pazarlıklarda gücünüzü bilin.
pazarlıklarda gücünüzü bilin.
İngilizcesi aklıma gelmedi, parayı çevirme hızı, turnover gibi bir şeydi. Şimdi 90 gün vade ile mal satan biri yılda 4 kez parayı veya stoğu çeviriyor. Yüzde kaç kazanması lazım kendisini koruması için. Gıda fiyatları bu yüzden artış sağlıyor, orada 90 gün yok ve bozulma tehlikesi var. %24 faiz alarak ticaret yapacaksın ve %24 den fazla kazanman lazım. Genel giderler üretim giderleri amortisman karşılıklar derken bir %24 de sana lazım. Ana hammaddeye %48 ekleyerek mal üretip satmam lazım diyen bir tüccar bunu demez. En yakın bankaya gider orana bakmaz faize bırakır parayı. Kimse ticaret yapmaz. Bu yüzden merkez bankası faizlerin özel bankalarda fazla yükselemeyeceğini görüyor. Para satılamadığı sürece alınamaz da. Ama buralardan 17 gibi bir oranla yıllık bağlamakta işime gelmiyor. Uzun süre.
24 alınan 17 verilen faize bakarak biz bu oranları yüksek buluyorsak, borsa dolar ve altında değerlendirmeyi uygun görmüyorsak, devlet ise çıkarak bu oranlar uzun süre geri gelmeyecek deniyorsa, bu iş de biraz daha fazla ve farklı bir arayış içinde olmak lazım. Eskiden petro dolar rasyoları vardı, onlar bile yerle bir oldu. Peki neden uzun süre bu oranları vereceğiz diye açıklama yapılıyor, yada bu oranları dünya genelinde veren kaçıncı ülkeyiz. Yani ortada başka ciddi bir durum var ki, adam orana falan bakmıyor, ver 17 ver 18 ne istiyorsa ver mi konumundayız. Kendimi birden selçuk geçer okuyor gibi hissettim.![]()
![]()
İşin doğrusu burayı her zaman okurum, vadeliye uzun zamandır ilk kez girdim. Ama iş bankası 15 de verse başka yere gidemem. Devlet bankalarından ve yabancı bankalardan yana korkum var. HSCB 19 çok çok iyi bir oranmış. Bence değerlendirmek lazım, az az bankalar gönülsüz oran vermeye başlayacak gibi.
Ykb garanti iş bunlardan yuksek faiz cikmaz.
hsbc 19 veriyor hala .
17 Subatta hangi vadeyi secmemi onerirsiniz??
31 Mart'in ilerisinde bir vade secilebilir mi stopaj artiyormus sanirim...
Baglandigi tarih mi onemli, donus tarihi mi??
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri