Aslýnda her þeyin baþý eðitim üstadým... ekonomimizin duzelmesi icin temelde ihracatimizin ithalatimizdan cok olmasý lazim ki ulkeye dýsaridan para girsin zenginleselim... bunu saglayacak uretimi yetistirdigimiz nufus yapacak ... zaten bir milletin en onemli kaynagi dogal kaynaklar degil yetismis insan gücü... bu oyle bir guc ki borç icinde yorgun bir ulkeyi alir herkesin saygý duydugu birlesmis milletlere katýlmasý icin mektup yazdýgý bir ulke yapar... veya malezyada suriyede oldugu gibi ulkeyi petrol alamaz hale getirir.. biz yerin kaç yuz metre altýndan suyu çýkarýrýz ama bu suyu nasil kullanacagimizi ogrenemezsek asiri tuzlanmadan topraklarimizi kaybeder ziyan oluruz... demek ki ekonomi aslinda egitimle kýyaslandiginda kesinlikle acil bir oncelik degil
Ikinci olarak adalet... dusunelim ki insan yetistirildi ama bu insan ozel hayatinin korunacagindan emin degil yarin bir gun basina birsey gelse hakkýnýn yerde kalmayacagindan emin degil patent hakkina riayet edileceginden urettigi urune vergi gelmeceginden emin degil ... tabii ki yetismis, isini dunya capinda yapabilen bir insan bu ortamda durmayacaktir boylece almanyaya doktor hollandaya muhendis yetismus olacak .... mesela ulkemizin gozbebegi sirketlerimizden kac muhendisimiz ayrildi ... bu elemanlarin derdi para degildi bence hic birinin para sýkýntýsý oldugunu dusunmuyorum... .. veya o ulkeden muhendis ayrilirken o ulkeye yatirim yapmayi düþünen yabanci oldugumuzu hayal edelim .. orada fabrikasini acacak istihdam saglayacak yurt disindan para getirecek ama görüyor ki yatýrým yapacagi ulkede insan durmuyor...demez mi yaa o ulkenin evladi gidiyor benim ne isim var orda diye ... demek ki aslýnda adalet de hakça paylasmak da oncelik sirasinda ekonominin cok uzerinde
Ben ekonomiyi bir sebep degil sonuc olarak gormemiz gerektigini dusuyorum .. yoksa daha cok domates satip da az telefon almaya devam ederiz malesef.. bu yil yuz milyar dolar acik verdik bu demek oluyor ki disaridaki ulkeler hepimizin cebinden aylik 100 dolar kapti ... insallah bu yapilan enerji projeleriyle bu rakami olabildigince düþünürüz son dönemde petrol bile bulduk bu da bir nebze merhem olur ..
En kötüyü gectik mi ustadimm... ukrayna savasi devam edecek gibi en buyuk pazarimiz avrupa cok talepkar olamayacak ... fed de bir muddet daha faiz oranlarini yuksek tutacak gibi gorunuyor bu da guclu dolar temasini en azindan ilk yarida da gorme ihtimslimizi arttiriyor ... cinde de covid var o taraf da sýkýntýda.. bu major parameterelere gore biraz daha vakit var sanki bence ... kesinlikle ytd... insallah bu tedarik zincirinin avrupaya yaklasmasi konusunu cok iyi kullaniriz bir an once dibi yapar yukseliriz..cok boþ yaptim aksam aksam affola... . tum forumdaslara saglikli mutlu yillar dileri
Son düzenleme : HATAKE; 28-12-2022 saat: 21:34.
yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...
Yer Ýmleri