Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, enflasyon hariç temel göstergelerde görünümün “iyi”’ olduğunu ifade ederek programın devam etmesi halinde Türkiye’nin kredi notunun 2026’da “yatırım yapılabilir ” seviyeye çıkabileceğini kaydetti.
Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici, enflasyon hariç temel göstergelerde görünümün “iyi”’ olduğunu ifade ederek programın devam etmesi halinde Türkiye’nin kredi notunun 2026’da “yatırım yapılabilir ” seviyeye çıkabileceğini kaydetti.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
ABD TÜFE hesabında kiranın ağırlığı %25 iken TR TÜFE hesabında sadece %5. Burada TÜFE'nin gerçeği yansıtmamasının nedenlerinden biri de bu.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
AEFES'in kurumsal yapısını şöyle bir inceledim. Coca Cola İçecek'in %50.2 si AEFES'inmiş. CCI piyasa değeri 5 milyar dolara yakın. Efesin buradaki hissesinin değeri 2.5 milyar dolar. AEFES piyasa değeri ise 2.7 milyar dolar. Demek ki Efesin ana faaliyet alanı olan biracılık sıfıra yakın bir değerle işlem görüyor. İşte bu çok enteresan.
Bir kaç sene önce benzer duruma İşbankasında şahit olmuştuk. Sadece iştiraklerinin değeri İşbankasının piyasa değerinden fazlaydı yani bankaya eksi değer biçiyordu piyasa. Bu tür anomaliler gelişmiş ülkelerde görülmez, BİST gibi az gelişmiş, hakim oyuncuların tahakkümündeki sığ piyasalarda görülür.
Şimdi ayni durum AEFES için geçerli. İştirak ve bağlı ortaklıklarının değeri piyasa değerinden büyük. Pratikte biracılık kolu eksi değerle işlem görüyor.
İşbankası yakında bağlı ortaklıklarını ve iştiraklerini yeni kurulacak bir bağlı ortaklığın bünyesine katma hususunda tekrar girişimde bulunur diye düşünüyorum. Bir önceki başvuru SPK yönetiminin eksik üyeler yüzünden karar alamaması nedeniyle süresi dolmak üzereyken geri çekilmişti.
Bu duruma köpeğin kuyruğunu sallaması değil de "kuyruğun köpeği sallaması" denir. Sadece bağlı ortaklıkların piyasa değerinin şirketin değerinden fazla olması durumu yani. Gelişmiş ülkelerde böyle durumlarda şirket hisseleri borsada ele geçirilir, sonra da bünyesindeki şirketler elden çıkarılır ve eksi değerden işlem gören gizli varlık gün yüzüne çıkarılıp büyük bir kar elde edilir. Buffett'in stratejisi tam olarak böyledir.
BİST'teki en büyük engel halka açıklık oranlarının genelde %50 nin oldukça altında olup şirket hisselerinin borsada ele geçirilmesine imkan tanımaması. Bu durumda tek yol ana hissedarın insiyatifi kendi eline alması oluyor.
Yer İmleri