Artan

106,70 10 18:10
189,20 10 18:10
40,48 10 18:10
46,66 10 18:10
346,75 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

248,40 -10 18:10
29,16 -10 18:10
6,13 -9.99 18:10
138,90 -9.98 18:10
11,66 -9.96 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

11.225.007.380,86 18:10
8.443.778.837,60 18:10
7.985.993.904,50 18:10
6.589.113.685,45 18:10
6.341.135.893,10 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 516/518 İlkİlk ... 16416466506514515516517518 SonSon
Arama sonucu : 4138 madde; 4,121 - 4,128 arası.

Konu: Viop LXVIII

1. black_swan_LOGO
    Ana SayfaEkonomiVarlık Fonunun Yerini Tera...
    17 Kasım 2025
    Varlık Fonunun Yerini Tera mı Alıyor?
    By
    Hülya Kocaer
    FacebookTwitter

• Ekonomist TV Artunç Kocabalkan youtube kanalında yayımlanan söyleşide Dr. Artunç Kocabalkan ve Murat Muratoğlu, Varlık Fonu’nun borsadaki alım rolünün zayıflamasıyla oluşan boşluğun bazı aracı kurumlar üzerinden dolduğu algısını tartıştı.
    • Muratoğlu, özellikle Tera’nın hızlı büyümesi, banka lisansı süreci ve yönetiminde Cumhurbaşkanı danışmanının bulunmasının kurumsal yönetişim ve çıkar çatışması açısından soru işaretleri yarattığını vurguladı.
    • Söyleşide öne çıkan ana görüş: Kayıt dışılık, kara para ve “gölge fon†benzeri yapıların temizlenmediği bir ortamda ne Borsa İstanbul’da ne de enflasyonda kalıcı normalleşme beklenmemeli.

Ekonomist TV Artunç Kocabalkan youtube kanalında yayınlanan programda Dr. Artunç Kocabalkan ve sürpriz konuk olan Murat Muratoğlu, Borsa İstanbul’da son dönemde tartışma yaratan fiyat hareketlerini ve kamu otoritesinin rolünü masaya yatırdılar. Söyleşinin merkezine ise şu soru yerleştirildi: “Varlık Fonunun borsadaki ağırlığının geri çekildiği bir dönemde, fiilî piyasa yapıcılığı rolünü özel aracı kurumlar mı üstleniyor; bu çerçevede Tera nasıl bir konuma oturuyor?â€

Murat Muratoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “borsadan fazla kazanç, enflasyonist talebi besler†yaklaşımıyla Varlık Fonu’na doğrudan alım yaptırmamasını, ilke olarak doğru ama geç kalınmış bir adım olarak değerlendirdi. Buna karşılık, Varlık Fonu’nun geri çekilmesiyle ortaya çıkan boşlukta, belli aracı kurumların ve fonların bazı hisselerde olağanüstü hareketlerin merkezine yerleştiğini dile getirdi.

Muratoğlu, Tera örneğini öne çıkararak, şirketin aracı kurumdan banka lisansı aşamasına uzanan hızlı büyümesine dikkat çekti; yönetim kurulunda Cumhurbaşkanı danışmanının yer almasının ise “kurumsal yönetişim ve olası çıkar çatışması†açısından sorgulanması gerektiğini belirtti. Bu durumun, piyasada “devlet gölgesinden beslenen özel oyuncu†algısını kuvvetlendirdiğini ifade etti.

Dr. Artunç Kocabalkan ise söyleşide, Varlık Fonu’nun geçmişte Borsa İstanbul’da fiilî bir “dengeleyici alıcı†gibi hareket ettiğini, ancak bunun aynı zamanda fiyat oluşumunu kamunun yönlendirdiği, serbest piyasa algısını zayıflatan bir yapıyı da beraberinde getirdiğini hatırlattı. Bugün fon alımlarının frenlenmiş olmasının tek başına yeterli olmadığını; aracı kurumlar ve fonlar üzerinden benzer bir etkinin fiilen yeniden üretildiği algısının ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Programda borsanın ötesine geçilerek sistemik risk başlıklarına da atıf yapıldı. Kapalıçarşı üzerinden yürüyen döviz ve altın trafiği, FATF süreci, gri liste baskısı ve Türkiye’nin yüksek finansman ihtiyacı aynı çerçevede ele alındı. Muratoğlu, Türkiye ekonomisinde kayıt dışılık ve kara paranın payına ilişkin sert ama kritik bir noktaya işaret ederek, bu yapının “kısa vadede sistemi ayakta tutan, uzun vadede ise çürüten bir yapı†hâline geldiğini söyledi.

Söyleşinin sonunda ortak zemin netleşti:
    – Varlık Fonu’nun Borsa İstanbul’daki alım rolünün gerilemesi, ilk bakışta piyasa lehine gibi görünse de,
    – Yerine özel aracı kurumların “gizli fon†algısıyla öne çıkması, yatırımcı güvenini zedeleme riski taşıyor,
    – Kayıt dışı sermaye akımları, kara para ve şeffaf olmayan sahiplik yapıları temizlenmeden ne borsada ne de makro göstergelerde kalıcı bir normalleşme mümkün değil.

BS Ekonomi çerçevesinden bakıldığında “Varlık Fonunun yerini Tera mı alıyor?†sorusu, tek bir kuruma indirgenmiş bir tartışma değil; Türkiye sermaye piyasalarının geleceğine dair daha geniş bir sınavı işaret ediyor. Piyasanın gerçek mi, yoksa kontrollü bir alan mı olduğu; fiyatların rekabetle mi, yoksa dar bir çıkar çevresiyle mi belirlendiği önümüzdeki dönemde yatırımcı davranışını belirleyecek ana başlık olmaya devam edecek.
    BORSADA KESİNLİK YOKTUR OLASILIKLAR VARDIR.
    Burada yazılan çizilenler eğitim çalışmasıdır yatırım tavsiyesi değildir .

2.  Alıntı Originally Posted by Ayasofya 2005 Yazıyı Oku
    Altın uzun vade düşmez. ABD bol para basıyor çin ABD tahvilinden çıkıp altına geçiyor diğer merkez Bankaları altına geçiyor bol bol basılan para yüzünden kağıt değerine iner bu USD. Siz eskisiniz krizde ABD nin Total borcu vs 12 trilyon dolara yakındı. Bugün 40 trilyon dolar bu kadar hızlı ve büyük para basan devletin parası değer kaybeder
    Çin'deki büyük şirketler AB-ABD vb. gibi yabancı ülke yatırımları olduğunu biliyoruz....Çin'in dış borcu aşağıda link de .
    Hong Kong da üzerine ilave edilmeli.(özerk bölge)
    Bir buçuk asırlık İngiliz hâkimiyetinden sonra, iki ülke arasında imzalanan sözleşmeyle 1997 yılında Çin'e devredilen Hong Kong, özel idari bölge olarak yönetilmektedir ve bağımsız bir devlet statüsünde değildir. Bununla birlikte bölgenin ayrı bir yasama, yürütme ve yargı sistemi bulunmaktadır.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_o..._external_debt
    ''yalnız olmak, yanlış yerde olmaktan iyidir.''

3. UNFCCC İcra Sekreteri Stiell: "2024'te yenilenebilir enerji yatırımları 2,2 trilyon doları aştı"

BELEM (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İcra Sekreteri Simon Stiell, geçen yıl dünya genelinde yenilenebilir enerjiye 2,2 trilyon dolardan fazla yatırım yapıldığını belirterek, "Bu miktar, 180 ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasından daha fazla." dedi.

Stiell, Brezilya'nın Belem kentinde devam eden BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 30. Taraflar Konferansı (COP30) üst düzey oturumdaki konuşmasında, iklim felaketlerinin milyonlarca insanı etkilediğini, ekonomiyi derinden yaraladığını ve gıda gibi temel ihtiyaçların fiyatlarını artırdığını söyledi.

Söz konusu sorunların çözümü için COP30'daki müzakerelerin kesintisiz devam ettiğini vurgulayan Stiell, "COP'ta ilk hafta boyunca sergilenen iyi niyet ruhunu takdir ediyorum. Hepimiz engellerin farkındayız. Ancak ben aynı zamanda, nelerin tehlikede olduğuna dair derin bir farkındalık ve parçalanmış bir dünyada iklim iş birliğinin dimdik ayakta durduğunu gösterme ihtiyacı hissediyorum." diye konuştu.

Stiell, COP30 boyunca iklim değişikliğiyle mücadelede ülkelerin temiz enerji ve şebeke yatırımları ihtiyacına vurgu yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"COP30'da iklim değişikliği ile mücadelede bir çok gelişme yaşandı. Sürdürülebilir yakıtları dört katına çıkarmaya yönelik küresel bir plan etrafında toplanıldı. Yeni yeşil sanayi dalgalarının önü açıldı ve yeni uyum yatırımlarına yönelik proje hattı hazırlanmaya başladı. Yeni bir ekonomi yükseliyor ve tahminlerden daha hızlı. Sadece geçen yıl yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar 2,2 trilyon doları aştı. Bu miktar 180 ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasından daha fazla."

Kaynak : Anadolu Ajansı

YTD
    ''yalnız olmak, yanlış yerde olmaktan iyidir.''

4. ABD ne güzel kayıyorlar ince ince

5. BTC %2.6 aşağıda, COINBASE(COIN) -%9...
    "Deperse" diye bir pincik aldım 259 USD'den. "ya kısmet"...
    Al,sat,tut,yakala,sık,bırak vb. tavsiye için aracı kurumunuzla görüşün.

6.  Alıntı Originally Posted by sindoma53 Yazıyı Oku
    ABD ne güzel kayıyorlar ince ince
    Bizim pala kayacaklarını anladı heralde 10700 ü geçmedi..
    Ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında; yekpare geniş bir anın,parçalanmaz akışında bir garip rüya rengiyle uyuşmuş gibi her şekil,rüzgarda uçan tüy bile benim kadar hafif değil..

7.  Alıntı Originally Posted by indregandi Yazıyı Oku
    Sindoma bende,

bu 10 haftanın,

ilk 6 haftası yatay,..buna göre bu 6 hafta bitiminde kapanışını 27 ekim kapanışının civarından yapmalı,

sonraki 3 haftası düşüş, buna destekler bulunmalı,
    son haftası ise yükseliş,..buna da direnç bulunmalı,..

takip eden 12 hafta düşüş beklentim dahilinde bu nedenle,

bu 10 hafta geneli 12 hafta düşüş geneline bağlanacağından, yatayda olsa kısmen yüksek kapatmalı yani 27 ekim kapanışına yakın bir yükseklikte,..

27 ekim xu030 da 11850.xx; xu100 de 10844.xx

17 kasımdan itibaren 4.haftadayız,..

şimdilik yatay beklentim tıkırında gidiyor ama N vidia blançosu önemli,..

düşüş eğilimi demiştim bana göre bu oldu,..ilk 6 haftaya yatay demiştim bu olacak mı?
    birde 10 hafta genelinde 27 ekim tepesini yenileme ihtimalini zor görmekteyim

benim şablon böyle,
    geçen hafta er ryanı kurtara bileceklermi dediğim global borsalardaki düzeltme beklentim devam ediyor , takip ettiğim teknik ortalama kafayı aşağı dikmiş durumda Trump devreye girere mi kendi derdine düşmüş durumda ona bakıcaz ABD pozisyonlarımı geçen hafta kapamıştım .pıst 100 lime lime kopracam formasyonum devam ediyor bu vade mide bulandırıcı işlemler mevcut , aylardır bizim imtiyazlı kurumlar imtiyazlı makinalar öngörümüzü gördüklerimizi artık birileride görüyor , pıst 100 benim günlük bantım 2.48 altı dolar bazlı kapanışlar alçalan tepelerin devamı 3. bacak beklentim orta uzun vade teknik bir çalışmam mevcut buda 2026 için beklentim ve öngörüm olacak ay sonu bakarız bakalım çalışıcak mı seneryomuz

8.  Alıntı Originally Posted by katırcı_bedri Yazıyı Oku
    Bizim pala kayacaklarını anladı heralde 10700 ü geçmedi..
    Bedri ses yapma bugun formasyon çalışması başladı lime lime koparacam yine

Sayfa 516/518 İlkİlk ... 16416466506514515516517518 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •