Originally Posted by
tory
Rica ederim hocam. Alcatel de yazılanlara da baktım da, oraya yazmak istemedim. Buraya yazayım hocam bildiğim kadarı ile.
Şimdi alcatelin 2. çeyrek kar edecekken neden zarar yazdığı ile ilgili şöyle durumlar olmuş olabilir. Yabancı para olarak ne tutuyordur Alcatel ya TL yada dolar. Ben dolar tuttuğunu düşünüyorum. O zaman pariteye göre kambiyo karı veya zararı oluşabilir. Parite de çok oynamadığı için oradan ufak kar veya zarar olmuştur.
Yok eğer TL tutuyorsa o zaman kambiyo zararı olmuştur. Ama hiç bi şirket TL olarak tutmaz. Kesin kkm yapmıştır o zaman. Tabii o zaman bilanço zamanı zarar olur ama kkm nin vadesi dolduğunda oluşan fark şirkete girecektir. Tabi vadesini bilmiyoruz. Nakit akışına bakılabilir. Diyelim vade 3ay ve 7. ayda doluyor vade. O zaman 4. ayda da bi giriş olması lazım denilebilir. Evet ama o zaman kur çok artmamıştı. Giriş olmuşsa bile ufak bişeydir.
Şirketin Euro su varsa ne kar ne zarar oluyor zaten. Dolayısı ile kur farkından dolayı kar yazamaz gibi bi durum oluyor. Özkaynak artışı da bütün varlıkların ve borçların yeni kurla çarpılmasından oluyor. Tabii bunun bi de vergisi oluyor. Zararın büyük kısmı da bundan kaynaklı olabilir.
Ben bildiğim kadarı ile yazdım hocam. Sen detaylara bakıp sağlamasını yaparsın. Yanlış bişey söylemiş olmayayım. Yalnız alcatelin bilançosu gördüğüm kadarı ile çok detaylı değil.
Yer İmleri