Sayfa 182/359 ÝlkÝlk ... 82132172180181182183184192232282 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 1,449 - 1,456 arasý.

Konu: Dev'ayna Masallarý

1.  Alýntý Originally Posted by hakkýcan Yazýyý Oku
    Kocaerâ€âââââââââ‚ ¬Å¡¬Å¡¬Å¡¬ž¢de ki enkazdan kurtulup Orge alarak çifte kâra geçtiniz üstad, böylece TLMAN ve Oylumâ€ââââââ↚¬Å¡¬Å¡¬ž¢ u nötralize etmiþ oldunuz bence Tebrik ederim.
    Ben Kocaerâ€âââââââââ‚ ¬Å¡¬Å¡¬Å¡¬ž¢de uzun vadeye kaldým sanýrým, 25,2 maliyetle. Gözümüz emtialarýn yükseliþinde olacak..
    Evet iþin o yönüyle bakarsak þükredecek çok þey var.. Ama dövündüklerimiz de oluyor. Aldýðýmýz her karar fiyatta isabet saðlamýyor maalesef.

KCAER'i býrakýp ORGE'ye geçmiþ olmam bir iki gündür anlatmaya çalýþtýðým çarpanlarýn sermaye getirilerine indirgenmiþ bir þekilde tekrar deðerlendirilmesi ile ilgili idi. Bir yýðýn filtrelemelerle 25'e indirdiðim potansiyel portföy havuzumda tüm puanlamalarýmda dibe yapýþýyordu, dün de devre kesince, devre kestiði anda çabuk karar verip eþleþmede sattým ve hemen akabinde bu deðerleme listesinde üst sýralarda yer alan ORGE alýmý yaptým. Aldýðýmda da ORGE % 6 civarý eksi idi, biraz da onun rahatlýðý ile devre kesmiþ KCAER'i satýp hemen ORGE ile deðiþtirme cesareti gösterebildim. GWIND, FONET ve TLMAN alýmlarý da ayný metotla yeniden deðerleme sonucu oldu. FONET konusunda, ARDYZ puanlamada daha üstte çýkmasýna raðmen, FONET'in büyüme performansýný ARDYZ'ye tercih ettim. Bu son tercih belki hatalý olabilir, zaman gösterecek.

Tabi bu kararlarý verirken mevsimsellik etkilerine de baktým her birinin, olumsuz etkilenme durumu olabilir mi diye. ORGE'de þansýmýz gelen iyi bir KAP oldu ayný akþam ve bugün arada geriye sarmalar olsa da tavan bitirmeyi baþarabildi. Yoksa ilk gün sonucu bu kadar parlak olmayabilirdi bu endekste. GWIND de yeþil kapatabildi en azýndan. Ama TLMAN için ne söylesek boþ. Hayýrlýsý. Ýlk defa baþýmýza gelen þeyler deðil artýsý da, eksisi de. 'Demirden korkan trene binmez' derler. Biz full borsadayýz, yarýsý fonda görünse de, fondaki de full hisse senedi fonu, yani tamamen borsa içimiz dýþýmýz. Don Kiþot'luktan korkmuyoruz.

Bu arada KCAER'i beðenerek aldým ve beðenerek tuttum. Satarken de istemeye istemeye sattým, sýrf listeye uyalým diye.

Mesela bir önceki portföyümde olan OZRDN listemde yine yer alýyordu, ve üst üste 3 gün sert düzeltme yaþayýnca "makul seviyelere düþtü, acaba alsam mý?" diye tekrar bir göz attým. Geçmiþ yýllarýn 3. Çeyrek performanslarýnýn 2. Çeyrek performanslarýndan daha zayýf olduðunu görünce vaz geçtim. Zaten FAVÖK bir önceki çeyrekten düþüktü, Net Kâr kur farký etkisiyle iyi çýkmýþtý. Almaktan vazgeçtim. TCMB faiz kararý sonrasý da taban oldu. Þimdi onu da almaktan son anda vazgeçtiðim için görece bir sevinç yaþýyorum, portföyde onca düþen hisseye raðmen. Ama ne TCMB faiz kararýnýn bu kadar yüksek olabileceðini, ne de bugün borsada banka harici hisselerin bu kadar sert fiyatlanabileceðini hesap edemedik elbette.

Kristal küre tamirde, yedek parçasýný henüz bulamadýk
    Son düzenleme : deva-i dert; 24-08-2023 saat: 19:42.
    "Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
    Clausewitz

2. Herkesin yazma hevesi kaçmýþ. Kafalarda KKM ilk çýktýðý zamanda olduðu gibi sert bir düzeltme olur mu kuþkusu.. Faiz borsaya ciddi bir alternatif olabilir mi sorularý.. Kimsenin net cevabý yok buna, eminim.

Ama 'ille de borsa' diyen bir insan olarak baþka bir adrese ne geçerim, ne de inanýrým. Bazen baþka alternatifler borsayý mat ettiðini düþünür. Arada güzel dayaklar da yeriz. Olsun, daha da güçlenerek çýkarýz bir sonraki maça. Kartopu büyüyor, yaþarsam eðer, 90 küsur yaþýmda, seni geçeceðim Buffet... Ahdim olsun.
    Clausewitz

3. Hocam böyle coþkulu yükseliþlerin ardýndan iþin doðasý gereði düzeltmeler, dinlenmeler, toparlanma ve yeni coþkular yaþanmasýnýn son derece olaðan bir akýþ olduðunu biliyoruz.
    Elbette bunlar bir sebebe, bahaneye dayanacak. Bu kimi zaman kkm, kimi zaman ekonomi yönetiminin görevden alýnmasý, kimi zaman siyasi krizlerle yaþanacak. Çoðunun da esasýnda ekonomik bir temeli olacak.
    Bugün de yeni bir süreç mi baþlayacak, ileride endeks grafiðine bakýnca, 24 aðustos tarihinden itibaren bir kýrýlma, ardýndan bir ölü kedi sýçramasý sonrasýnda esaslý bir düþüþ ve testere piyasasýnýn yansýmalarýný mý göreceðiz bilinmez. Belki de tam tersi olacak.
    Bu arada portföyünü ayný zamanda dolar bazlý takip edenler icin de ilginç bir gün olmuþtur. Tl bazýnda deðer kaybederken usd bazýnda deðer kazandý bir kýsým portföy.
    Ben olaya ceyreklik etaplar þeklinde bakýyorum.
    Hatýrlarsanýz önümüzdeki çeyreðin hikayesi ne olur diye sormuþtum.
    Artýk döviz pozisyonu/ihracatçý þirketler ve kur farký gelirleri olmayacaðý anlaþýlýyor.
    Þimdi sayacý sýfýrlayýp önümüzdeki döneme bakacaðýz. Onu da kasým ayinda olçecegiz.
    Bahsettiðiniz hisseler tanýdýk geliyor. GEDZA ve OZRDN i mukayese ediyordum ben de.
    ORGE ve DESA benim iptidai filtrelerimden geçip havuzda kalanlardý.
    Bu arada ben de TLMAN'larý elden çikartýp GENTS, KLKIM, ATATP arasinda pay ettim.
    Duruma göre belki eldekilere uygun fiyatla ilaveler ya da portföye 1-2 hisse daha ilave ile yeni ceyreðe yol almýþ olacaðým.
    Hakkýmýzda hayýrlýsý diyelim.

4. 2.ceyreðin hikayesi, kurda yaþanan sýçrama ve buna baðlý olarak ypp-ihracattan kaynaklý gelirlerdi. Döviz pozisyonu açýk olmayan þirketlerin avantajlý olduðu bir dönemdi.
    Bu donemin hikayesi de artan finansman maliyetleri olabilir.
    Her halükarda finansal borçlara dikkat etmemiz gereken bir dönem olacak gibi duruyor.
    Ve sirketlerin karlýlýklarý , büyümeleri yaninda mutlaka güçlü mali yapý.

5.  Alýntý Originally Posted by snkleyp Yazýyý Oku
    Hocam böyle coþkulu yükseliþlerin ardýndan iþin doðasý gereði düzeltmeler, dinlenmeler, toparlanma ve yeni coþkular yaþanmasýnýn son derece olaðan bir akýþ olduðunu biliyoruz.
    Elbette bunlar bir sebebe, bahaneye dayanacak. Bu kimi zaman kkm, kimi zaman ekonomi yönetiminin görevden alýnmasý, kimi zaman siyasi krizlerle yaþanacak. Çoðunun da esasýnda ekonomik bir temeli olacak.
    Bugün de yeni bir süreç mi baþlayacak, ileride endeks grafiðine bakýnca, 24 aðustos tarihinden itibaren bir kýrýlma, ardýndan bir ölü kedi sýçramasý sonrasýnda esaslý bir düþüþ ve testere piyasasýnýn yansýmalarýný mý göreceðiz bilinmez. Belki de tam tersi olacak.
    Bu arada portföyünü ayný zamanda dolar bazlý takip edenler icin de ilginç bir gün olmuþtur. Tl bazýnda deðer kaybederken usd bazýnda deðer kazandý bir kýsým portföy.
    Ben olaya ceyreklik etaplar þeklinde bakýyorum.
    Hatýrlarsanýz önümüzdeki çeyreðin hikayesi ne olur diye sormuþtum.
    Artýk döviz pozisyonu/ihracatçý þirketler ve kur farký gelirleri olmayacaðý anlaþýlýyor.
    Þimdi sayacý sýfýrlayýp önümüzdeki döneme bakacaðýz. Onu da kasým ayinda olçecegiz.
    Bahsettiðiniz hisseler tanýdýk geliyor. GEDZA ve OZRDN i mukayese ediyordum ben de.
    ORGE ve DESA benim iptidai filtrelerimden geçip havuzda kalanlardý.
    Bu arada ben de TLMAN'larý elden çikartýp GENTS, KLKIM, ATATP arasinda pay ettim.
    Duruma göre belki eldekilere uygun fiyatla ilaveler ya da portföye 1-2 hisse daha ilave ile yeni ceyreðe yol almýþ olacaðým.
    Hakkýmýzda hayýrlýsý diyelim.
    GEDZA ve OZRDN hala listemde duruyor, önümdeki dosyada Portföy haricinde listemde kalanlar ARDYZ, OZRDN, GEDZA, YUNSA, MEGAP, TEZOL, TMSN ve PNLSN.. Ama listeyi daraltmak için Halka Açýk Piyasa Deðerini 5 Milyar TL ile sýnýrladým, üst limit olarak. Yoksa bu listede alýnabilecek kriterlere haiz olan 60'ýn üzerinde þirket vardý ve bazýlarý kalanlardan daha iyi alternatif olabileceklerden, iþin açýkçasý. Elbette bu sorgulanabilir bir filtreleme modeli. Þirketlerin piyasa deðerlerine limit koyuyor olmak. Ama mantýðým çabuk gidebilecek hisseleri bulmak, hem finansallarý iyi, hem makul fiyatlý, hem de görece ufak olmasýný bu yüzden istiyorum. Görece ufak olmasýnýn bir yýðýn dezavantajý da var. Endeks 2 düþerken 5-6 düþmek gibi. Ama piyasa iyiyken de sert çýkýyorlar. Bunun dozunu iyi ayarlayabilirsen, portföyün büyüme hýzý da artýyor haliyle.

Net YP pozisyonu ile prim yapabilecek hisse olayý senaryo olarak mevcut kurlarla bu çeyrek zaten bitmiþtir, yukarda dediðin gibi. Portföyü oluþtururken de bu durumu hiç bir þekilde filtreleme unsuru olarak kullanmadým zaten. MB faiz artýrým kararýndan önce bile 30 Haziran kuru ile mevcut kur arasýnda % 5 civarý bir fark vardý, o da hiç bir þirketi pozitif ya da negatif anlamda çok fazlasýyla etkilemezdi benim listeme girenler açýsýndan. Tek bir husus var, ALKIM'i görece düþük kurlar dýþarýdan ithal kaðýtlara karþý rekabet anlamýnda negatif etkileyebilir, iþtiraki olan ALKA'nýn marjlarý açýsýndan. ORGE'nin de bir çok kontratý dolar ya da EURO bazlý olabiliyor. Ancak ben hesaplamalarýmý dünkü kura göre yapmýþtým, 30 Eylül'e kadar kurlarýn en kötü dünkü seviyelerine tekrar gelebileceðini düþünüyorum. O sebeple sonuç itibariyle çok sapma olacaðýný düþünmüyorum. DESA'daki durumu yakýndan izleyeceðim. Ancak orada Ýtalya'daki yatýrýmlarýnýn ekstradan bir dönüþümü olabileceðini düþünüyorum.

Hakkýmýzda haýyrlýsý elbet.
    Clausewitz

6.  Alýntý Originally Posted by snkleyp Yazýyý Oku
    2.ceyreðin hikayesi, kurda yaþanan sýçrama ve buna baðlý olarak ypp-ihracattan kaynaklý gelirlerdi. Döviz pozisyonu açýk olmayan þirketlerin avantajlý olduðu bir dönemdi.
    Bu donemin hikayesi de artan finansman maliyetleri olabilir.
    Her halükarda finansal borçlara dikkat etmemiz gereken bir dönem olacak gibi duruyor.
    Ve sirketlerin karlýlýklarý , büyümeleri yaninda mutlaka güçlü mali yapý.
    Elemelerimde ilk baktýðým þeydi finansal pozisyon. Büyüme, kârlýlýk ve deðerleme finansal pozisyonundan geçer not aldýktan sonra baktýðým faktörler. Biraz daha sýkýlaþtýrabilirim kriterleri gerekirse.
    Clausewitz

7. Hocam bu arada kafamda þöyle bir sey var;
    Bir hissenin "hisse baþýna karýnýn" satýþlarýn yýllik artýþ oraný ve net karýn yýllik deðiþim oranýný da dikkate alarak gelecekteki durumunu tespit etmek.
    Yani sirketimizin net kar marjý kabaca % 10 olsun.
    Satýþlarýný yýllik %15 arttýrýyor ve net kar marjýný da yýllik % 8 artýriyor.
    Bu durumda bu verilerin geçerliliðini koruyacaðýný "varsayarak" bir yil sonraki hisse baþýna karý tahmin etmek.
    Ve bugünkü fiyatý gelecekteki hbk ya bölerek yeni bir f/k bulmak..
    Ben þirket özelinde inceleme yaparken, bulduðum hbk ve cari f/k oranýyla bu koþullar gerceklesirse fiyat hangi seviyelere gelir þeklinde aslýnda herkesin basitce yaptýðý bir hesaplama yapýyordum.
    Ama simdi bunu filtrelemede kullanabilir miyim diye bir soru isareti belirdi kafamda.
    Aslýnda f/k sý görece pahalý görünen sirketlerin, kar marjlarý ve büyüme potansiyelleri de iþin içine katýlirsa degerlemelerinde nasil bir fark oluþur bunu anlamaya calýþýyorum.

8.  Alýntý Originally Posted by snkleyp Yazýyý Oku
    Hocam bu arada kafamda þöyle bir sey var;
    Bir hissenin "hisse baþýna karýnýn" satýþlarýn yýllik artýþ oraný ve net karýn yýllik deðiþim oranýný da dikkate alarak gelecekteki durumunu tespit etmek.
    Yani sirketimizin net kar marjý kabaca % 10 olsun.
    Satýþlarýný yýllik %15 arttýrýyor ve net kar marjýný da yýllik % 8 artýriyor.
    Bu durumda bu verilerin geçerliliðini koruyacaðýný "varsayarak" bir yil sonraki hisse baþýna karý tahmin etmek.
    Ve bugünkü fiyatý gelecekteki hbk ya bölerek yeni bir f/k bulmak..
    Ben þirket özelinde inceleme yaparken, bulduðum hbk ve cari f/k oranýyla bu koþullar gerceklesirse fiyat hangi seviyelere gelir þeklinde aslýnda herkesin basitce yaptýðý bir hesaplama yapýyordum.
    Ama simdi bunu filtrelemede kullanabilir miyim diye bir soru isareti belirdi kafamda.
    Aslýnda f/k sý görece pahalý görünen sirketlerin, kar marjlarý ve büyüme potansiyelleri de iþin içine katýlirsa degerlemelerinde nasil bir fark oluþur bunu anlamaya calýþýyorum.
    Bu pekâlâ yapýlabilir ve yapan da yýðýnlarca fon var dünyada. Ama bizim buradaki ana sýkýntýmýz zaman kýsýtý. Bazen momentumu kaçýrmadan çok çabuk sonuç almak istiyoruz. Piyasanýn da ilk bakýþta odaklandýðý þeyler belli. Hatta bazen satýþlar ve kârlar patladýysa piyasa ilk baþta finansal pozisyonuna bile bakmayabiliyor bir þirketin ve hemen önden fiyatlamaya gidiyor. Ne zaman ki çok primlenme durumu oluþuyor, ondan sonra "yok borçlarý sürdürülebilir mi, yok efendim likidite sorunu olabilir mi?" gibi konular gündeme geliyor. Ee, "dün bunlara bakmamýþtýn" diyemiyorsun piyasa abiye..
    Clausewitz

Sayfa 182/359 ÝlkÝlk ... 82132172180181182183184192232282 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •