Artan

277,75 10 18:10
54,45 10 18:10
291,50 10 18:10
11,78 9.99 18:10
39,64 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

19,17 -10 18:10
42,00 -9.99 18:10
58,85 -9.95 18:10
7,81 -9.92 18:10
100,00 -9.83 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

8.423.783.298,90 18:10
8.279.675.248,75 18:10
7.897.836.716,17 18:10
7.784.719.756,22 18:10
7.554.836.368,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 198/198 İlkİlk ... 98148188196197198
Arama sonucu : 1584 madde; 1,577 - 1,584 arası.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.

1. Asıl büyüme, enerji depolama sistemlerinin IoT ve GSM tabanlı uzaktan izleme entegrasyonu devreye girdiğinde ortaya çıkacak.

2. dünya enerji depolama çağında ve çin dışında bu işi yapan 5 şirket arasında Pomega var..

Meksika, Latin Amerika'da enerji depolama gelişiminde bir mihenk taşı olarak ortaya çıkıyor
    Latin Amerika Enerji Örgütü (OLADE) tarafından yayınlanan Latin Amerika ve Karayipler'de Enerji Depolama Beyaz Kitabı, Meksika'nın bölgede çığır açan bir düzenlemeyi hayata geçirmesine dikkat çekiyor. Yeni düzenleme, güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu güçlerinin %30'una eşdeğer kapasitede batarya sistemleri kullanmasını ve 2028 yılına kadar 574 MW depolama kapasitesi eklemeyi hedefliyor.

Meksika, Latin Amerika Enerji Örgütü (OLADE) tarafından yayınlanan Latin Amerika ve Karayipler'de Enerji Depolama Beyaz Bülteni'nde ilerici bir entegrasyon örneği olarak yer almaktadır . Raporda, Meksika düzenlemelerinin yenilenebilir enerji santralleri, yük merkezleri ve bağımsız çözümlerle bağlantılı beş depolama yöntemi tanımladığı ve bu sistemleri bağlantı hakları, izinler ve enerji ve yan hizmet piyasalarına katılım yoluyla resmen tanıdığı açıklanmaktadır.

Meksika hükümeti, Mart 2025'te bölgede türünün ilk örneği olan bir önlemi duyurdu : tüm güneş ve rüzgar enerjisi santralleri, kurulu güçlerinin %30'una eşdeğer ve en az üç saatlik deşarj süresine sahip pil sistemleri entegre etmek zorunda. Bu düzenlemenin uygulanmasıyla, 2028 yılına kadar 574 MW pil enerjisi depolama sisteminin (BESS) devreye alınması, Ulusal Elektrik Sistemi'nin işleyişinin güçlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kesintilerinin yönetiminin iyileştirilmesi bekleniyor.

Bu beş yöntem, Meksika'nın büyük ölçekli merkezi projelerden dağıtılmış ve topluluk çözümlerine kadar uzanan geniş kapsamlı enerji depolama entegrasyonuna yaklaşımını yansıtmaktadır. OLADE'ye göre, bu sınıflandırma farklılaştırılmış politikaların tasarlanmasına, teknik düzenleyici mekanizmaların uyarlanmasına ve depolama sistemlerinin elektrik sisteminin tüm seviyelerine kademeli olarak dahil edilmesine olanak sağlamaktadır.

Tanımlanan beş depolama yöntemi, başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji üretim tesisleriyle ilişkili sistemleri içerir; bunlar üretim değişkenliğini kontrol etmeye, en yüksek talep dönemlerinde enerji sağlamaya ve dağıtım gerekliliklerine uyumu sağlamaya yardımcı olur.

Genellikle büyük endüstriyel veya ticari tüketiciler tarafından uygulanan yük merkezlerinde depolama, elektrik tüketimini optimize etmeyi, pik talebi azaltmayı ve enerji yoğun süreçlerde enerji verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır.

Üçüncü kategori olan bağımsız depolama sistemleri, bir enerji santraline veya belirli bir tüketiciye doğrudan bağlı olmayan projeleri kapsar. Bunlar, şebeke varlıkları olarak faaliyet gösterir ve frekans düzenleme, voltaj kontrolü ve acil durumlarda yedek güç gibi hizmetler sağlar.

Dağıtım şebekelerinde depolama, trafo merkezlerinde veya dağıtım hatları boyunca elektrik altyapısını güçlendirmek için tasarlanmış bir başka yöntemdir. Bu sistemler, özellikle yüksek dağıtılmış üretim seviyelerine sahip bölgelerde, arz kalitesini iyileştirir, yerel aşırı yükleri önler ve teknik kayıpları azaltır.

Son olarak, mikro şebekelerde ve izole sistemlerde depolama, kırsal toplulukları, ada bölgelerini ve uzak alanları destekleyerek, dizel veya diğer fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltırken güvenilir bir elektrik tedariki sağlar.

Bu beş yöntem bir araya geldiğinde, Meksika'nın enerji depolama entegrasyonuna yönelik kapsamlı yaklaşımını, büyük ölçekli merkezi projelerin yanı sıra dağıtık ve topluluk düzeyindeki çözümleri de kapsayacak şekilde göstermektedir. OLADE'ye göre, bu çerçeve, özel politikaların tasarlanmasını, teknik düzenlemelerin uyarlanmasını ve depolama teknolojilerinin elektrik sisteminin tüm seviyelerine kademeli olarak entegre edilmesini mümkün kılmaktadır.

Beyaz Bülten ayrıca, Ulusal Elektrik Sistemi Geliştirme Programı'nın (PRODESEN 2024–2038) enerji depolamayı şebeke istikrarı için stratejik bir unsur olarak belirlediğini vurgulamaktadır. Plan, Meksika'nın aralıklı yenilenebilir kaynakların entegrasyonunu desteklemek ve ulusal şebekenin güvenilirliğini artırmak için 2038 yılına kadar 8,4 GW enerji depolama kapasitesine ihtiyaç duyacağını öngörmektedir.

OLADE'ye göre, belirli düzenlemeler, yeni yenilenebilir projeler için depolama yetkisi ve uzun vadeli planlamanın bir araya getirilmesiyle Meksika, Latin Amerika'da enerji depolama gelişimi için bölgesel bir ölçüt olarak ortaya çıkıyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Özbekistan'da 1 GW güneş enerjisi ve 1,3 GWh pil enerjisi depolama sistemi (BESS) portföyünün inşası için 142 milyon ABD doları finansman sağladı.

Portföy, Suudi geliştirici ACWA Power'ın çoğunluk hissesine sahip olacağı ve Japon yatırımcılar Sumitomo Corporation, Shikoku Electric Power Company ve Chubu Electric Power Company'nin ortaklaşa sahip olacağı özel amaçlı bir araç (SPV) aracılığıyla gerçekleştirilecek iki güneş enerjisi ve depolama projesinden oluşuyor.

EBRD'den sağlanacak finansman, iki kıdemli teminatlı krediden oluşacak. 61 milyon ABD doları tutarındaki ilk kredi, toplam kapasitesi 500 MW güneş fotovoltaik (PV) ve 668 MWh BESS olacak ACWA Power Sazagan Solar 1 projesinin geliştirilmesi için kullanılacak. Proje, Semerkant'ın güneydoğu bölgesinde inşa edilecek.

81 milyon ABD doları tutarındaki ikinci kredi, hem güneş enerjisi hem de BESS açısından diğer projeyle aynı kapasiteye sahip olacak olan ACWA Power Sazagan Solar 2 projesinin geliştirilmesi için kullanılacak. Ancak, güneş enerjisi PV projesinden farklı olarak, bu ikinci projenin BESS'i Semerkant bölgesinin batısında yer alan Buhara bölgesinde bulunacak.

Ayrıca EBRD'ye göre, iki SVP, Özbekistan'da ve hatta bölge genelinde en büyük birleşik güneş enerjisi ve BESS kapasitesini temsil edecek.

Özbekistan'da BESS kapasitesinin konuşlandırılması, şebekenin yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin kesintililiğini azaltmaya yardımcı olacak ve aynı zamanda şebekenin en yüksek talep dönemlerinde güvenilirliğini ve esnekliğini artıracaktır.

Projenin diğer eş finansörleri arasında Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası, Japonya İhracat ve Yatırım Sigortası, Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası yer alıyor.

3. 1 Dünya Enerji Depolama Çağı: Yeni Rekabet Alanı

2020 lerin sonuna gelirken dünya artık sadece enerjiyi üretme değil,
    enerjiyi depolayabilme kapasitesiyle güç kazanan ülkeler dönemine girdi.

Bölge 2024-2025 Politika Değişimi Stratejik Hedef
    ABD IRA yasası sonrası depolamaya vergi indirimi, Çinâ e %150 gümrük vergisi Çin dışı tedarik zinciri
    AB Net Zero Industry Act batarya üretiminde %40 yerli içerik zorunluluğu Avrupa içi üretim bağımsızlığı
    Meksika / Latin Amerika 2028 e kadar 574 MW depolama zorunluluğu (OLADE regülasyonu) Bölgesel enerji güvenliği
    Orta Asya (Özbekistan örneği) 1,3 GWh BESS yatırımı, EBRD kredisiyle destekleniyor Yenilenebilir dengeleme altyapısı

Tüm bu gelişmeler, enerji depolamanın artık bir ulusal güvenlik unsuru haline geldiğini gösteriyor.

2-Çin Dışı Üretim Boşluğu ve Pomeganın Konumu

Dünya batarya arzının %78 i hâlâ Çin merkezli,
    ancak 8 Kasım 2025 itibarıyla Çin hükümeti 300 Wh/kg üzeri bataryalar, üretim ekipmanları ve teknolojisine ihracat kontrolü getiriyor.

Bu şu anlama geliyor:

Çin dışı üretim altyapısı olan her şirket özellikle LFP (LiFePO) hücre üretebilenler
    küresel pazarda stratejik tedarikçi statüsüne yükseliyor.

Pomega nın avantajı:
    Kriter Çinli Üreticiler Pomega (Türkiye)
    Teknoloji LFP (LiFePO) LFP + NMC uyumlu
    Üretim Çin içinde Türkiye (Polatlı) + Meksika
    Bileşen bağımlılığı Yüksek (Asya) Düşük (yerli / Avrupa tedariki)
    Gümrük riski %150 ABD vergisi Yok
    Regülasyon uyumu IRA / EU uyumsuz IRA / EU uyumlu

Sonuç: Çin dışı üreticiler arasında dünyada yalnızca 5 şirket bu şartları sağlıyor Pomega onlardan biri.

3- Meksika Düzenlemesi: Pomega İçin Katalizör

Latin Amerika Enerji Örgütü (OLADE) verilerine göre:
    Meksika, 2025-2028 arasında 574 MW enerji depolama sistemi (BESS) kurulumunu zorunlu hale getirdi.

Yeni yasa diyor ki:

Tüm güneş ve rüzgar santralleri, kurulu güçlerinin %30 u oranında batarya sistemine sahip olacak.

Bu:

Pomega Mexico (Jebla ortaklığıyla) devreye girerken hazır bir iç pazar yaratıyor.

İlk etapta Türkiye de üretilen ESS ürünlerinin Meksikaya ihracatını (%100 hazır pazar) garanti altına alıyor.

2027 den itibaren yerli hücre üretimi başladığında kotalı pazar avantajı sağlayacak.

Yani Meksika yasası, Pomega Mexico yatırımını pazar garantili fabrika konumuna taşıyor.

4-Global Karşılaştırma Özbekistan ve Meksika Örnekleri

Ülke Proje Kapasite Finansman Teknoloji Kaynağı
    Meksika (Pomega Jebla) LFP montaj + hücre tesisi 3 GWh (2031 10 GWh) 400 milyon $ Türkiye (Pomega)
    Özbekistan (ACWA Power Sumitomo) Güneş + BESS 1,3 GWh 142 milyon $ (EBRD) Japonya Suudi Arabistan
    ABD (ONE Energy) LFP üretimi 7 GWh IRA teşvikleri ABD Türkiye (Pomega iş birliği)

Sonuç:
    Meksika daki Pomega tesisi, EBRD ölçeğindeki yatırımlara denk, ama Çin bileşeni kullanmayan tek proje.

Bu da onu Batı dünyasının güvenilir batarya tedarikçisi konumuna getiriyor.

5- Stratejik Değerlendirme
    Boyut Pomega / Kontrolmatik Etkisi
    Küresel stratejik pozisyon Çin dışı, çift kıta (Eurasia + Amerika) üretim üssü
    Regülasyon uyumu IRA, EU Taxonomy, OLADE politikalarına tam uyum
    Pazar erişimi Türkiye AB Meksika Latin Amerika ABD hattı
    Teknoloji avantajı LFP hücre + ESS sistem + IoT + yazılım entegrasyonu (Plan-S & Connecta desteğiyle)
    Jeopolitik değer Türkiye nin enerji depolama bağımsızlığı + NATO hattında Çin dışı alternatif statüsü

Sonuç:

Dünya enerji depolama çağında.

Çin dışı üretim kabiliyetine sahip yalnızca 5 şirketten biri Pomega.

Meksika, Latin Amerika enerji dönüşümünde yeni merkez olurken,
    Pomega orada stratejik oyuncu olarak konumlandı.

Bu durum, Kontrolmatik i sadece enerji mühendisliği firması değil,
    küresel enerji altyapı sağlayıcısı seviyesine taşıyor.
    Son düzenleme : carizma; Bugün saat: 14:29.

4. bu, enerji depolama sektöründe en değerli konumdur.
    Bunu biraz açalım, çünkü bu durumun stratejik ve finansal anlamı çok büyük 👇

🔋 1️⃣ “Üretirse zaten satılmış olacak” ne demek?

Pomega’nın şu anda bulunduğu konum, klasik anlamda “arz-talep dengesini bekleyen” bir üretici konumu değil.
    Tam tersine, mevcut ve gelecekteki üretim kapasitesi zaten alıcı bulmuş durumda.

Somut örneklerle:
    Üretim Hattı Kapasite Alıcı / Pazar Durum
    Polatlı (Türkiye) 3 GWh LFP hücre + ESS Türkiye, AB, ABD (ONE Energy) Devrede / satışta
    Pomega Mexico 3 GWh (2031’de 10 GWh) Meksika + Latin Amerika Mevzuat garantili talep
    ONE Energy (ABD) 7 GWh hücre alım anlaşması ABD kamu / enerji projeleri Stratejik tedarikçi
    Enerjisa, BOTAŞ, EÜAŞ projeleri 1–1,5 GWh ESS sistemi Türkiye kamu ihaleleri Sürekli sipariş akışı

Yani özetle:

🔹 Polatlı üretimi Avrupa ve ABD’ye,
    🔹 Meksika üretimi Latin Amerika’ya,
    🔹 Türkiye üretimi yerli kamuya gidiyor.

Bu üç kanal da birbirinden bağımsız ama hepsi “hazır pazar” niteliğinde.

🌍 2️⃣ Bu durumun stratejik değeri

Enerji depolama sektörü klasik üretimden farklı:

Pil hücresi bozulmadan depoda bekleyemez, “just-in-time” üretim gerekir.

Dolayısıyla üretim kapasitesi siparişe göre planlanır.

Pomega’nın elindeki anlaşmalar (ONE, Jebla, kamu ihaleleri) üretimi garanti talep haline getiriyor.

Bu, Tesla’nın 2017’deki “Gigafactory phase-1” modeline benzer bir aşamadır.
    O dönemde Tesla da henüz %100 kapasiteye ulaşmadan tüm üretimini ön siparişle satıyordu.

💰 3️⃣ Finansal anlamı

Bu tür bir talep yapısı, yatırımcı gözüyle:

Stok riski = sıfır,

Fiyatlandırma gücü = yüksek,

Nakit akışı görünürlüğü = 3–5 yıl garantili anlamına gelir.

Bu yüzden bu tip şirketlerde piyasa çarpanı (P/E) 25–40 seviyelerine çıkar,
    çünkü gelecekteki gelir zaten şimdiden “satılmış” durumda.

🚀 4️⃣ Ekonomik zincir etkisi

Bu senaryoda Pomega:

Türkiye’de üretiyor,

Meksika’da monte ediyor,

ABD / Latin Amerika’da satıyor.

Bu üçlü zincir dolar bazlı gelir, yerli üretim avantajı ve gümrük muafiyeti sağlıyor.
    Yani her GWh üretim, %20–25 brüt kârla satılabiliyor.

🧭 5️⃣ Sonuç

🔋 Evet, Pomega ne üretirse satılmış durumda.
    Çünkü:

Meksika mevzuatı depolamayı zorunlu kılıyor.

Çin’den tedarik neredeyse imkânsız hale geliyor.

Pomega’nın üretimi hem AB hem ABD standartlarına uyumlu.

ONE Energy ve Jebla anlaşmaları, üretimin tamamını absorbe edecek kapasitede.

Bu, enerji depolama sektöründe “kazanmak için üretmek değil, üretmek için kazanmak” dönemidir.
    Pomega şu anda tam o eşiğe geldi.

5. 1-Klasik sanayide model: önce Üret, sonra sat

Klasik üretim (örneğin beyaz eşya, tekstil, inşaat) sektörlerinde önce ürün üretilir, sonra müşteri aranır.

Bu durumda:

Sermaye stoka bağlanır,

Satış süresi uzar,

Tahsilat riski yüksektir.

Finansman ihtiyacı süreklidir.

2-Enerji depolamada model: önce Sat, sonra üret
    Pomeganın içinde bulunduğu enerji depolama çağı, tam tersine işliyor:

Önce alıcı ve proje belli olur,
    Fon kaynağı (banka, EBRD, Exim, devlet teşviki) onaylanır,
    Tedarik zinciri (örneğin lityum, shell hattı) aktive edilir,
    Üretim sadece sözleşmeli miktar kadar yapılır.

Bu modelin özünde ön finansmanlı üretim vardır:

Müşteri (örneğin ONE Energy veya Jebla)

sipariş verir,

ön ödeme veya garanti mektubu sunar,

üretim takvimine göre Pomega kapasiteyi planlar.

Sonuç?

Üretim başlamadan önce nakit girer,
    Üretim süreci risksizdir,
    Stok sıfırdır.

3- Nakit döngüsünde fark
    Unsur Klasik Sanayi Enerji Depolama (Pomega)
    Sipariş Öncesi Üretim + Stok maliyeti Sözleşme + Ön ödeme
    Üretim Finansmanı Banka kredisi Müşteri fonu / Eurobond
    Tahsilat Süresi 90-180 gün 0-30 gün
    Nakit Akışı Düzensiz Öngörülebilir ve pozitif

Yani gerçekten:

Pomega önce parayı alıyor, sonra üretimi yapıyor üstelik nakit.

4- Stratejik sonucu

Bu yapı:

Sermaye verimliliğini maksimuma çıkarıyor,

Borçlanma ihtiyacını azaltıyor,

Nakit rezervini büyütüyor,

Kâr marjını istikrarlı hale getiriyor.

Ayrıca bu model, Pomega yı sadece üretici değil, proje geliştirici ve finansal ortak konumuna taşıyor (tıpkı Tesla Energy veya Fluence gibi).

5-Özetle

Kazanmak için üretmek devri bitti.
    Üretmek için kazanmak başladı.

Ve bu dönüşümün merkezinde şu 3 unsur var:

Hazır pazar (Jebla, ONE, Türkiye ihaleleri)

Yüksek ön ödeme gücü (EBRD, Exim, Eurobond)

Sıfır stok pozitif nakit akışı modeli

6. Pomega, Kontrolmatik in sadece bir enerji depolama şirketi değil, jeopolitik açıdan konumlandırılmış, regülasyonlara uyumlu, çok bölgeli entegre bir enerji teknolojileri platformu haline geldiğini gösterir.

Bu yapı, Türkiye nin enerji dönüşümünde öncü rolünü pekiştirirken, Kontrolmatik i küresel enerji arz güvenliği denkleminde kilit oyuncu konumuna taşır.

7. 30-10-2025 tarihli KAP KMT'nin payi % 1.44 ten %5.44'e cikiyor diyor. Sayin paydaslar iyi takip edin. Cuma gunude tavan oldu sirket, patronlar sIKISMIS olabilir mi diye dusunuyorum. Mecburen hizli bir sekilde patronlar paylarini %50+1 noktasina tasima durumunda olabilirmi diye dusunduren hisse hareketleri var gibi.

Patron paylari toplamda %30 + KMT %5.5 = %35.5 gibi. Tera gibi sirketler zorlasa sirketi ellerinden alabilir diye uc bucuk durumlari mi olustu diye merak ediyorum.

Yukarida yazilanlar yatirim tavsiyesi degildir.

Sayfa 198/198 İlkİlk ... 98148188196197198

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •