Originally Posted by
seref9
Deðerli Týnaz,
Bugünün Türkiye’sinde yaþanan adaletsizlikler, yolsuzluklar, liyakatsizlik ve derinleþen eþitsizlikler, birçok gencin içini karartýyor. “Gitmek” artýk bir hayal deðil, çoðu için bir mecburiyet gibi hissediliyor. Bu duyguyu küçümsemek deðil, anlamak gerek. Çünkü bu karanlýk, sadece bir ruh hâli deðil; yaþanmýþlýklarýn, birikmiþ hayal kýrýklýklarýnýn sonucu.
Ama unutulmamalý ki, bu ülkenin en zor zamanlarýnda bile gitmek deðil, mücadele etmek diyenler vardý. Týpký Mustafa Kemal Atatürk gibi.
1923 yýlýnda, zafer kazanýlmýþ, Cumhuriyet’in temelleri atýlmak üzereyken, Atatürk þu sözleri söyledi:
“Efendiler, yalnýz þahsýmý düþünseydim sulh olur olmaz, ‘Ben tarihî ve millî vazifemi yerine getirdim’ der ve gider, hoþuma giden bir yerde otururdum. Bu tarzda hareket, þüphesiz kendi nam ve hesabýma en iyi bir hareket olurdu. Mücadeleye devam eden bir insanýn yýpranmasý muhakkaktýr. Yeniden ve daha esaslý iþe baþlamak mecburiyetindeyiz ve bütün elde etmeyi arzu ettiðimiz neticeleri yeniden iþleyerek teyit etmek gereklidir. Bunun mücadeleden kaçýnarak saðlanmasýnýn mümkün olacaðýný zannetmiyorum.”
(Kaynak: Atatürk, Eskiþehir-Ýzmit Konuþmalarý, Kopernik Kitap, 2019)
Bu sözler sadece bir devlet adamýnýn sorumluluk duygusunu deðil, gençliðe býraktýðý mücadele mirasýný da anlatýr.
Evet, gitmek bir tercihtir. Bazen bireysel kurtuluþ olabilir.
Ama kalmak da bir tercihtir. Ve bazen, toplumsal kurtuluþun ön koþuludur.
Bu ülke, onu terk etmeyi deðil; dönüþtürmeyi seçenlerle yeniden yükselecek.
Bu topraklara inananlar, sadece savaþ kazanmadý; geleceðe dair umudu da hep canlý tuttu.
Bugün bize düþen, sadece þikâyet etmek deðil; çözümün bir parçasý olmak.
Atatürk bu sözleriyle, kiþisel konfor uðruna mücadeleden vazgeçmeyi elinin tersiyle ittiðini anlatýr. Çünkü milletlerin kaderi, ancak sorumluluk alan insanlarýn mücadelesiyle deðiþebilir.
Ne yaþarsak yaþayalým, "kurtuluþ gitmekte" demek kolaydýr. Zor olan, kalýp düzeltmeye çalýþmaktýr.
Ama iþte o zor olan, bir gün herkesin “iyi ki” diyeceði bir geleceðin temelidir.
Atatürk de çok daha kolay bir yolu seçebilirdi.
Ama o, mücadelenin yýpratacaðýný bile bile, “hoþuna giden bir yerde paþa paþa oturmak” yerine milletinin yanýnda kaldý. Çünkü o, bir ulusun kurtuluþu kadar, ayaða kalkýþýný da düþündü.
Bugün onun gösterdiði bu özveri, vazgeçmeyenler için hâlâ yol göstericidir.
Yer Ýmleri