Sayfa 1565/7020 İlkİlk ... 56510651465151515551563156415651566156715751615166520652565 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 12,513 - 12,520 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Hollandali altin cag ressami Gerard van Honthorst’un dogum yildonumu (4 Kasim 1592)

Gruppo musicale di balcone (Musical Group on a Balcony, 1622)

2. Carlo III di Borbon'un talimatiyla Palazzo Reale'nin yaninda yapimina baslanan, Giovanni Antonio Medrano tarafindan tasarlanan Napoli’deki Italya'nin ve dunyanin en taninan San Carlo Tiyatrosu (Teatro di San Carlo), 4 Kasim 1737 tarihinde acildi.

3. Librettosu Lorenzo da Ponte tarafindan yazilan, Carlo Goldoni'nin bestaledigi 2 perdelik dramma giocososu Iyi Kalpli Cellat ( Le Bourru Bienfaisant- Il Burbero di Buon Cuore - The Beneficent Bear) ilk kez 4 Kasim 1771'de Paris, à la Comédie-Francaise'da sahnelenedi.

4. Hollandali ressam Jan Willem Pieneman’in dogum yildonumu (4 Kasim 1779)

La battaglia di Waterloo (The Battle of Waterloo, 1824)

5. Ingiliz filozof George Edward Moore'un dogum yildonumu (4 Kasim 1873)

"Iyi olan seylerin ayni zamanda baska bir sey de oldugu dogru olabilir, tipki sari olan tum seylerin isigin belli bir tur titresim uretmesinde oldugu gibi. Ahlak Felsefesinin, iyi tum seylere ait olan diger ozellikleri kesfetmeyi amacladigi da bir olgudur. Ancak pek cok filozof, bu diger ozellikleri adlandirirken aslinda iyiyi tanimladiklarini dusunduler. Bu ozellikler, aslinda basit olarak ifade edilirse, 'diger' ozellikler degil, mutlak olarak ve tamamiyla iyilikle ayniydilar."

"Yet a mistake of this simple kind has commonly been made about good. It may be true that all things which are good are also something else, just as it is true that all things which are yellow produce a certain kind of vibration in the light. And it is a fact, that Ethics aims at discovering what are those other properties belonging to all things which are good. But far too many philosophers have thought that when they named those other properties they were actually defining good; that these properties, in fact, were simply not other, but absolutely and entirely the same with goodness."

6. Wolfgang Amadeus Mozart’in 36. Senfonisi promiyerini Avusturya, Linz, Ballhaus Konser salonunda 4 Kasim 1783 tarihinde yapti.

7. Romantizm stilinde klasik bati muzigi bestecisi, Alman piyanist, orgcu ve orkestra sefi Felix Mendelssohn'un olum yildonumu (4 Kasim 1847)

https://www.youtube.com/watch?v=l7_m1om82o4

8. Alman yazar ve sair Klabund’un (Alfred Henschke) dogum yildonumu (4 Kasim 1890)

Renk denilen birseyden soz ediyorlar durmadan
    Ve bazi seylere kirmizi ya da rengarenk diyorlar,
    Ve altin gibiymis bugday demetleri
    Ve masmaviymiþ engin gokyuzu kubbesi
    Ne haberim olabilir ki gulden, insan ve keciden?
    Bulanik bir delik gibi geliyor bana dunya
    Kirik el ve ayaklarimla surunerek girdigim,
    Ve simdi, sessiz bir tas parcasi, yatiyorum yerde,
    Gozlerin var diyorlar bana. Nerde,
    Nerdeler? Durmadan soz ediyorlar: gormek,
    Ve fikri olmaktan: dusuncelerle uzun yuruyusler yapmaktan cimenler ustunde
    Alayla bana guluyorlar: Kor, sevin,
    Cirkin ve karanlik dunyayi gormedigine,
    Ama karanlik: ne demek? Bilirdim, gorebilseydim.
    Duyumsadigim tek sey var: agir bir yukum artik kendime.
    Recine gibi damliyor ruhum varligimin agacindan.

Sie nennen immer eine Farbe
    Und nennen etwas rot und bunt,
    Und golden sei die Garbe
    Und blau des Himmels riesig Rund.
    Was weiß denn ich von Rose, Mensch und Ziege?
    Mir ist die Welt ein trübes Loch,
    In das ich mit gebrochnen Gliedern kroch,
    Und nun, ein stummer Stein, am Boden liege.
    Sie sagen, ich hätte Augen. Wo,
    Wo sind sie? Sie sagen immer: sehen,
    Und meinen: mit Gedanken weit über die Wiese gehen.
    Sie lachen mich aus: Blinder, sei froh,
    Daß du die Welt nicht siehst, häßlich ist sie und schwarz.
    Aber schwarz: was ist das? Ich wüßt es, wenn ich sehend wär.
    Ich fühle nur dies: ich bin mir selbst so lastend schwer
    Vom Baume meines Seins tropft meine Seele wie Harz.

Sayfa 1565/7020 İlkİlk ... 56510651465151515551563156415651566156715751615166520652565 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •