Ben de biraz TP2 aldım ama çok da rahat değilim, inşallah başımıza bir şey gelmez.
Ben de biraz TP2 aldım ama çok da rahat değilim, inşallah başımıza bir şey gelmez.
Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.
Tly -36 girilmiş muhtemelen hatalı girdiler
Üstadlara bir sorum var
Günlük tefas verilerini indirip sunucuya yüklüyorum.
Kendime telegram grubu kurdum. Takip ettiklerimi gün içinde mesaj olarak alıyorum.
İlginç para giriş çıkış olan fonları da ekledim.
Sizce günlük elinizde bu veri olsa ne gibi verilere bakarsınız.
Yorumlarım ve yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Kendime not: İt olma beyefendi ol ki ardından iyi ansınlar.
Bu endişe büyük ihtimal " Hisse Senetlerinin " teminat olarak kabul edilmesinden ve varsayım olarak hisse senet fiyatlarının olası ciddi bir düşüş durumunda teminat miktarını karşılamayacak olmasından olabilir. Bu imkansız değil ama çok uç bir nokta. " iyi gelir " youtube kanalından izlediğim bir videoda da bu teminatların " Borsa İstanbul Para Piyasası " bölümünde olduğu açıklanmaktadır.
Teminat konusu ile ilgili olarak " SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ TEMİNAT VARLIKLI İHRACINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ TASLAĞI " bunun belirli şartları vardır. 21 maddelik bu taslağı internet ortamında görebilirsiniz. Benim anladığım Örnegin PPF yöneticisi olarak bir şirkete 100 tl kredi vereceksiniz. Bunun karşılığında da teminat olarak " Hisse Senedi " alacaksınız. İşte bu noktada yanılmıyorsam 90 tl kredi verdiğinizde yıldız pazarında işlem gören hisseler için 100 değerinde hisse teminat olarak alınır. Diğer hisseler için bu oran %70 dir. Yani 70 tl verdiğinizde 100 tl hisseyi teminat olarak alırsınız.
Ayrıca kredi verdiğiniz kuruluş ile yaptığınız sözleşmede teminat değeri düştüğü takdirde kredi verdiğiniz şirketten teminatı tamamlamasını istersiniz. Eğer bunu şirket karşılayamıyorsa elinizdeki hisseleri satmak hakkına sahib olma yetkiniz sözşleşme ile kayıt altına alınır.
Özet olarak PPF yöneticileri yatırımcının haklarını korumak için yasaya uygun şekilde sözleşme yapmak zorundadır. Aksi takdirde çok ciddi bir sorumluluk yüklenmiş olur. Açıkçası suç işlemiş olur. Yani her önüne gelene al sana kredi denmez. Benim araştırmalarımdan çıkardığım sonuç bu. Eksiklerim yanlışlarım olabilir. Bilen birileri varsa düzeltebilir.
Sn Tbey35 açıklama için teşekkürler. Şimdi ben de portföy dağılım raporlarına baktım. Yaklaşık 70% i hazine tahvilinde, kalan kısmı ile özel sektör bonoları almış ve Tera Menkul Değerlere borç vermiş(Bahsettiğiniz hisse teminatlı borç burada sanırım).Özel sektör bonolarında çeşitlenme fena görünmüyor.
Özetle 70% devlet tahvili olduktan sonra kalan 30% luk kısmın riski ''benim için'' alınabilir gözüküyor.
Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri