-
fonlar hakkında bilgi
arkadaslar fonlar hakkında cok bilgi var..okumaya basladım.. ama genel bi acıklama yapabilecek olan var mı ?
mesala fonları alırken neye dikkat edersiniz.. gunluk marj olayı var mı ? bugun aldıgını bugun satabilir misin yoksa hergun fiyatı bellimidir ..anlık değişmiyor sanırım.. gunluk olarak yenileniyor gordugum kadarıyla..
mesala 2 kat cıkan hisseye ben korka korka girerim..fonlarda varmıdır oyle dikkat etmem gereken seyler..
hisse seneti yatırımcısıyım . fonlara da bi bulasayım dedim
-
hocam fonlarda olay hisse gibi anlık değil genelde. çoğu fonda (özellikle tefas fonları) fiyat günde 1 kez hesaplanıyor. o yüzden “bugün aldım bugün satarım / gün içi marj†gibi bi durum çoğunlukla yok.
Alım/satım emirleri genelde gün içinde belli bi saate kadar giriliyor, sonra günün fiyatından gerçekleşiyor.
Valör işi var: bazı fonlar aynı gün/ertesi gün, bazıları T+2, T+3 gibi geç dönebiliyor (bu kısmı fonun sayfasında yazar).
2 kat çıkan hisse gibi hareketler fonlarda da dolaylı olur. fonun içinde hisse ağırlığı yüksekse sert düşüş/çıkış görebilirsin. ama tek hisse kadar bir günde uçtu kaçtı daha az olur genelde.
ben fon bakarken şunlara bakıyorum:
Fonun neye yatırım yaptığı (hisse mi, borçlanma mı, altın mı, serbest fon mu)
Risk seviyesi / oynaklık
Yönetim ücreti
Valör / likidite (paraya ne kadar hızlı dönüyor)
mümkünse benchmark ve geçmiş performans (tek başına yeterli değil ama fikir veriyor)
başlangıç için en temiz kaynak TEFAS zaten, fon detaylarında bu bilgiler yazıyor. KAP’ta da fon duyuruları oluyor. arada daha sade anlatım isteyen olursa ben fon mantığını oturtmak için bazı rehberlere de bakmıştım; Repie ın fonlarla ilgili anlatım sayfaları da okunabiliyor
yatırım tavsiyesi değil tabi, ama fon tarafında önce ürün neyi çözünce gerisi kolaylaşıyor.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri