Originally Posted by
selka
Sn.Savaş'ın sanırım kastettiği şey; eskiden (ANAP Özal Dönemi) devlet borçlu olur, milletin borcu olmazdı. 16 yıllık AKP hükümeti ile bu borç devletten alındı milletin borcu oldu..
Bu bağlamda devlet batsa millet yaşa sa ne olur? Ya da Devlet yaşayıp millet batarsa ne olur?
Yumurta tavuk ilişkisi gibi...
Ancak yazınızda benim anlayamadığım birçok husus var.. Ve bu sorularıma sadece siz değil; hiçbir kimse cevap veremiyor.. Ben basit şeyler soruyorum ve bu forumda en teknik detaylı ekonomi ve maliye hususları son derece ağdalı bir şekilde anlatılıyor..
Oysa sorularım basit ve cevaplarımı da basit istiyorum; o kadar.. Ne alay edilmek ne dalga geçilmek ne de hakaret işitmek istemiyorum.. (Olayları 1980 lerden başlayıp 2070 lere çıkarak anlatmayınız, swap mwap, off shore, onshore ları filan geçiniz.. Sokaktaki halkın anlayabileceği şekilde akademik dil kullanmadan anlatalım bu sefer..) Bu soruların cevaplarının AKP li yada başka bir partili olmasının asla sıkıntısı yoktur...
TL deki endişelerim..
TCMB sının 100 milyar usd parası vardır?
Hayır yok böyle bir şey Sn.Savas. 100 milyar USD brüt rezervdir. Kullanılabilir 80,000,000 luk ülkemizin NET rezervi 35 milyar USD iken 18 milyar USD ı Altın, kalanı 17 milyar USD ile nakit iken KOBİ lere dağıtılan 1.ci KGF nun büyüklüğü 75 milyar USD değerinde dağıtılan TL'dir. Bu miktar MB sının elinde bulunan 17 milyar USD nakit USD ile nasıl yönetilir? Bu 75 milyar USD ederin deki TL likitide seneye 2018 de enflasyonu indirmeye çalışan TCMB üzerinde baskı kurmaz mı? Yoksa MB 2018 yılının mevcut büyümesinden çalıp 2017 yılına mı ekliyor? Yoksa 2018 yılı 2017 yılından daha zor mu olucak? Henüz 1.KGF sonu sonlanmamış iken 2.KGF yolda diyen CB'lığı yetkilileri, TBB Başkanı aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın "Elde avuçta cepte ne varsa verdik. Bitti." demesine rağmen kaynağı nereden bulacaklar? Kaynak olarak vatandaşın mevduatına göz dikilecek ise bu kaynak kıtlığı yeniden mevduat faizlerini hoplatmaz mı? Artan mevduat faizleri enflasyona TSUNAMİ etkisi yapmaz mı? 1.KGF de kaynak Kamu Maliyesi iken sonuçları bozulan Kamu Maliyemiz olmuşsa, 2.KGF fonunda kaynak TCMB sı mı olucak? TCMB sının kaynak yaratması herkesçe malum PARA BASMAK. O halde PARA BASMAK enflasyon demek değil midir?
Ben hiçbir kimsenin USD artınca sevineceğini sanmıyorum.. Sıkıntı ve kafaları kurcalayan soru şudur?
ABD FED aracılığı ile ben artık FRENE basıyorum. Haberiniz olsun diyor. Yani lokomotifin başında ki makinist viraj alıcak ve viraja az kaldı tren yavaşlarken biz arkadan 50.vagon olarak bu sene %5 büyüdük, son çeyrek %7 büyüyeceğiz 2018 de 2.ci KGF ile büyüme %10 olucak demek ne denli sağlıklı bir gidişattır...?
Kısaca önümüzde keskin bir viraj varken dünya para rezervinin sahibi olan ülke virajı alabilmek için hız kesiyor ise; bu virajı bizim alırken hızımızı kesmek yerine daha da hızlanmak virajı alırken bizlere ne tür sonuçlar doğurur?
USD da gelince 2,93 TL den geçen sene bu ayda alan kişi 4 ayda Ocak 2017'de zirve olan 3,94 TL den değilde 3,90 TL den satmış ise %30 net kazanmış olmuyor mu? Sorunda BIST'in 1 yılda %30 getirken; USD ın 4 ayda %30 getirmesi değilmidir?
Ortada çok ciddi bir şekilde ekonomiye GÜVEN sorunu oluşmaktadır. Kendimce Zurnanın zırt dediği yere doğru gidiyoruz. (CRASH değil çok ciddi oranda fakirleşme) Dün sanırım %15 faiz oranı alınmıştır..
Bakınız Savas bey size samimi olarak bir sey yazmak istiyorum..
Bankalardaki faiz artışını millet TL den parasını enlasyona karşı korumak için sevinmiyor da; ucuza USD alacağı için seviniyorsa o faiz artırmanın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. O sebeble faiz artışınında belli bir yere kadar psikolojik etkisi olur ama o belli yerden sonra siz ne kadar faiz verirseniz verin; USD YÜKSELİŞİ KAÇINILMAZ olur...
Bu bağlamda asla kimseyi suçlamak istemem.. Ama sorumlu ve yetkili ve de karar mekanizmalarında olan kişi ve kurumların çok ciddi bir şekilde şapkayı önlerine koyup düşünmeleri gerekmez mi....?
Herkese bol kazançlar....
Yer İmleri