Sayfa 193/193 İlkİlk ... 93143183191192193
Arama sonucu : 1543 madde; 1,537 - 1,543 arası.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.

1. Piyasa Psikolojisi Perspektifi

Piyasalar genelde hikâyeyi 1-2 yıl önden fiyatlar.
    Eğer:

Meksika tesis inşaatı başlar,

Pomega ihracatı hızla artar,

Connecta uyduları görünür hale gelir,

ABD / Avrupa medyasında Kontrolmatik non-Chinese battery alternative olarak yer alırsa,

300 TL 2026 sonu için spekülatif değil, erken fiyatlama olarak mümkün hale gelir.

2. https://inewsource.org/2023/11/06/li...perial-valley/

Raul Flores, 5 Ekim 2023'te Imperial Valley Community College'da sınıf arkadaşlarına lityum klorürün nasıl çıkarılıp rafine edildiğini anlatırken elinde bir parça lityum klorür tutuyor. (Philip Salata/inewsource)

Bazı tahminlere göre değeri 500 milyar dolar olan Imperial Valley'deki devasa, henüz keşfedilmemiş rezerv, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünya çapında sektörde yeni ve kilit bir oyuncu olmasına yardımcı olabilir.

https://lithiumvalley.imperialcounty.org/

Raúl Flores ve Imperial Valley Bağlantısı

Pomega México ve JEBLA Energyâ nin ortağı Raúl Flores, yalnızca Baja California değil, ABD sınırının hemen ötesindeki Imperial Valley bölgesine olan stratejik ilgileriyle de dikkat çekiyor.

Imperial Valley, yenilenebilir enerji üretimi açısından büyük potansiyele sahip olmasıyla, ABD-Meksika enerji iş birliğinin en önemli düğüm noktalarından biri haline gelmiş durumda. Bu bağlamda Raúl Flores:

Sınır ötesi enerji entegrasyonunun öncülerinden biri olarak konumlanıyor.

Imperial Valley ve Baja California arasında enerji iş birliklerini, şebeke stabilitesini ve depolama çözümlerinin entegrasyonunu destekleyen projelere liderlik ediyor.

Bu bölgenin, Pomega'nın Kuzey Amerika stratejisinde merkezî bir rol oynamasını sağlamak amacıyla çalışıyor.

Raúl Flores, her iki tarafın da (ABD-Meksika) bölgesel sanayisini güçlendirmek üzere, sınır ötesi enerji çözümlerine finansman, teknoloji ve regülasyon açısından entegre yaklaşılması gerektiğini vurguluyor. Bu çerçevede, Imperial Valley:

"Enerji üretiminin yapıldığı, Baja California ise bu enerjinin stratejik şekilde depolandığı ve kullanıldığı bir sistemin iki tamamlayıcı ayağı" olarak görülüyor.
    Son düzenleme : carizma; Bugün saat: 01:21.

3. 1. Çin in İhracat Kısıtlamasının Özeti

Çin, 300 Wh/kg üzeri enerji yoğunluğuna sahip lityum-iyon bataryalar, bunların üretim ekipmanları ve üretim teknolojileri için ihracat lisansı zorunluluğu getirdi.

8 Kasım 2025 ten itibaren, bu batarya türlerini veya üretim hatlarını ihraç etmek isteyen Çinli firmalar önceden devlet izni almak zorunda olacak.

Bu karar, teknoloji transferlerini ve yurt dışı yatırım projelerini doğrudan etkileyebilir.

2. Küresel Etkisi

Bu hamle, Çinin batarya teknolojisinde sahip olduğu %80 üzeri küresel hakimiyeti koruma adımı olarak görülüyor.

ABD, Avrupa ve Meksika gibi bölgeler, Çin menşeli hücrelere ve üretim ekipmanlarına artık daha zor erişecek.

Özellikle yüksek enerji yoğunluklu hücrelere dayalı EV ve grid-scale depolama yatırımları bu durumdan etkilenecek.

3. Pomega İçin Fırsat Alanları

Tedarik zinciri bağımsızlığı:
    Pomega hâlihazırda Çin menşeli ekipman ve teknolojiye bağlı olmadan LFP hücresi üretimi yapıyor. Bu, Çin kısıtlamalarından etkilenmeden üretimi sürdürebileceği anlamına gelir.

Jeopolitik avantaj:
    Türkiyedeki üretim, Avrupanın-non-Chinese supply chain arayışında güçlü bir alternatif sunuyor.
    Meksika yatırımı da Kuzey Amerika IRA mevzuatıyla uyumlu şekilde, Çin dışı bir tedarik zinciri kurmak için stratejik hale geldi.

Yeni pazar açılımı:
    Avrupa, ABD, Meksika ve Orta Doğu gibi bölgelerde Çinsiz üretim yapabilen az sayıda oyuncudan biri olarak Pomeganın ihracat potansiyeli katlanarak artabilir.

Fiyat çarpanı etkisi:
    Bu tür gelişmeler, piyasada Çine alternatif üreticilere stratejik değerleme primi kazandırır.
    Orta vadede, Kontrolmatik/Pomega hisselerinde çarpan genişlemesi (re-rating) yaratabilir.

4. Sonuç: Çin Kısıtlaması = Pomega İçin Hızlandırıcı Etki

Çinin bu ihracat kontrolü, küresel pil ve enerji depolama yatırımlarında yerli üretim Çin dışı üretim trendini hızlandıracak.

Pomega, hem Türkiye hem de Meksikadaki üretim altyapısıyla bu dönüşüme hazır konumda.

Bu nedenle, bu gelişme Kontrolmatik in küresel ölçekte değerini artırabilecek jeopolitik bir katalizör niteliğinde.

4. POMEGA MEXICO STRATEJİK ORTAKLIK VE KÜRESEL AÇILIM
    1. Ortaklık ve Sermaye Yapısı

Ortaklar:

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. (%51) Kontrolmatik iştiraki

Jebla Energy (%49) Meksika merkezli LPG ve enerji lojistiği şirketi

Yeni Şirket: Pomega Mexica S.A. de C.V.

Kuruluş tarihi: 2025 Eylül

Tescil durumu: Resmen kurulmuş, KAPa bildirimi yapılmış durumda (Bildirim No: 1502698).

2. Proje Aşamaları
    Aşama 1 (2025-2026):

Türkiyede üretilen Pomega ESS ürünleri, Meksika ve Latin Amerika pazarına ihracat edilecek.

Yaklaşık 3 GWh kapasiteli ürün satışı planlanıyor.

Bu satışlar tamamen Pomega Türkiyeden yapılacak doğrudan döviz geliri yaratacak.

Aşama 2 (2026-2027):

Montaj tesisi inşası Meksikada başlayacak.

Hedef: 2026 sonuna kadar yerel montaj üretimini başlatmak.

Yatırım finansmanı tamamen Jebla tarafından karşılanacak, Pomega nakit koymayacak.

Aşama 3 (2027-2029):

LFP hücre üretim tesisi devreye alınacak.

Başlangıç kapasitesi: 3 GWh, 2031 kadar 10 GW ye çıkarılacak.

Proje, Kuzey ve Latin Amerika ihracat üssü olacak.

3. Stratejik Önemi

ABD-IRA uyumu:

Çin bileşenleri kullanılmadığı için ABDnin IRA teşviklerine uyumlu.

Kuzey Amerika enerji depolama pazarında (özellikle Teksas, Kaliforniya) satış fırsatı yaratıyor.

Maliyet avantajı:

ABDye kıyasla üretim maliyetleri %30-40 daha düşük.

Lojistik avantajı hem Meksika iç pazarı hem ABD ihracatı için güçlü konum.

Çin den bağımsız tedarik zinciri:

Çinin 2025 Kasımda yürürlüğe girecek ihracat kısıtlamaları sonrası, Pomega Mexico Çin dışı üretim merkezlerinden biri haline gelecek.

Latin Amerika açılımı:

Brezilya, Şili, Kolombiya gibi ülkelerdeki yenilenebilir enerji projeleri için bölgesel batarya tedarikçisi rolü üstlenebilir.

4. Finansal Etkiler (Orta Vadeli)
    Etki Alanı Beklenen Sonuç
    Döviz Geliri 2026dan itibaren Türkiyeden Meksikaya ihracatla artış
    Marjlar Meksikadaki yüksek fiyatlı endüstriyel ESS satışlarıyla brüt kâr artışı
    Yatırım Riski Sıfır (finansman Jebla tarafından karşılanıyor)
    Değerleme Çarpanı Küresel üretici konumuna geçiş P/S ve EV/EBITDA çarpanında genişleme
    Stratejik Değer Çin sonrası dönemde Batı pazarlarının güvenli üretici talebini karşılayacak kapasite

5. Jebla Energy Hakkında

45 yılı aşkın süredir LPG lojistiği, depolama ve dağıtımı yapan köklü Meksika şirketi.

Sahibi ve CEOu: Eduardo Cárdenas.

Meksika hükümetiyle yakın çalışıyor; enerji altyapısı ve temiz enerji dönüşümü projelerinde aktif.

Yerel finansman, saha izinleri, dağıtım ağı ve devlet teşvikleri konularında güçlü bağlantılara sahip.

6. Sonuç: Kuzey ve Latin Amerikada Çinsiz LFP Tabanlı Yeni Üs

Pomega Mexico sadece bir yatırım değil, Kontrolmatikin küresel enerji dönüşüm zincirinde merkez oyuncuya dönüşme adımıdır.

Çin kısıtlamaları sonrası arz boşluğunu dolduracak,

IRA sonrası ABD pazarına gümrüksüz erişim sağlayacak,

Jeblanın yerel gücüyle politik ve ticari riskleri minimize edecek,

Pomega Türkiyeye döviz kazandıran ihracat bağlantısı oluşturacak.

5. JEBLA ENERGY POMEGA MEXICO FİNANSMAN MODELİ (2025-2029)
    1. Yatırım Tutarı ve Kapsam

Toplam yatırım: 400 milyon USD

Aşamalar:

2025-2026: ESS (depolama sistemi) ithalatı ve montaj hattı kurulumu

2027-2029: 3 GWh LFP hücre üretim tesisi

2031 hedefi: 10 GWh kapasite

Bu yatırımın tamamı Jebla tarafından karşılanacak (KAP açıklamasında da net belirtilmiş durumda).

2. Jeblanın Finansman Kaynakları
    A. Meksika Kalkınma Bankaları (NAFINSA, BANCOMEXT)

Jeblanın Meksika enerji altyapısında köklü geçmişi olduğu için,
    özellikle Bancomext (Banco Nacional de Comercio Exterior) ve
    Nafin (Nacional Financiera) gibi kurumlar, yerli temiz enerjiyatırımlarını finanse ediyor.

Bu kurumlar, yeşil enerji / temiz teknoloji projelerine %0,5-2,0 faizli uzun vadeli kredi sağlıyor.

Jeblanın mevcut altyapı projelerinden teminatlı kredi çekmesi muhtemel.

Beklenen katkı: 200-50 milyon USD (10-12 yıl vadeli proje kredisi)

B. Uluslararası Fonlar ve ESG Yatırımları

Meksika, IDB Invest (Inter-American Development Bank) ve World Bank Clean Tech Facility fonlarına dahil.

LFP batarya yatırımı emisyon azaltımı kriterine uyduğu için ESG fonları tarafından desteklenebilir.

Pomeganın Türkiyedeki teknoloji lisansı, proje değerlemesini güçlendiriyor.

Beklenen katkı: 50-100 milyon USD
    (özellikle Green Transition Fund ClimateTech Lat a tipi fonlardan)

C. Jeblanın Öz Kaynakları

45 yıllık geçmişi olan LPG dağıtım şirketi ciddi nakit akışı ve varlık tabanı bulunuyor.

2023 itibarıyla, Jebla Energy nin yıllık geliri yaklaşık 250 milyon USD, aktif büyüklüğü 400 milyon USD civarında tahmin ediliyor.

Şirketin Meksika, Panama ve Kolombiyada depolama tesisleri var teminat olarak kullanılabilir.

Beklenen katkı: 50-75 milyon USD öz kaynak / teminat katkısı.

D. ABD-Meksika-Canada Agreement (USMCA) Teşvikleri

ABDnin IRA yasası kapsamında Çin dışı hücre üreticilerine verdiği teşviklerin Meksikaya da uzatılacağı belirtilmişti.

Jebla Pomega ortaklığı, ABDnin friend-shoring (güvenilir ülke üretimi) stratejisine uyuyor.

Bu durumda, vergi indirimi ve yatırım kredisi desteği alma ihtimali çok yüksek.

Beklenen katkı: 30-50 milyon USD vergi teşviki / yatırım indirimi.

3. Neden Bu Finansman Modeli İşliyor
    Unsur Avantaj
    Pomega yatırım yapmıyor Finansal risk sıfır
    Jebla yerel teşviklere hakim İzin, arazi, enerji lisansı süreçleri hızlanır
    Üretim Çin dışı ABDye ihracat için stratejik konum
    ESG finansmanı uygun Yeşil yatırım fonlarından ucuz kaynak
    Meksika ABD enerji entegrasyonu Kuzey Amerika ya ihracat fırsatı
    4. Risk Analizi
    Risk Etki Açıklama
    Finansman gecikmesi Orta Jebla kredi onay süreci uzarsa 2026 planı 3-6 ay sarkabilir
    Döviz kuru / faiz Düşük Proje USD bazlı, Meksika pesosu riski düşük
    Politik risk Düşük Hükümet temiz enerji yatırımlarını destekliyor
    Pomega bağımlılığı Düşük Teknoloji ve ürün ihracatı Türkiyeden yapılacak
    5. Özetle:

Jebla Energy, finansmanı tamamen Meksikadaki yeşil enerji kredi hatları, kalkınma bankaları ve ESG fonlarından sağlamak üzere yapılandırıyor.
    Pomega ise know-how, teknoloji ve ürün sağlayıcı olarak sürece dahil.
    Dolayısıyla Kontrolmatik açısından sermaye riski yok, gelir potansiyeli yüksek.

6. Stratejik Not:

Türkiye'deki Pomega yatırımı, Kontrolmatik için "yüksek risk - yüksek getiri" modelidir.

Meksika modeli ise "düşük risk - sabit/uzun vadeli getiri" sağlayan riskten arındırılmış bir ortaklık yapısıdır.

Bu sebeple, Pomega Türkiye yatırımı Kontrolmatik için ana üretim / teknoloji geliştirme merkezi olurken, Meksika yatırımı ABD pazarı için düşük riskli bir sıçrama tahtasıdır.

Sayfa 193/193 İlkİlk ... 93143183191192193

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •