
Originally Posted by
riko66
Avrupanın patronu ve en büyük dış ticari ilişkimizin olduğu Almanya ile gerginlikle ilgili gelen bu tip haberler bile doları oynatmaya yetmediğne göre Ekran Vurguncularının B.. gibi pozisyona boğulduklarının ispatlıyor.
Bakalım bayram sonunda her türlü döviz borcu olan firma,tacir ,ithalatçı vs'nin ve fiyatı uygun bulan yerlilerin hey ahpab sağol sizin sayenizde ucuz dolar imkanı sağladığınız deyip karşı atağa geçip döviz talep etmeleri ,açıklarını kapatmaları ,ekran vurguncularını pozisyon kapatmaya zorlayabilir.
Bu tür aksiyonlar kuru etkilemez çünkü "trade bazlı spot piyasada" her işlem günü USDTRY kurunda asgari 20 milyar dolarlık günlük işlem hacmi oluyor. Zaman geliyor bu günlük hacim 150 milyar dolara kadar çıkabiliyor (her biri 100K dolar değerinde 1.5 milyon adet kontratlık günlük işlem hacimlerinin olduğu zamanlara şahit oluyoruz ki bunun parasal değeri 150 milyar dolardır, örneğin 2017 nin başlarında olduğu gibi), işte kuru belirleyen budur yani trade bazlı spot piyasadaki işlemler, tabii bu işlemlerin bir kısmı manipülatif amaçlı da oluyor örneğin MB'nin yatırım bankaları kanalıyla yaptığı kaldıraçlı işlemler ve/veya swaplarla/opsiyonlarla ilişkili açılan pozisyonlar gibi. Yukarıda bahsi geçen "her türlü döviz borcu olan firma, tacir, ithalatçı vs'nin" döviz açık pozisyonlarını kapamaları ve döviz talep etmeleri sonucunda oluşan hacim trade bazlı spot işlemin yanında devede kulak kalır, kura etkisi olmaz.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Yer İmleri