https://www.cnbc.com/2026/01/03/trum...as-maduro.html
Trump says U.S. operation captured Venezuela's president Nicolas Maduro
U.S. President Donald Trump said Saturday the United States conducted a large-scale strike in Venezuela that
resulted in the capture and removal of Venezuelan President Nicolas Maduro.
Maduro and his wife were captured and removed from the country following the operation, which was conducted in coordination with U.S. law enforcement authorities, Trump said in a statement on Truth Social. No further details were provided.
Artık günümüz dünyasında uluslararası hukuk kuralları ve diplomasi değil orman kanunlarının hayata geçirildiği bir döneme geçtik.Otoriter yönetimlerin güç kazandığı,dünyanın güçlü ülkelerin aralarında paylaştırıldığı nüfuz bölgelerine ayrıldığı,demokrasi ve insan haklarının gerilediği ,ikinci dünya savaşı öncesi uluslararası ortamı andıran bir döneme doğru gidiyoruz.Bu sürecin sonunda büyük devletler arasında bir paylaşım savaşı çıkması ve savaş sonrasında dünyada ülkeler arasında yeni dengeler oluşması muhtemel.
Artık günümüz dünyasında uluslararası hukuk kuralları ve dipşomasi değil orman kanunlarının hayata geçirildiği bir döneme geçtik.Otoriter yönetimlerin güç kazandığı,dünyanın güçlü ülkelerin aralarında paylaştırıldığı nüfuz bölgelerine ayrıldığı,demokrasi ve insan haklarının gerilediği ,ikinci dünya savaşı öncesi uluslararası ortamı andıran bir döneme doğru gidiyoruz.Bu sürecin sonunda büyük devletler arasında bir paylaşım savaşı çıkması ve savaş sonrasında dünyada ülkeler arasında yeni dengeler oluşması muhtemel.
Rusyanın ,Ukraynanın doğu kısmındaki topraklarını yutması ve dünya kamuoyunun seyirci kalması Çin'e cesaret verdi,O da Taiwan'ı istila edip,kendi topraklarına katmaya hazırlanıyor.İkinci dünya savaşı öncesinde de, o zaman da Nazi Almanyasının Çekoslavakya'yı yutmasına seyirci kalınmış,bundan cesaretle bu sefer Almanya Polonya'yı işgale başlamıştı,Sovetler Birliği de Polonyanın diğer kısmını.Arkasından İtalya Arnavutluk'u topraklarına katmak için şartların uygun olduğu kanısına varmıştı.Daha öncesinde ise Japonya Çin'in Mançurya bölgesini işgal etmişti .ABD ,Maduro'yu çok düşük maliyetle ,kolayca ele geçirmesi,dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip Venezuela'nın doğal kaynaklarına el koymasını sağlayacak.Bu operasyonun bu kadar kolayca başarılması Trump'a arka bahçesi saydığı 2 hedefine daha ulaşmak için cesaret verecektir:Bir tanesi ;çok stratejik önemi olan Panama Kanalının idaresine tekrar el koymak ve burada yatırım yapan Çin şirketlerini kovmak.İkincisi ise;hem nadir toprak elementleri hem de fosil yakıtlar yönünden çok zengin doğal kaynakları olan Grönland'ı topraklarına katmak.Grönland sadece karada değil,çok büyük bir kıta sahanlığına sahip olarak atlantik okyanusundaki kaynaklara da adaya sahip olan hükmedecek.Diğer önemli konu ise,küresel ısınma nedeniyle avrupanın kuzeyinden sibiryaya ,kuzey buz denizinde ,atlantikden pasifike kuzeyden deniz yolu açılmak üzere,ve grönland bu deniz yolunu -ve rusya ile çin i de -kontrol etmek için askeri yönden çok stratejik ada ve bu nedenle muhtemelen ABD askeri komutanları sürekli beyaz saraya brifing veriyordur.Bu nedenle muhtemelen ABD ikna ederek ya da güç kullanarak grönlandı topraklarına katması şaşırtıcı olmayacaktır.
Yer İmleri