Kron'un websitesinde case studies altında, bir vaka çalışması var. Kuzey Amerika'da büyük bir bankada yapılan PoC çalışması.
https://krontech.com/_upload/pdf/Kro...CaseZStudy.pdf

Ben bunu yakın zamanda görmüştüm ama içeriğini detaylı incelememiştim. Çünkü aklımda daha önce incelediğimiz ve bunun RBC (Royal Bank of Canada) olduğuna kanaat getirdiğimiz kalmıştı.

Ama sonra tekrar daha detaylı inceleyince bunun aynı vaka olmadığına kanaat getirdim.

Vaka analizinde belirtilen 16 milyon müşteri ve 36 ülkede operasyon kriteri, Kanada bankacılık sektöründe tek bir adresi işaret ediyor: Scotiabank. 100 milyar doların üzerinde piyasa değeri ve yaklaşık 89 bin çalışanıyla devasa bir yapıdan bahsediyoruz.

RBC her ne kadar az daha büyük olsa da Scotiabank, Latin Amerika ve Karayipler ağırlıklı küresel yayılımıyla bu tanıma tam uyuyor.

Çalışmada en dikkat çeken nokta; bankanın başka bir global PAM üreticisiyle yaşadığı 2 yıllık başarısız kurulum (failed deployment) süreci. Müşterinin bu kötü tecrübeden sonra "hızlı kurulum" önceliğiyle Kron'u seçtiği belirtiliyor.

Gemini'ye bu rakibin kim olabileceğini sorduğumda, siber güvenlik dünyasındaki hantallığı ve kurulum zorluğu şikayetleriyle bilinen pazar lideri CyberArk cevabını aldım. Kron'un dünya devini bu noktada oyun dışı bırakması müthiş bir referans!

Peki, böylesine bir "Süper Lig" vizesi almışken satışlar neden bilançoda bir patlama yapmıyor? Bunun birkaç stratejik sebebi olabilir:

Birincisi, bu ölçekteki bankalar (ve telekomlar) risk yönetiminden dolayı tüm sistemlerini tek seferde bir şirkete emanet etmezler. 19 bin cihazlık kurulum, Scotiabank gibi bir devin toplam altyapısının sadece bir kısmını temsil ediyor olabilir. Ayrıca 2 modül ile (Oturum ve Şifre Yönetimi) giris yapmışız, eger rüştünüzü ispat edersiniz, verimlilik görüldükçe kapasite ve modul artırılabilir. (Bundan dolayı mesela bir telekom şirketi müşterimiz diye haber düşerse, her şeyini biz yapıyoruz algısı olmasın)

Ikincisi, abonelik sisteminden dolayı satışlar aylara ya da yıllara bölünebiliyor.. Eğer satış yeni işe bunun etkisi hemen direk görünmeyebiliyor.

Üçüncüsü, IT dünyasında rakipten müşteri çalmak için "sözleşmeniz bitene kadar bizden ücretsiz/indirimli kullanın" gibi taktikler uygulanır. Eğer bankanın eski şirketiyle devam eden bir sözleşmesi varsa, ve böyle bir taktik uygulandıysa, Kron'un gelir yazmaya başlaması gecikmiş olabilir.

Dördüncüsü, Zeynep Hanım'ın da belirttiği üzere, Amerika bölgesindeki büyüme beklentilerin bir miktar altında kalmış olabilir; ancak kazanılan prestij, paradan çok daha değerli

Scotiabank, RBC gibi ilk 5'teki bankalardan birisi. Bir dev bankanın onayını aldığınızda, diğer 10 bankaya satış yapmak %50 daha kolaylaşır..iki dev bankanın referansında neler olabilir, siz düşünün.

Ve ancak maalesef şunu da ekleyeyim, sanki Kanada'da olan dev banka müşteri oranımız, Türkiye'dekinden fazla gibi. Buna üzülmeli mi sevinmeli mi!

Şimdilik bu kadar..

Bu arada RBC hala müşterilerimiz arasında görünüyor (https://www.networkpam.com/ sayfasına bakarsanız). Ancak ne büyüklükte kullanıyorlar, kestirmek zor.

Yatırım tavsiyesi değildir