansiyeli olan Ağustos enflasyonu bu bölgede daha önceki temaslarda olduğu gibi yine bir ikili dip benzeri bir oluşuma yol açabilir diye düşünüyorum.

Kısa vadeli bazı çıkışların içinde olmasanız bile nakitte sabırlı ve anlamlı bekleyişlerin borsada sürekli yeni alım fırsatları verebileceği gerçeğini defalarca test ettiğimize göre bu durum da bana göre yeni bir alım fırsatı teşkil edebilir.

Yorumlarım şahsıma özel ve son derece subjektiftir ve kesinlikle herhangi bir yatırım tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

Sayfa 366/367 İlkİlk ... 266316356364365366367 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •