Sayfa 45/637 İlkİlk ... 3543444546475595145545 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 353 - 360 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. 2016 yılının yıldızı ege endüstri olmuştu..kısa sürede fiyatını 2 ye katlamıştı...üstatlar uzun vadeli portföylere ekliyordu bu hisseyi...pek çok ky, acaba uzun vadeli alınır mı diyordu...benim cevabım netti...grafik olarak pahalı, hatta çok pahalı..isterse uzaya gitsin, ben uzun vadeli portföye böyle bir hisseyi almam.

2016 yılının yıldıızı, 2017 de %50 artan borsaya rağmen yerinde saydı...son bir senesine bakan ucuz bile bulabilir...ama son 4, son 8 seneye göre grafik pahalı hala...uzak dururum ben.

grafik pahalı bir hisse birkaç sene daha pahalı kalmaya devam edebilir, endeks üzeri getiriler bir süre sonra kendini negatif ayrışmaya bırakacaktır...çok çok istisnai durumlar dışında iki dönem grafik pahalı olmayı becerebilen(4 ve 8 yıl kriterleri) hisse sayısı bir elin parmağını geçemiyor...bunları bulmaya çalışmak ise sayısal lotoya bel bağlamak gibi bir şey.

2.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Devasa bir Obo var üstadım bunda ve haklisin noktasına kadar.
    Bu balon söner zaman ile yedire yedire

3.  Alıntı Originally Posted by Fıght clup Yazıyı Oku
    Devasa bir Obo var üstadım bunda ve haklisin noktasına kadar.
    Bu balon söner zaman ile yedire yedire
    İşte hocam, tobo, obo gibi seylere bakmiyoruz...sadece 4 yıl, 8 yıl performansı ne ona bakıyoruz..,kaç kat yapmış,.,fk si dusuk olabilir, satış patlaması yaşıyor olabilir,,,pek çok temel analiz yöntemine göre ucuz olabilir.

Ama grafik olarak pahalı, gerisinin bir önemi kalmıyor.

4. Biraz geç olabilir ama kendi görüşümü paylaşmak isterim. Hisse seçimi için elbette birden fazla sebep var ama tek kriterin olsa derseniz, gavurca tabiri ile "growth" derdim. Borsalar ve senetler için büyüme herşey, büyüme beklentisi yoksa elinde senedi tutmak için özel sebepler olması gerekir.

Büyüme borsaların temel dinamosudur. Sektör ve senedin 10 yıllık büyüme projeksiyonunu yapabilirseniz fk üzerinden yaklaşık tahmini fiyatı da bulabilirsiniz.

Konu büyümeye gelmişken çok önemli olduğunu düşündüğüm bir konuyu da belirtmeden geçemeyeceğim. Sürdürülebilir büyüme sağlama şansımız var mı? Ülkemiz yıllardır ve on yıllardır hep cari açık verir. Nedir bu cari açık; 10 TL gelirin varken 11 TL harcarsın ve aradaki 1 Tl'yi birilerinden borç alman gerekir. Kişi için de aynı ülke için de. Bu 1 Tl'yi işler iyiyken herkes borç olarak verir. Ama ne zaman ki herhangi bir sebepten dur kardeş bu ay sana borç veremeyeceğim der, o zaman işler sarpa sarar işte. Bizim adına kriz dediğimiz şeyler de böyle yaşanır. Cari açık verdiğimiz sürece bu kriz bir zaman ansızın yeniden gelebilir, o zaman da ne local para birimi kalır, ne tahvil ne de yıllarca bakıp büyüttüğünüz borsa senetleri. 2000'leri hatırlayanlar vardır, her gün satış fırsatı bile vermeden senetlerin taban olduğunu ve yerel paranın sürekli değer yitirmesini izlersiniz.

Geçmişe bakıp keşke şu hisseyi alsaymışım diyenler olduğu gibi, ben de keşke şu ülkenin borsasına yatırım yapmış olsaydım diye hayıflandığım oluyor. Sadece fonlar üzerinden dahi yatırımlar yapılabiliyor. Ne yazık ki, bir bölümünü yatırdığım portföy buradaki yatırımı fersah fersah geçti, keşke biz de cari açığı olmayan, enflasyonsuz bir ülke olsaydık.

Demem o ki, sürdürülebilir cari açık diye birşey yoktur bence, sürekli ötelenen bir sorun vardır ve o sorun hep halının altında bir yerde durur. Yatırımları çeşitlendirirken bunu da gözönünde bulundurmak gerekir.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Trade Shark Yazıyı Oku
    Sn.Dudu'nun eski bir yazısı vardı. Ticaretle kıyaslamanız adına aşağıda paylaşıyorum.(Alper Ünsal'ın blogundan)

https://uzunvadeyatirim.blogspot.com...ann-onemi.html
    Yeri gelmisken bir update yapalim.
    Bu vatandas bakti mal sahibi ile isler ciddilesiyor, adam ya kirayi artir ya cik git diyor ve devretme hakkini da vermiyor, ki kontrat bitince baska bir sansi da kalmiyor, alternatif olsun hem de yakinimda bana rakip olmasin diye eski cafesinin 2-3 kati buyuklugunde bir cafeyi evini ipotekletip salt banka kredisi ile acti.
    Hesapta 3 yilda kredi bitecek rahatlayacakti, bu sene 5. sene bitti hala anaparanin buyuk bir kismi duruyor, hatta bir ara bakti anapara da artiyor, is kontrolden cikiyor, panikledi ve apar topar yazligini satip borcu biraz azaltti.
    Su anda %15 kredi faizi orani ile sadece yillik faiz odemesi toplam 200-250K arasinda tutuyor.
    Birinci dukkani devretme hakki yok, onu devredip borcu kapatarak/azaltarak tek cafe ile yola devam etme sansi da ortadan kalkti.
    Ikinci dukkani devretse, ustune oturdugu evini, kullandigi arabalari da verse, kalan borcu kapatsa, satip satip yedigi, car cur ettigi tuprslarin artik yarisini bile geri de alamiyor malesef.
    Bu arada o tirmalayadursun orada, 82K tuprsi olan 2018 Nisan'da hic bir sey yapmadan, sadece bekleyerek, yuvarlak 1 Mio TL temettuyu net ve nakit olarak cukkalar.
    Syg,
    Son düzenleme : Dudu; 27-09-2017 saat: 08:08.
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

6. Evet, "grafik pahalı" kavramı icin deneyimli arkadaslardan yorum alabilir miyim?

Bu arada grafik pahalı kavramı hisse alırken dikkate alınır, çıkış yaparken değil. Onun icin farklı kriter set leri olmalı zaten.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    4 yıl için 2 kat, 8 yıl için 4 kat getiriler makul...zira ilgilendiğimiz hisseler zaten başarılı, performansı iyi hisseler...ama bu getiriler 4 yıl için 4 kat, 8 yıl için 8 kat sınırlarını aşıyorsa kesinlikle ilgilenmiyorum.
    Benim 20 yillik dolar bazli grafiklerimde olusan 45 derecelik cikis trendinde asagi veya yukari bir bozulma var ise yani hareket kanalinin disina cikis ben de o hisseye soguk bakiyorum.
    Siz 4 yil icin 4 kat 8 yil icin ise 8 kat siniri koymussunuz.
    Zaman skalasinin esit oldugu durumda, 45 derecelik bir egim yillik ne CAGR orani ile olur belli zaten.
    Syg,
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Sayfa 45/637 İlkİlk ... 3543444546475595145545 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •