Şu an ne kadar dolar borcu var ve nezaman bitecek
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Şu an ne kadar dolar borcu var ve nezaman bitecek
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Rysas piyasa değeri: 140 milyon TL
Rygyo piyasa değeri: 309 milyon TL
Rysas, GYO'nun %62 iyle hakim ortağı ve şirket kontrolüne sahip. GYO'nun bütün beklentilerini paylaşıyor. Bunun haricinde taşıt muayene istasyonları ve lojistikte güçlü büyüme hikâyesi ve daha bir çok şirketin de sahibi.
GYO'da sahip olduğu gayrimenkul varlıkları dışında üzerinde ciddi çalışma yapılması gereken, değerlemesi yapılmamış bir gayrimenkul portföyüne de sahip. GYO'ya bilançoda gösterilen değerinin 8 katına yapılmış bir satış bunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. (Gerçeğe uygun değerinin çok daha yukarılarda olma ihtimali vardır. Satış iştirake yapıldığı için iskontolu olmuş olması ihtimali yüksektir.)
Rysas fiyatlamasının ne kadar vahim olduğu derinlemesine inmeden bir iki örnekle gün gibi ortada.
Durmuş patron kendi hisseleri üzerinde spekülasyon yapıyor. Burası çok açık. GYO'nun piyasa değeri x2 altı her piyasa değeri bunun ispatıdır. Daha öncede ifade ettiğim gibi bu hissenin fiyatı bedavadır. Sadece GYO'ya piyasanın Cuma kapanışı itibariyle biçilen değer 309 milyon TL'dir. Rysas'ın GYO'da sahip olduğu hisselerin değeri 190 milyon TL dolaylarındadır.
RYSAS'ın 0 yani bedava değerle borsada satılan değerleri karayolu lojistiği dışında aşağıdaki gibi:
Sermaye %
Reysaş Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş. 11,418,800 TRY 95.16
Reymar Tütün Mamülleri Dağıtım ve Pazarlama Ltd.Şti. 25,492,500 TRY 99.00
Reysaş Demiryolu Taşımacılığı A.Ş. 700,000 TRY 100.00
Reysaş Demiryolu Yatırımları A.Ş. 1,000,000 TRY 100.00
Reysaş Turizm Yatırımları ve Tic. Ltd.Şti. 25,000,000 TRY 65.79
Reysaş Yatırım Holding A.Ş. 13,493,625 TRY 89.96
Bunun haricinde gerçeğe uygun değerinin en kötü 8'de birinden bilançosunda gösterilen kendi öz gayrimenkullerinin değeri yine 0 yani bedavadır.
Deva daki bu operasyonu biliyor, hatırlıyorum. Benimde elimde o sıralarda vardı. Açıkçası burda da İngilizce'de "take over" diye tabir edilen duruma doğru gittiğimizi düşünüyorum. GYO'nun beklentileri bu kadar güçlüyken şirketin kendisinin 0 fiyatlanması büyük sermayedarlara ve fonlara ciddi bir fırsat oluşturmakta.
GYO'nun portföyünün en değerli ve en çok kira getirecek depoları henüz faaliyete geçmedi. 2018 yılı içerinde Orhanlı ve Esenyurt depoları tam kapasite faaliyete geçecek. Bu 2 deponun yıllık kira getirisi minimum 45 milyon TL olacak. Gebze Çayırova'da da faaliyete geçecek depolar var. Bu bölgedeki kiralardaki artışlar GYO yatırımcılarının dikkatini çekmiştir. Ekspertiz değerini katlayan kiralamalar yapıldı şirket tarafından. Yine bu yıl ve önümüzdeki yıl satışların tamamı dövizle yapılan güneş santralleri tamamlanacak. Yani anlayacağınız 2018 yılında GYO'ya ciddi bir nakit akışı olacak.
Bir de muhit projemiz var.
Pendik Kurna.
Gelgelelim, RYSAS finansallarının hemen her kaleminde görüntüyü bozan GYO'dur. Borçlar, finansal giderler hep GYO kaynaklıdır. GYO konsolidasyon dışına çıksa RYSAS görüntüsüne şaşıp kalırsınız. GYO'nun borçları ve giderleri RYSAS tablolarında eksiksiz aktarılırken sahip olduğu varlıklar ise gösterilmiyor.
Rysas'da borç hiçbir zaman bitmez. Durmuş Patron'un spekülasyonunun temelinde bu var zaten. Borçlu göster, korkut, düşür, topla; mantalite bu. Bunun başarılı olduğu söylenebilir. Burdaki yorumlardan da bunu anlayabilirsiniz. Herkes korkuyor, uzak duruyor RYSAS'dan. Borç konusu ise benim umrumda değil. Borçların nasıl bir dümenle buraya yansıtıldığını defalarca açıklamaya çalıştım. Bu şirkette uzun düşünüyorum yani gerçek bir ortak gibi, borçlarına da talibim.
Tahtadaki işlemlere gelirsek, ana malı bence garanti ve işte patronun. Taşeron olarak da oyak, ata ve yapıkrediyi kullandığını düşünüyorum. Yüksek montanlı alım ve satımlarını garanti ve işten yapıyor. Hisse fiyatını düşürdü. Şimdi de taşeronlarından topluyor. Zamanı geldiğinde garanti ve işle tekrar girecek diye düşünüyorum. GYO tahtasına hakim olmaması tekerine çomak sokmakta.
Tahtayı yakından takip edenler varsa özellikle de eskilerin tecrübelerini okumak isterim.
Rygyo ve reysas benim 3.5 yıl taşıdığım ama sadece 5000 TL alabildigim grup hisseleri .. 50000 bin tane vardı elimde 52 kuruş maliyet ile.. 40 kuruşa bile toplamistim ve nasip olmadı .. tesellisi THY oldu az da olsa.. şimdi 1.21 ile reysas a girdim az bir miktar.. ve demir yolu hikayesi ile içinde rygyo yu da barındırıyor olması beni cezbeden kısmı.. elimde THY reysas bagfas ve Ostim var ve 5 de 1 nakit.. biraz fazla girdim hisseye.. hepsine ayrı güveniyorum.. yazdıklarını ilgi ile okuyor altına imza atıyorum.. rygyo gerçekten hazine.. bakalım nereye varacak.. benim tahminim yeni bir trend hareketi için yay geriliyor... Bekliyorum
Lenovo A6020a46 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer İmleri