Sayfa 506/507 ÝlkÝlk ... 6406456496504505506507 SonSon
Arama sonucu : 4050 madde; 4,041 - 4,048 arasý.

Konu: SISE - Þiþe Cam

1. Bence piyasa gerçekten dalgali bir dönemden geçiyor. Fiyat hareketleri biraz karmasik görünüyor, sanki herkes bir yere takilmis gibi. Hacim de pek iç açici degil, bu durum yatirimcilari düsündürüyor olabilir. Gelen haberler de belirsizlik yaratiyor, bu yüzden insanlar temkinli davraniyor.

Son zamanlarda yasanan gelismelerin etkisiyle, birçok kisi sabirli olmanin önemine vurgu yapiyor. Galiba herkes, bu belirsizlik ortaminda bir çikis yolu ariyor. Belki de biraz daha beklemek ve durumu gözlemlemek en iyisi.

Sonuçta, piyasa her zaman sürprizler barindirir, bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Ama unutmayalim ki altin bile bazen düsebilir! Yatirim yaparken temkinli olmak her zaman iyi bir strateji. Bu yazdiklarim kesinlikle bir yatirim tavsiyesi degildir.

2. Deðerli Üyemiz,

Birliðimiz iþtigal alaný itibarýyla cam sektörü; düz cam, cam ambalaj, cam ev eþyasý, cam lifi-cam yünü, aynalar, çok katlý yalýtým camlarý, emniyet camlarýnýn bir kýsmý, iþlenmiþ cam, cam süs eþyasý ürün gruplarýný kapsamaktadýr.

Birliðimiz iþtigal alanýnda bulunan cam sektörü GTÝP’leri itibariyle ihracat verileri; Eylül ayýnda geçen senenin ayný ayýna göre deðer bazýnda %2 artýþ ile 103 milyon dolar olurken miktar bazýnda %2 oranýnda azalýþ gerçekleþmiþtir.

Ocak-Eylül dönemi deðerlendirildiðinde ise; Birlik iþtigal alanýmýza göre cam ihracatý; geçen senenin ayný dönemine göre deðer bazýnda %4 azalýþ ile 881 milyon dolar olurken, miktar bazýnda %2 oranýnda azalýþ gerçekleþmiþtir.

Birliðimiz iþtigal alanýnda bulunmayan GTÝP’lerin de toplamý itibarýyla, toplam cam sektörü (GTÝP:70) ihracatý ise Eylül ayýnda geçen senenin ayný ayýna göre deðer bazýnda %1 artýþ ile 132 milyon dolar olurken, miktar bazýnda da %1 oranýnda azalýþ ile 112 bin ton olmuþtur.

Toplam cam sektörü ihracatý (GTÝP:70) Ocak-Eylül dönemi ise geçen senenin ayný döneminin ihracat verilerine göre deðer bazýnda %2 azalma ile 1,1 milyar dolar seviyesine gelirken, miktar bazýnda %2’lik bir azalýþla 980 bin ton kaydedilmiþtir.

DÜZCAM (GTÝP: 7003+7004+7005)

Düzcam ihracatý Eylül ayýnda;

Yaklaþýk %1 azalýþ ile 10 milyon dolar gerçekleþmiþtir. Miktar bazýnda da ihracat geçen yýlýn ayný dönemine göre %11 azalýþ ile 24 bin ton olmuþ, ortalama birim fiyat 431 ($/ton) olarak gerçekleþmiþtir.

Düzcam ihracatý, 2025 yýlý Ocak-Eylül verilerine göre;

90 milyon dolar ihracat gerçekleþmiþtir. Ortalama birim fiyat ise geçen yýlýn ayný dönemine göre 377 $’dan ($/ton), 411 $’a ($/ton) yükselmiþtir.

Bulgaristan 14,5 milyon dolarlýk ihracat ile en çok ihracat gerçekleþtirilen ülke olarak listenin baþýnda yer alýrken; Bulgaristan’ý sýrasý ile 9 milyon dolar ile ABD, 7,9 milyon dolar ile Romanya, 6,5 milyon dolar ile BAE ve 5,2 milyon dolar ile Irak takip etmektedir. Söz konusu 5 ülkeye yapýlan ihracat, tüm düz cam ihracatýnýn deðer bazýnda yaklaþýk %48’ini oluþturmaktadýr.

Geçen yýlýn ayný dönemine göre en fazla ihracat yapýlan ilk 20 ülke içerisinde Suudi Arabistan, Tunus, Suriye ve Kanada’daki artýþ dikkat çekmektedir.

CAM EV EÞYASI (GTÝP:7013)

Cam Ev Eþyasý Eylül ayý ihracatý;

Geçen yýlýn ayný ayýna oranla %9 azalarak 26 milyon dolar seviyesinde gerçekleþirken ortalama birim fiyat ise geçen yýlýn ayný dönemine göre 2.350 $’dan ($/ton), 2.527 $’a ($/ton) yükselmiþtir.

Cam Ev Eþyasý ihracatý 2025 yýlý Ocak-Eylül verilerine göre;

Toplam ihracat geçen yýla göre yaklaþýk %14 azalarak 212 milyon dolar olarak gerçekleþmiþ, ortalama birim fiyat ise geçen yýlýn ayný dönemine göre 2.266 $’dan ($/ton), 2.344 $’a ($/ton) yükselmiþtir.

19 milyon dolar ile Almanya en fazla ihracat yapýlan ülke olarak listenin baþýnda yer alýrken, onu sýrasý ile 18 milyon dolar ile Ýngiltere, 14 milyon dolar ile Ýspanya, 13 milyon dolar ile Ýtalya ve 12 milyon dolar ile ABD takip etmektedir. Söz konusu 5 ülkeye yapýlan ihracat, tüm cam ev eþyasý ihracatýnýn %35’ini oluþturmaktadýr.

Geçen yýlýn ayný dönemine göre en fazla ihracat yapýlan ilk 20 ülke içerisinde Çekya ve Suriye’deki artýþ dikkat çekmektedir.

CAM AMBALAJ (GTÝP: 7010)

Cam Ambalaj Eylül ayý ihracatý;

Geçen yýlýn ayný ayýna oranla %20 artýþ ile 20,7 milyon dolar seviyelerine gelirken ortalama birim fiyat ise geçen yýlýn ayný dönemine göre 489 $’dan ($/ton) 516 $’a ($/ton) yükselmiþtir.

Cam Ambalaj ihracatý 2025 yýlý Ocak-Eylül verilerine göre;

Toplam ihracat geçen yýla göre %5 artarak 177 milyon dolar olarak gerçekleþmiþ, ortalama birim fiyat ise geçen yýlýn ayný dönemine göre 497 $’dan ($/ton) 493 $’a ($/ton) gerilemiþtir.

52 milyon dolar ile Ýtalya en fazla ihracat yapýlan ülke olarak listenin baþýnda yer alýrken, onu sýrasý ile 19 milyon dolar ile Ýngiltere, 17,5 milyon dolar ile Irak, 10,8 milyon dolar ile Fransa ve 10,4 milyon dolar ile Yunanistan takip etmektedir. Söz konusu ülkelere yapýlan ihracat, tüm cam ambalaj ihracatýnýn %65’ini oluþturmaktadýr.

Geçen yýlýn ayný dönemine göre en fazla ihracat yapýlan ilk 20 ülke içerisinde Belçika, Sýrbistan, ABD, Kosova ve Ürdün’deki artýþ dikkat çekmektedir.

2024-2025 Ocak-Eylül dönemi ile Eylül ayý ihracat verilerinin bulunduðu detaylý tablolar ekte verilmiþtir.

Bilgilerinize sunarýz.

Saygýlarýmýzla,

Alýntý Originally Posted by cemar Yazýyý Oku
    Sirket aktifinde diye biliyorum.
    Aracý Kurumdan benim temsilciye sormuþtum; araþtýrmýþ, soruþturmuþ ve þirket aktifinde kayýtlý olduðu bilgisini verdi.

Yani; Ýstanbul’da boðaza sýfýr 117.018 m2 arazimiz var arkadaþlar; zorlu holding, 95 bin m2 kara yollarý arazisine 2006 rakamlarý ile 800 milyon dolar ödemiþti.
    Bizim arazi lokasyon olarak daha kýymetli deðil mi? Miktar olarak da fazla; en az bi teklik etmez mi yani😊

Al-sat tut deðildir

4.  Alýntý Originally Posted by spenc Yazýyý Oku
    Pu var hazýrda diye söyledim ama bu ortamda puuuu sýfatýna da denilebilir. Ytd
    Pu da bozulma yok ama iste amasi var. Ytd
    "Yaþam kendini tecrube edemeyecegin kadar kýsa ise baþkalarýnýn tecrübelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdýklarým söylediklerim ve düþüncelerim yatýrým tavsiyesi deðildir.

5. Kastrat hc teþekkürler paylaþým için. Ytd
    "Yaþam kendini tecrube edemeyecegin kadar kýsa ise baþkalarýnýn tecrübelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdýklarým söylediklerim ve düþüncelerim yatýrým tavsiyesi deðildir.

6.  Alýntý Originally Posted by beski Yazýyý Oku
    Kastým, elbette Atatürk olamaz..
    Bende o anlamda birþey demedim arka planda genel borsaya bir güç müdahale ediyor olamaz mý? Örneðin bugünkü açýklanan enflasyon verileri bugün mü belli oldu. Ama biz bugün öðrendik. Þimdi ilk bakýþta bugünkü enflasyonla faizlerin düþmeyeceði havasý katýldý ve öncelik bankalar eþliðinde sopa baþladý fakat diðerlerini bir süre önce basmaya baþladýlar, bankalarý önce yukarý aldýlar o süreçte sonra aþsðý bastýlar. Yani bugün öðrendiðimiz olan haber öncesinde satýlmýþtýr diye düþünüyorum. Düþmesi gereken hisseler düþetkende bankalara düzeltme olmuþtur kanýmca! Faizler zaten yüksek birþekilde düþecek ama bunu haberlerle de frenliyorlar elbette. Bir anda 1000 baz düþmezler de 250 baz puan düþerler yine piyasayý faizleri indiriyor havasýna getirirler. Ve faizler yine yüksek tabi ama faiz trendi aþaðý yöne girdi tabi ne zamana kadar kývama sokarlar süreç önemli.
    Ytd

7. Xbank diyelim baktýðýmýzda þiþeyle birlikte 300 günlüðe gelmiþler vay be ikisi de 300 günlüðe gelmiþ denilebilir. Ama daha dikkatli baktýðýmýzda þiþenin 1000 günlüðe geldiðini görebiliyoruz.
    Þimdi faizlerin düþmesi ilk etapta bankalara yarýyor, bugünde baktýðýmýzda faizler düþmeyecek düþüncesi oluþturulunca kim satýlýyor bankalar ve akaninde endeks! Eee diðeri napýyor örnek þiþe, faizler düþmezse tutarlarsa kurlarda durur kafasý oluþtuðu için asýl kurlardan beslenen ihracaatý olan þiþede darbesini yitiyor. Yani vurun abalýlara oluyor.
    Eee ne anladýk bu çýkmazdan faizler düþer bankalara yararsa ilk etapta bankalarýn düzeltmesi akla gelir, diðeri ne olur acaba faizler düþünce kur yükselir mi diye apartta beklenir, yükselirse kur eðer, bu seferde yaramasý gerekenlere yarar, ikinci etapta.
    Sonuç: faizler oldukça yüksek kýsmýnda hemfikirsek borsaya girebilecek paranýn öncelikle faize gitmiþliðinden kurtulmasý gerekmez mi? Ytd

8.  Alýntý Originally Posted by beski Yazýyý Oku
    Aracý Kurumdan benim temsilciye sormuþtum; araþtýrmýþ, soruþturmuþ ve þirket aktifinde kayýtlý olduðu bilgisini verdi.

Yani; Ýstanbul’da boðaza sýfýr 117.018 m2 arazimiz var arkadaþlar; zorlu holding, 95 bin m2 kara yollarý arazisine 2006 rakamlarý ile 800 milyon dolar ödemiþti.
    Bizim arazi lokasyon olarak daha kýymetli deðil mi? Miktar olarak da fazla; en az bi teklik etmez mi yani��

Al-sat tut deðildir
    Eder etmesine de uyduruk bir deðerleme raporu ile bankaya satarlarsa mesela engel var mý? Örnek mi yýllarca Kanyon avm yi kaça deðerlediklerini bilenler bilir. Vatandaþýn biri RUSYA da 1 mlr usd ye Avm aldýðýnda yalaným olmasýn ya Ýþ e düþen pay ya da hepsi 50 mln dolar falandý. Yatýrýmcýsýna senelerce kafayý yedirttiler. Munzam iþine de bugün deðil iyi zamanda gelip 2 kelime ederim.

Sayýn Spenc yukarýdaki yazýnýza katýlmýyorum.Bu enflasyon 3,23 beklenmese de 2,5 larý bekleyenler vardý o kadar satýþ getirmezdi normal bir zamanda olsa bankalara. Diðer söylentiler daha etkili oldu. Ben o söylentilerin oluru olduðunu hiç zannetmiyorum ama þu Þen yk iþi cidden buna onay verenlerin hepsini bana göre kapýya koymalarý gerekli. Nedenini niçinine çok girmicem yaw ona mý kaldý bu yk lýk iþi bu memlekette cidden þaka gibi. Ýlan edildiði günde aynen bunlarý demiþtim arkadaþlarýmýz var çok bilen aslýnda hiçbir þey bilmeyen çok normal diyorlardý bugün 2 kelime ettim gýklarý çýkmadý.
    "Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."

Sayfa 506/507 ÝlkÝlk ... 6406456496504505506507 SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •