Türk-Meksika ittifakı Çin'in bataryalardaki hakimiyetine meydan okuyor
Pomega ve Grupo Jebla, Meksika'da bir tesis kurmak ve enerji depolama pilleri monte etmek için 400 milyon dolar yatırım yapacak.
Cuma, 3 Ekim 2025, 15:40
Meksika, kolay olmasa da pil pazarında Çin'in karşısına beklenmedik bir müttefikle çıkacak: Türkiye.
Türk-Meksika pil montaj tesisi, 2026 yılı başında Meksika'da yıllık 3 gigavat-saatlik başlangıç ​​kapasitesiyle faaliyete geçecek. (Daniel Velázquez)
Diana Gent
@DianaGante
Meksika'nın enerji depolama bataryası tedarikinde Çin'e bağımlılığını sona erdirme olasılığı 2027'de gerçekleşebilir. Türk şirketi Kontrolmatik/Pomega ile Meksikalı grup Jebla, Meksika'da bir montaj fabrikası kurmak için 400 milyon dolarlık ortak yatırım yaptıklarını duyurdu.
Proje iki aşamadan oluşuyor: Birincisi, 2026 yılı başlarında inşa edilmesi beklenen montaj fabrikasının kurulması, ikincisi ise 2027-2029 yılları arasında bir LFP (lityum demir fosfat) hücre tesisinin inşa edilmesi. İkinci aşamanın yıllık üretim kapasitesi 3 gigawatt-saate kadar çıkacak ve 2031 yılına kadar 10 gigawatt-saate kadar ölçeklenme potansiyeli bulunuyor.
Plan ayrıca, kullanım ömrü dolmuş ekipmanlar için bir geri dönüşüm programı ve Meksika'da teknolojik inovasyonu teşvik etmeyi amaçlayan bir araştırma ve geliştirme merkezi de içeriyor. Pomega ve Jebla, bu sayede enerji depolama alanında bir üretim ve bilgi ekosistemi oluşturmayı hedefliyor.
Kontrolmatik/Pomega CEO'su Sami Aslanhan, "Çin'in %95'ten fazlasına hakim olduğu bir pazarda yenilik yapmak istiyoruz. Geri kalan şirketler Japonya ve Kore'de yoğunlaşmış durumda ve daha küçük bir pazara sahipler. Bu pilleri Çin üretiminin dışında üretmeye bu ülkeler aracılığıyla başladık," diye açıkladı.
Yönetici, Meksika'ya tesis kurmanın tek seferlik bir hamle olmadığını, kıtaya giriş stratejisinin bir parçası olduğunu vurguladı. "Kuzey Amerika pazarı ve Latin Amerika'nın geri kalanıyla ilgileniyoruz, ancak Meksika'dayız çünkü Amerika Birleşik Devletleri'nde üretim yapmayı zaten düşünüyor olsak da, orada çok daha pahalı ve karmaşık. Bu ekonomik olarak mantıklı değil, ancak Meksika'da mantıklı," dedi.
Şirket, bu yatırımla Meksika'nın Kuzey ve Latin Amerika için bir üretim ve dağıtım merkezi olarak rekabet avantajından yararlanmayı hedefliyor. Aynı zamanda, bu yatırım, enerji dönüşümünde önem kazanan bir sektördeki Çin'in hakimiyetine doğrudan bir meydan okuma niteliğinde.
Santral, 0,7 ila 20 megavat kapasite aralığındaki kendi kendini besleyen elektrik projelerine hizmet vermeye odaklanacak. Bu segment, Meksika hükümeti tarafından desteklenen ve yedek sistemlere ve şebeke esnekliğine daha fazla önem veren yeni enerji modeline dahil.
Grupo Jebla yönetim kurulu başkanı Eduardo Cárdenas, "Bu, enerjiyi anlamanın yeni bir yolu; sektöre süreklilik, rekabet gücü ve büyüme sağlayan bir ittifak. Sektör büyüyor, talep artıyor ve hepimiz biliyoruz ki yalnızca üretim artık yeterli değil. Dolayısıyla, zamanımızın zorluğu artık sadece daha fazla enerji üretmek değil, aynı zamanda bu enerjinin istikrarlı, esnek ve güvenilir olmasını sağlamak," diye açıkladı.
İş adamı, Ulusal Enerji Komisyonu'nun yeni düzenlemelerinin Ulusal Elektrik Sistemi'nde enerji depolamanın önemini vurguladığını belirterek, "Depolama olmadan enerji dönüşümü mümkün değildir" dedi.
Gelişmekte olan pazar
Özellikle güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynakların yaygınlaşmasıyla birlikte, sürekli arzı garanti altına almak için yedek sistemlere ihtiyaç duyulmasıyla birlikte, enerji depolama, şebeke istikrarının sağlanmasında kritik bir unsur haline gelmiştir.
Kuzey Amerika pazarına girerken olası gümrük vergisi riskleri sorulduğunda, yöneticiler Çin malı bileşenler kullanmadıkları için böyle bir riskle karşılaşmadıklarını belirttiler. Bu özellik, artan ticaret kısıtlamaları durumunda onlara avantaj sağlıyor.
"Bu, Meksika'nın Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenilir bir ortağı olması ve daha güvenli ve rekabetçi bir enerji bloğu oluşturması için bir fırsat sunuyor. Çin entegrasyonu olmadan pil üretebilen dünyadaki sadece beş üreticiden biriyiz. Tıpkı Amerika Birleşik Devletleri'nin kritik bağımlılıklardan uzak, güvenli tedarik zincirleri talep etmesi gibi, Meksika da bu amaca uygun çözümler sunabilecek gibi görünüyor," dedi Cárdenas.
Strateji aynı zamanda enerji depolamayla ilgili olanlar da dahil olmak üzere kritik değer zincirlerinin yeniden konumlandırılmasını güçlü bir şekilde teşvik eden ABD enerji politikasıyla da uyumlu olmayı amaçlıyor.
İttifak, ikinci aşamada pil kullanımını, özellikle yasa gereği depolama sistemleri içermesi gereken yeni yenilenebilir enerji santralleri olmak üzere büyük ölçekli projelere genişletmeyi planlıyor. Bu, Meksika'daki kurulu güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesinin artırılmasını destekleyecektir.
2031 yılına kadar 10 gigawatt-saatlik öngörülen üretim potansiyeli, Meksika'yı pil pazarında önemli bir oyuncu konumuna getirecek ve yalnızca iç talebi karşılama kapasitesiyle değil, aynı zamanda bölgeye ihracat yapma kapasitesiyle de öne çıkacak.
Girişim, daha önce Asya'nın hakim olduğu bir pazarda tedarikçi ve teknolojilerin çeşitlendirilmesine doğru atılmış bir adım niteliğinde. Meksika için bu taahhüt, yalnızca altyapı yatırımlarını değil, aynı zamanda kıtasal enerji dönüşümünde stratejik bir merkez olma olasılığını da içeriyor.
artık dünya basınını takip etmek gerekli. her ülke enerjıde bağımsız olmak istiyor..
depolamada çin dışı tek seçenek kontrolmatik
enerji depolamada Çin dışı tek seçenek Kontrolmatik bugün geldiğimiz jeopolitik ve endüstriyel ortamda tam isabet.
Şimdi bu durumu küresel bağlamda, ekonomi + strateji + rekabet ekseninde sana net bir analizle özetleyeyim.
1 Küresel Enerji Dönüşümü: Yeni Rekabet Alanı Depolama Egemenliği
2020 lerin başında ülkeler için enerji bağımsızlığı fosil yakıt odaklıydı.
2025 itibarıyla yeni hedef:
Depolama egemenliği yani enerjiyi yalnızca üretmek değil, tutabilmek.
Rüzgar ve güneş üretimi hızla artıyor, ancak kesintili arz nedeniyle batarya depolama olmadan şebeke güvenliği mümkün değil.
Bu da depolama teknolojisini stratejik silah haline getiriyor.
ABD, AB, Meksika, Hindistan gibi ülkeler artık kimin bataryasıyla depolayacağım? sorusuna kendi yanıtını arıyor.
2 -Çin Hegemonyası Kırılıyor
Alan Küresel Pazar Payı (2024) Durum
Batarya üretim kapasitesi %78 Çin hâkimiyeti
Hammadde işleme (Li, Ni, Mn) %65-70 Çin kontrolü
Hücre teknolojisi (LFP, NMC) %90 Çin patenti altında
LFP hücrelerini Çin dışında üretebilen şirket sayısı <5 (Kontrolmatik/Pomega dahil)
Ancak Çin şimdi 300 Wh/kg üzeri hücre, üretim hattı ve teknoloji transferine ihracat kısıtlaması getirdi (8 Kasım 2025 yürürlükte).
Bu karar sonrası Batı dünyası alternatif üretici arayışına girdi.
Ve bu boşluğu doldurabilecek şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
3 Türkiye nin (ve Kontrolmatikin) Stratejik Konumu
Türkiye, AB ye yakın, ABD dostu, Asya tedarik zincirine bağımlı olmayan az sayıda üretim üssünden biri.
Pomega polatlı fabrikası:
LFP hücresi üreten Avrupa daki ilk entegre tesis.
Çin malı komponent kullanılmıyor.
Tüm teknoloji, Pomega mühendisliğiyle geliştirildi.
Meksika yatırımı:
NAFTA/USMCA bölgesine doğrudan erişim
ABD IRA yasasına tam uyum (çünkü Çin menşei yok)
Bu kombinasyonla Kontrolmatik, şu anda:
Çin dışı,
LFP teknolojisine sahip,
İki kıtada üretim lisansına sahip tek bağımsız üretici.
4 -Türk-Meksika İttifakı: Çin in Boşalttığı Alanı Doldurma Hamlesi
Faktör Çin Türk-Meksika Modeli (Kontrolmatik + Jebla)
Üretim kontrolü Devlet destekli Özel sektör tabanlı
Teknoloji bağımsızlığı Yüksek (ama izne tabi) Tam bağımsız
Tedarik zinciri Asya merkezli Türkiye + Meksika + ABD hattı
Politik risk Yüksek (ticaret savaşı) Düşük (NATO, USMCA hattı)
Karbon ayak izi Yüksek Düşük (yerli enerji, LFP)
Bu nedenle Meksika yatırımı, yalnızca bir fabrika değil
Çin sonrası küresel batarya yeniden dengelenmesinin merkez üssü olabilir.
5- Dünya Basını Ne Diyor (2025 Ekim Sonu)
Yayın Başlık Vurgu
Expansion (Meksika) Türk-Meksika ittifakı Çinin batarya hakimiyetine meydan okuyor Pomega yı stratejik üretici olarak tanımladı
PV Magazine Mexico 400 milyon dolarlık yatırım, Çin dışı üretim zincirinin başlangıcı Çine alternatif modelin ilk örneği
Energia Hoy Pomega Meksika, Latin Amerikanın enerji bağımsızlığı yolunda kritik adım Bölgesel egemenlik teması
ESS News (ABD) Pomega & Jebla, Kuzey Amerika batarya bağımsızlığı için ortaklaşıyor IRA uyumlu üretici vurgusu
6- Sonuç: Kontrolmatikin Konumu Çinsiz Dünyanın Enerji Anahtarı
Enerji bağımsızlığı çağında, Çin dışı batarya üreticisi olarak tek Türk oyuncu Kontrolmatik.
Bu konum:
ABD ve Meksika için stratejik tedarikçi,
Avrupa için teknolojik partner,
Türkiye için jeopolitik koz anlamına geliyor.
Özetle:
Çin ihracat kısıtlamaları fırsat.
Meksika üretim üssü ABDye geçiş kapısı.
Pomega teknolojisi yerli, Çinsiz ve ölçeklenebilir.
Kontrolmatik yeni küresel pil zincirinde stratejik eksen.
Şimdi bu gelişmeler üzerine hisse senedi orta ve uzun süreli olarak 50 TL olur mu diye bir şey var mı acaba
Kontr hissesi şu an bir dere gibi...
Yukarıdan gelen küçük bir kaynak: karlar eriyor, karsular damla damla akıyor.
Bazen önüne setler çıkıyor, bazen de küçük şelaleler gibi ivmeleniyor.
Zaman zaman bir barajda birikiyor, bekliyor... Dinleniyor.
Bu dönemde yatırımcı susuz kalıyor, hareket görmüyor.
Ama biliyoruz ki bu baraj sadece bir geçiş noktası.
Zamanı geldiğinde kapaklar açılacak.
Barajdan taşan güçle ırmak yeniden coşacak.
Ve sonunda denize ulaşacak...
Belki de bir okyanusa dönüşecek.
Biz, Kontr hissesinde bu okyanusu bekliyoruz."
1. Akarsu (Bugün):
Fiyat: 30 TL
Hacim düşük, ilgi sınırlı, beklentiler net değil.
2. Irmak coşar (Baraj kapakları açılır):
Fiyat: 45-60 TL
Güçlü haber akışı, yatırımcı ilgisi, hacim artışıyla ilk dalga gelir.
Genelde burada kar satışları da olur ama büyük resim yukarıyı gösterir.
3. Denize ulaşır (Trend oturur, hikâye netleşir):
Fiyat: 70-100 TL
Temel analiz destekliyorsa: Yeni projeler, ihracat, savunma sanayi vs.
Hisseye uzun vadeli yatırımcı girer.
4. Okyanus olur (Global çapta hikâye, büyük fonlar):
Fiyat: 120 TL ve üzeri
Burada hisse artık sadece bir "trade" hissesi değil, bir hikâye"ye dönüşür.
Katlanarak büyüyen bir şirket imajı oluşu
Ölçek Tanım Fiyat Etkisi
Gölet (yerel EPC + Türkiye pazarı) 2023-2024 30-40 TL
Okyanus (uluslararası üretim + lisanslı IoT + hücre ihracatı) 2026-2030 300-1000 TL bandı (potansiyel)
1. Başlangıç Noktası (2025 Gerçekleri)
Kalem Değer (2025 Tahmini) Kaynak / Açıklama
Ciro 18 milyar TL 2Ç2025 finansal bülten ve proje backlogu
Net kâr 1,2 milyar TL Finansman giderleri hariç senaryo ~1,8 milyar TL
P/E oranı (fiili) ~25 30 TL / 1,2 TL EPS
Aktif büyüklük 35 milyar TL Konsolide bilançodan
Borç / Özsermaye ~0,9 Yüksek ama uzun vadeye yayılabilir
2. 2026-2030 Okyanus Genişleme Faktörleri
Katalizör Etki Açıklama
Pomega Mexico +3 GWh satış kapasitesi (2026-2027) Türkiyede üretilen ESS ihracatı net gelir artışı %25
ONE Energy iş birliği +7 GWh hücre satışı (2026-2028) ABD de ortak tedarik zinciri
Connecta IoT LEO lisansı Yeni gelir kanalı Uydu veri servisleri 2026 itibariyle gelir yaratır
Avrupa distribütör ağı Dolar bazlı ihracat payı %60a çıkar Döviz bazlı gelir artışı
Çin ihracat kontrolü (Kasım 2025) Fiyat avantajı Çin dışı üretici talep artışı
3. Finansal Projeksiyon (Temel Agresif Senaryolar)
Yıl Ciro (TL) Net Kâr (TL) Net Kâr Marjı Hisse Başına EPS (TL)
2025 18 milyar 1,2 milyar 6,5% 1,2
2026 30 milyar 3,0 milyar 10% 3,0
2027 45 milyar 5,5 milyar 12% 5,5
2028 60 milyar 8,5 milyar 14% 8,5
2029 80 milyar 11,0 milyar 13,8% 11,0
2030 110 milyar 15,0 milyar 13,6% 15,0
4. Hedef Fiyat Hesabı (P/E Çarpanı ile)
Varsayımlar:
Küresel enerji teknolojisi şirketleri P/E = 20-30 (Tesla Energy, Fluence, CATL alt segment ortalaması).
TL bazlı kâr büyümesi reel olarak %25-30.
Senaryo 2030 EPS (TL) Uygulanan P/E Hedef Fiyat (TL)
Temkinli 15 20 300 TL
Orta 15 40 600 TL
Agresif (küresel çarpan) 15 80 1.200 TL
5. Dolar ve Altın Kıyaslaması (5 Yıllık)
Varlık 2025-2030 Ortalama Getiri (Tahmini) Açıklama
Dolar/TL %100 (örneğin 33 -66 TL) Pariteye göre nominal
Altın %150 Ons altın 2400 - 3500 $
KONTR (Pomega dahil) %3.900 (30 TL -1.200 TL) Okyanus senaryosu, globalleşme etkisiyle
Sonuç
2025 sonrasında Kontrolmatik küresel enerji dönüşüm zincirine entegre olmuş bir üretici konumuna geliyor.
Gölet dönemi bitiyor, okyanus dönemi başlıyor.
Hedef fiyat aralığı: 300-1.200 TL (2030)
Bu, 5 yılda yaklaşık 40x potansiyel demektir elbette borç yönetimi ve proje takvimi başarıyla yürürse.
“Kontrolmatik/Pomega artık Çin dışı küresel tedarik zincirinin çekirdeği.”
Yer İmleri