https://www.hisse.net/topluluk/showt...35#post7062335
3 yıl önce gümüşü tavsiye ettiğimde fiyatı 19usd/ons idi(ayrıca altın için de).Daha sonra da bu yönde çok sayıda yazım oldu.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...37#post7118737
https://www.hisse.net/topluluk/showt...27#post7128127
Şimdi bu kadar prim yaptıktan sonra hala al tavsiyesi vermek zor tabii ,gümüş fiyatı ve ,altın fiyatı ise tüm zamanların en yüksek fiyatını gördü.
Ama mevcut uluslararası politik gerilimler,potansiyel çatışma riskleri,küresel ekonomik risklerle,- zaman zaman kar realizasyonları ve teknik düzeltmelerle- orta/uzun vadede daha epeyce gidecek yolu var gibi gözüküyor.(Temel nedenleriyle ile ilgili düşüncelerimi önceki sayfalarda paylaştım,kısacası dünyadaki jeopolitik görünüm ikinci dünya savaşı öncesi görünüme giderek daha çok benzemeye başladı,savunma harcamalarında büyük artış var,ABD,Çin ve Avrupa küresel bir savaşa hazırlanıyor).İkinci neden de altın ve gümüş değeri dolar ile ölçülen metaller.Gelecek yıl Fed yönetimi değişecek,Trump'ın yörüngesine girecek,büyük faiz indiriminden sonra faizler reel olarak negatif olacak ve varlık fiyatlarındaki balonun artmasıyla enflasyon yükselecek,ABD Hazine tahvillerinden çıkışla faizler yükselecek,bu da altın ve gümüş rallisine ivme kazandıracak.Gümüş için 3. bir neden daha var.Doğadaki en iyi iletken metal gümüş.Kablolarda ve tellerde gümüş kadar iyi iletken olmasa da bakır tercih ediliyor ama performansın önemli olduğu elektrikli otomobillerde ve yapay zeka veri merkezleri için yoğun gümüş talebi var ve gümüş doğrudan çıkarılan değil,bakır gibi başka çıkarılan metallerden ayrıştırılan bir metal olduğu için arz talebi şu anda karşılamıyor."Fiyat çok yükseldi,açığa satalım para kazanalım "diyen vadeli işlem oyuncularını pişman ediyor.Açığa satanlar pozisyonllarını kapatırken yeniden yükseliyor.
Bu nedenlerle altın ve gümüşü ellerinde bulunduranların mevcut şartlar değişmedikçe ellerinde tutmaya devam etmesi uygun olur.Yeni alımın riskleri var ama elinde hiç olmayanların her şeye rağmen portföylerine bir miktar koymaları uygun olur.
-----------------------------------------------------------------
Intel uzun vadeli bir yatırım,riskleri olan bir yatırım ama aynı zamanda büyük bir potansiyeli de olan hisse senedi,diğer trilyon dolarlık teknoloji hisslerine göre piyasa fiyatı şu anda çekirdek fiyatında,başarılı olursa büyük prim yapar.Yatırım portföyü çeşitlendirmesi yaparken risk getiri maksimizasyonu yaparken ,altın ve gümüş gibi sağlam defansif yatırım enstümanlarıyla ,intel gibi riskli yatırımları bir denge içinde yatırım sepetine dahil etmek strateji açısından doğru olur.
2002 yılından bu yana bu forumda yazıyorum.2009 yılında ABD Borsasında büyük bir çöküş oldu,ve küresel ölçekte piyasayayı domine eden çok sayıda büyük ABD şirketi çok cazip fiyatlara geldiler büyük bir alım fırsatı yarattılar.O tarihten bu yana Türk borsasında hisse senedi yatırımımım yok ve bunu bu başlıkta paylaşmıştım.Bu başlıkta da,öncek forumda da bu konuda çok sayıda önerilerim olmuştu.Bu önerime uyanlar büyük paralar kazandılar.Türk borsasında kalmaya devam edenler ise şu anda çok mutsuz.
Aslında her yatırımın konjonktürel şartlara göre döngüsel zamanı vardır.Bu başlığı başından beri takip edenler çok iyi biliyor.Zamanında Eurobond faizleri çift haneli hale gelince eurobond yatırımı önerdim(faizleri düştüğü için artık önermiyorum),zamanında Altın ve gümüş yatırımı önerdim(önerim hala devam ediyor),kısa vadeli ihtiyaçlar için TL faizleri uygun olduğu için likit yatırım fonu tavsiye etmiştim(tavsiyem hala devam ediyor ama artık düşen faizlerle portföydeki ağırlığını azaltmak gerekiyor).ABD borsalarından hisse senedi tavsiye etmiştim(Şu anda aşırı primlenmiş durumdalar,biraz kar realizasyonu yapmakta fayda var,ama seçici olarak ,fırsat olursa ,yeni hisse senetleri alınabilir,özellikle savunma sanayi hisseleri ve yapay zeka ile yeni start-up şirketleri mercek altına alınmalı).ABD hazine tahvilleri önermiyorum,değer kaybetmelerini ,uzun vadeli tahvil faizlerinin yükselmesini bekliyorum.
Ve son olarak,eğer size ait bir eviniz yoksa muhakkak satın alın, ama yatırım amaçlı, kiraya vermek üzere, bir gayrımenkul yatırımını tavsiye etmiyorum.
Böylece 2025 yılı sona erer,2026 yılına girerken yatırım portföyü sepeti için de bir gözden geçirme yapmış olduk.
Yer İmleri