Selam,
Uzun vadeli temettü yatırımcı düşüncem: Aldığım hisseler büyük şirketler ve büyüyen şirketler. Bu yüzden hisse fiyatları 10 yıl sonra kesin katlamış olacak,
Temettü vermeseler de hisselerin fiyatları yükseldiği için kesin kazancağım.
Sorarım kendime, refah seviyemden feragat edip yatırdığım bu paralar ya giderse ya ana şirketim/lerim çökerse?
Yine sorarım kendime, hem hissenin 15 yılda yükseleceğini düşünüp hem 15 yıl boyunca ucuzdan hisseyi toplayabilecekmiyim, yoksa her yükselişte otomatikman ya almaktan vazgeçip ya da yüksek fiyattan mı alacağım?
Yine sorarım kenidme, 5 yıl sonra makine dili, yapay zeka, yazılımlar borsayı ele geçirdiğinde bizim bakkal hesabı buna ne kadar direnebilecek, 8 yıl sonra borsa diye birşey kalacak mı.
Bir kaç büyük şirketin max yazan grafik butonuna basmayı öğrenmiştim ilk, rakamları sallıyorum. İhraç fiyatı 1 lira, aradan 15 yıl geçmiş hissenin fiyatı ihraç fiyatına gitmeye çalıştığını görünce, haa ilk öğreneceğim şey şu olsun bu iş takip işi, ve arada satmak lazımmış demiştim. Uzun vadeli yatırımda aslında bir al sat işi olmuyor mu. Toruna bırakırım falan diyenleri okuyunca allah allah ben birşeyleri kaçırıyorum demekki deyip daha fazla araştırmaya yöneliyorsun,
Bu açılan konuda da epey güzel paylaşımlat olmuş, okumaya devam
Saygılar
Günaydın arkadaşlar.
Erhan hocamla çok uzun bir telefon görüşmesi yaptık. Kendisinin kafasını bayağı bir ütüledim. Sıkılmadan anlattığı için kendisine tekrar teşekkür ederim.
Kendisiyle görüşmeden önce de hisse alım fiyatının çok önemli olduğunu belirtmiştim.
Görüşmem de bu tezimi kendisi istatistik ve bilançolarla teyit etmiş oldu. Tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum.
Borfin programı şart gibi arkadaşlar. Hissenin bilançosu net kar diğer alacaklar vs. hepsini iyi araştırmak gerekiyor. Ve hisselerin fiyatları hep bilançolara göre hareket ediyor bayağı bir hisse inceledik. Kar eden ve karını sürekli arttıran şirketleri takip etmemiz gerekiyor. Bunlarda zaten bistte belli şirketler hep konuştuklarımız.
Ben en azından kara düzen hisse aldığımı öğrenmiş oldum. Ha bunların hiç birini yapmadan temettü hissesi alsanız ne olur evet para kazanabilirsiniz ama getiriniz düşük olur.
Dün de anlatmıştım örneğin Tofaş hissesi 2007 tepede alsak günümüze beş kat dolar bazında 2 kat gibi bir getirisi var.
2008 krizinde alsak 10 kat dolar bazında 4 kattan daha fazla getirisi var kabaca hesapladım. Alım fiyatı önem teşkil ediyor. Parayı biriktirip fiyatında ciddi
düzeltme gördüğünüz şirketlerden de alım yapabilirsiniz. Şu an ki ortam uv giriş için bir fırsat yaratabilir.
İleride de illaki değeri düşen şirketler olacak düştükçe de eğer bütün göstergeler olumluysa bu şirketlerden alıma başlayacağız. Onlardan da kar edeceğiz. Türkiye'de yatırım yapılabilecek hisseler bir elin parmaklarindan biraz fazladır belki. O yüzden bunları köküne kadar araştırmak o kadar da zor değil bence.
Araştırıp beğendiğimiz hisseler ford toaso tavhl bimas trkcm sise asels cimsa gibi şirketlerdi. Bu şirketlerde de alım yerleri önemli.
Uv yatırım bizi zarardan koruyor belki belli dönemlerde enflasyon vb benzeri sebeplerle getirisi düşük kalabilir. Ama al-sat olayından hele bizim gibiler için kesinlikle daha sağlıklı bir yol. Hisse istediğiniz yere geldiğinde ederine ulaşamamış şirketlere de kenara atacağıniz paradan alım yapabilirsiniz.
Ben yoluma devam ediyorum. Kafamdaki şirketlerin bir çoğunun bilanço bazlı herhangi bir sıkıntısı olmadığını da görmüş oldum. Para yatiriyorsak araştırma yapmamız da önemli.
Selametle...
dün bir miktar portföyde düzenleme yapmıştım. elimde kalan glyho kırıntılarını da sattım. yerine bir miktar alım yaptım.
güncel borsa portföy değeri 11731 tl
50 gr altın 10450 tl
1000 usd doları 5250 tl
toplam 27431 tl.
toplam yatırılan tutar 29500 tl zarar 2069 tl
saygılar...
Al-sat tabiki olacak hocam ama ben mesela Tüpraşi yakaladığım yerde alırım bir daha da satmam.😉 Yeterli grafik bilgisi varsa düşüş noktalarında satım yapılabilir belki ama onda da ciddi birikim istiyor.
Fiyatı düşük bulduğunuz şirketlere örneğin bir yıl alım yapılır. Sonra başka bulduğunuz kriterlerimiz belli olan şirketlere para yatirirsiniz.
Arceligi örneğin alırım iki sene beklerim ederini buldu mu da gönderirim. Hedef al-yat olmamalı diye düşünüyorum. Ciddi kar eden ve karını sürekli arttiran ciddi temettü veren şirketlerde maliyetlerinizi çok komik düzeylere getirebilirsiniz. Örneğin aygaz 8-10 yılda kendini amorti ediyor. Ha ben düzeltme dönemlerinde satar yeniden alırım portföyü de büyütürum diyorsanız burda uzmanlık bilgisi gerekiyor bence. Petkim gelecek vadediyor bence iyi araştırmak lazım.
Küçük yatırımcıyı bitiren kısa vadeli al-satlar bence sürekli ekranı takip edip düşüşlerde psikolojik çöküntü ve sat evresi. Sonra yeniden bir hisseye gir psikolojik çöküş ve yeniden sat evresi. Bunun sonucunda ciddi tutarlar kaybederek borsayla vedalasiyorsun.
Size tavsiyem mutlaka her ay hisse yanında
portföye sizin belirleyeceğiniz tutarda gram altında alın altın da tarih boyunca getirisi hiç bitmeyen bir meta. Portföyunuzu dengelemis olursunuz bence.
Tüm bunların yanında belki uzun vadenin insanı derinden cezbeden yani emeklilik planı veya çocuklarıma miras kısmı deneyeceğiz bakalım. İnancımız tam.
Benimki nacizane bir fikir.
Selametle...
yanlız çimentoda sektorunde bır sıkıntı var genel anlamda.
vakıt baya daraldı ve uzun soluklu bır gorusme oldugu ıcın cok fazla hısse ınceleyemedık.
zaten amaç hisse incelemekten ziyade, nasıl yapılır ne yapılır neye gore alınır vesaire gibi konularda bılgılendırmektı.
hem tsounpasaya hemde diğer arkadaşlara bir bilgi olması açısından anlatılan seyın genel kısa ve öz asıl olayı aşağıdakı atacgım resımle alakalı diyebiliriz.
bazı hisseleri ıncelemedık vaktımız kalmadı ama tosunpasa hocam ne anlatmak ıstedıgımı resıme bakınca anlamıstır dıye düşünüyorum.
pd/dd olayına girmeyeyım dedım sımdı bır suru resım cıkartmak gerekecek.
genel manada hangi karakterdeki hisseleri begendıgımızın resmını aşağıdakı resımden kontrol edıp bırseylerı kafanızda olustarabılırsınız.
![]()
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Ben ziyadesiyle tatmin oldum hocam.
Hisse değerlerinin bilancoya ne kadar bağımlı olduğunu görmüş olduk.
Tabi ki gelecek ve beklentiler de önemli.
Yer İmleri