Sayfa 183/680 İlkİlk ... 83133173181182183184185193233283 ... SonSon
Arama sonucu : 5433 madde; 1,457 - 1,464 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1. Cok hizli bir sekilde bakmakla birlikte sirketin bu zor donemde operasyonlarinda bu kadar yuklu miktarda nakit akisi saglamis olmasi hakikaten buyuk basari. Yanilmiyorsam CEO biraz zorlu bir donem olacak demisti. Bu da proaktif bir sekilde cok disiplinli bir mali politika uygulayarak isletme sermayesinden cikarabildikleri kadar nakit cikardiklarini gosteriyor. Hatta o kadar ki 144 milyon kadar parayi kur korumali mevduata baglayacak kadar kendilerine guven bir strateji izlemisler. Satin alma icin alinan borclar sirket yonetimini keskin bicak gibi odaklamis gozukuyor.

Tek dikkatimi ceken Paynet kismi oldu. Burada maalesef ciro patinaj cekiyor. Bilanco alacaklarinda da bunu gormek mumkun zaten. Elbette ekonomik durgunluk ve son sektor baglari da Paynet'i kisa vadeli olumsuz etkilemis olabilir. Umarim degerleme ve satis sureci icin bu bir sorun teskil etmez.

Daha detayli bakma imkani olan diger sayin katilimcilarin da goruslerini heyecanla bekliyorum

2.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Emirhan Bey Üstadım kaç ay öncesinden nokta atışı yapmış zaten :)

Yok tam nokta atışı olmamış %10 bir yanılmam olmuş ama zaten tahminleri yazarken +/- %10 olur diye belirtiyorum :)

Ciro 3,1 milyar demiştim 2,86 geldi , brüt kar 155 civarı olur demiştim 138 geldi , EFK 100 olur demiştim 91 geldi , net kar en zor kısmı idi 30-35 arası olur demiştim 28 geldi.

Zaten ciroda %10 yanılma olunca bu otomatik olarak aşağı doğru yansır. Ama yine de gerçekleşmelere yakın bir tahminde bulunmuşuz.

Brüt kar marjı geçen sene %4,7 iken bu sene &4,82 olmuş , EFK marjı geçen sene %2,65 iken bu sene 3,18 olmuş. Kar marjından bahsetmeyelim orada farklı olaylar var o yüzden yanıltıcı olur.

Ama görülen o ki , brüt kar marjında ve EFK marjında iyileşmeler var. Bu da Brightstar farkından geliyor muhtemelen. Brightstarın kar marjları daha yüksek olduğundan konsolide tablolarda kar marjları da yukarı gidiyor. Bundan sonraki dönemde bu trend daha da artarak devam edecek.

Yenileme merkezi işi başlayıp büyüdükçe bu kar marjlarının daha da arttığını göreceğiz.

Başka mecralardaki bazı yorumlarda borcun arttığından bahsedilmiş. Bu adamlar rakam da okumayı bilmiyorlar galiba. Borçluluk 3 ay öncesinden farklı değil. Cari oran 3 ay önce de 1,25 idi şu anda da buna yakın.

Brightstar alımından dolayı zaten Kasım ayında bir borç alınmıştı. O dönem 1,6 olan cari oran Brighstar alımı için kullanılan krediden dolayı 1,3'e düşmüştü ama bu zaten 31.12.2021 bilançosunda böyle idi. Şu anda da benzer durumda. Yani son 3 ayda borçlulukta çok bir değişiklik yok.

Zaten Paynet satışından en büyük beklentimiz de gelecek olan nakitle banka kredilerinin düşürülmesi ve ödenen finansal giderin azaltılması.

28 milyon net karımız var ike 3 aylık finansal gider 43 milyon .

Yani bu finansal gideri yarıya indirsek , çeyrek bazında 50 milyon TL net karı çok rahat yakalayacağiz.

Bir de yanlışsam biri düzeltsin ama bu elde edilen 28 milyonluk net kar , şirket tarihinde tek çeyrekte elde edilen en yüksek net kar rakamı.

2021 4. çeyrekte bu rakam 25 milyon idi. Onun da üstüne çıktık. Üstelik çok yüksek bir vergi ve finansal giderimziin olduğu bir çeyrekte bunu yaptık.

Bundan sonraki her çeyreğin rekor net kar ile olacağının göstergesi bu. Bir de bu çeyrek bitmeden Paynet satılır da kredi borçları azaltılırsa , o zaman cari oran 2'lere kadar çıkacak ve çok likit bir şirket olacağız. Finansal giderin azalması ile de kar marjları yükselecek.

Paynet cirosu 45 milyondan 70 milyona çıkmış. CEO burada %100'ün üstünde bir artış olacak demişti ama ilk 3 ay bu hedef tutmamış görünüyor ama önümüzdeki çeyrekler bunun artması büyük ihtimal. Zaten Konsolide ciro içinde Paynet cirosu çok düşük bir milktar.

Başından beri 2022 farklı olacak diyorduk. Bunu da ilk çeyrek bilançosu ile beraber görmeye başlayacağız diyorduk. İlk çeyrek bilançosu geldi ve bizi yanıltmadı. Bundan sonra performansın artarak gideceği de çok açık belli oluyor.

Artık yeni beklentimiz önce Paynet satışı ardından 2. çeyrek bilançosu.

Tüm ortaklara hayırlı olsun. Artık büyüme ve karlılığın artmaya başladığı bir döneme girdik.

3. Emirhan Bey detayli analiz icin tesekkurler ederim. Evet ciro kisminda bir "zayiflik" var diyebiliriz, dogrudur. Hatta Brighstar'in 35mn dolar katkisi olmustu Aralik ayinda, bu ceyrekteki artis da asagi yukari ayni seviyelerde gozukuyor, yani USD yillik buyume sadece buradan gelmis diyebiliriz sanirim (elbette ki kanallar arasi farklar mevcut). Ayrica CEO 1 milyar dolar hedef bicmisti, esit bolunmus olsa her ceyrek $250mn dolar eder, sezonsal salinimlari saymazsak. Dolayisiyla bu noktada sanki kozmetik olarak hedef altinda kalindi gibi bir izlenim olabilir. Ama zaten CEO 22 Mart'taki Bloomberg roportajinda taleple ilgili bazi sikinitilarin oldugunu iletmisti.

Iste tam da bu nedenle ben bilancoyu begendim cunku ciroda bu "sapma" olmasina ragmen sirket cok iyi bir karlilik yakaladi. Keza yanilmiyorsam Brighstar daha cok envanter ceviren ve dolayisiyla Brut Marji biraz daha dusuk olan bir isletme idi. 4. ceyrege gore ufak bir brut kar orani dususu mevcut olmakla birlikte gectigimiz yilin ustunde olmasi pozitif. Ikinci olarak gider kalemlerine Pazarlama Satis kalemine baktigimizda yaklasik 5mn TL'lik bir amortisman gideri var. Bu sanirim satin alma sonrasi olusan musteri iliskileri degeri. Keza 5 senede amorti edilecek ve aylik 4.28mn TL civari bir rakama denk geliyor, zaten onceki ceyrege gore bu kalem tam bu kadar artmis. Bu da demek ki sadece amortismandan kaynakli nakit olmayan bir gider var. Bu da aslinda bize kurumlar vergisi muafiyeti yarattigi icin guzel bir durum. Bu rakamdan bagimzsiz baktigimizda bile sizin 30-35'lik kar rakami tahmininiz tam ortasina dusuyor (27.7 + 4.2 = 31.9 mn TL). Yani karlilik hedefi tutmus diyebiliriz.

Bu cercevede nakit akim tablosu ise bana cok cesaret verdi acikcasi. Cunku yaratilan onca nakit akisi ciddi bir mali disiplin gostergesi bence. Sirketin pazar payi hedeflerinin buyuk oldugunu biliyoruz. O sebeple karsiz bir sekilde pazar payinin pesinden kosmayi deneyebilir ve kanallara mal basarak ciroyu artirma yoluna gidebilirlerdi. Ama sirket bunu yapmadi. Aksina isletme sermayesini titizlikle yoneterek buradan 130mn TL uzerinde bir nakit akisi cikarmis. Bence bu hem buyuk basari hem de piyasa duzeldiginde yatirima yonlendirecegi guzel bir hazine kutusu. Biliyorum kar zarar ana baslik maddesi olarak herkesin cok dikkatini cekiyor ama nakit yonetimi bir sirketin oksijen kaynagidir. Arena bu ceyrek kendine rahat nefes alacak bir ortam yaratmis, bunu yaparken de kar rakamiyla bizlere goz kirpmis.

4.  Alıntı Originally Posted by ismettarhan Yazıyı Oku
    Emirhan Bey detayli analiz icin tesekkurler ederim. Evet ciro kisminda bir "zayiflik" var diyebiliriz, dogrudur. Hatta Brighstar'in 35mn dolar katkisi olmustu Aralik ayinda, bu ceyrekteki artis da asagi yukari ayni seviyelerde gozukuyor, yani USD yillik buyume sadece buradan gelmis diyebiliriz sanirim (elbette ki kanallar arasi farklar mevcut). Ayrica CEO 1 milyar dolar hedef bicmisti, esit bolunmus olsa her ceyrek $250mn dolar eder, sezonsal salinimlari saymazsak. Dolayisiyla bu noktada sanki kozmetik olarak hedef altinda kalindi gibi bir izlenim olabilir. Ama zaten CEO 22 Mart'taki Bloomberg roportajinda taleple ilgili bazi sikinitilarin oldugunu iletmisti.

Iste tam da bu nedenle ben bilancoyu begendim cunku ciroda bu "sapma" olmasina ragmen sirket cok iyi bir karlilik yakaladi. Keza yanilmiyorsam Brighstar daha cok envanter ceviren ve dolayisiyla Brut Marji biraz daha dusuk olan bir isletme idi. 4. ceyrege gore ufak bir brut kar orani dususu mevcut olmakla birlikte gectigimiz yilin ustunde olmasi pozitif. Ikinci olarak gider kalemlerine Pazarlama Satis kalemine baktigimizda yaklasik 5mn TL'lik bir amortisman gideri var. Bu sanirim satin alma sonrasi olusan musteri iliskileri degeri. Keza 5 senede amorti edilecek ve aylik 4.28mn TL civari bir rakama denk geliyor, zaten onceki ceyrege gore bu kalem tam bu kadar artmis. Bu da demek ki sadece amortismandan kaynakli nakit olmayan bir gider var. Bu da aslinda bize kurumlar vergisi muafiyeti yarattigi icin guzel bir durum. Bu rakamdan bagimzsiz baktigimizda bile sizin 30-35'lik kar rakami tahmininiz tam ortasina dusuyor (27.7 + 4.2 = 31.9 mn TL). Yani karlilik hedefi tutmus diyebiliriz.

Bu cercevede nakit akim tablosu ise bana cok cesaret verdi acikcasi. Cunku yaratilan onca nakit akisi ciddi bir mali disiplin gostergesi bence. Sirketin pazar payi hedeflerinin buyuk oldugunu biliyoruz. O sebeple karsiz bir sekilde pazar payinin pesinden kosmayi deneyebilir ve kanallara mal basarak ciroyu artirma yoluna gidebilirlerdi. Ama sirket bunu yapmadi. Aksina isletme sermayesini titizlikle yoneterek buradan 130mn TL uzerinde bir nakit akisi cikarmis. Bence bu hem buyuk basari hem de piyasa duzeldiginde yatirima yonlendirecegi guzel bir hazine kutusu. Biliyorum kar zarar ana baslik maddesi olarak herkesin cok dikkatini cekiyor ama nakit yonetimi bir sirketin oksijen kaynagidir. Arena bu ceyrek kendine rahat nefes alacak bir ortam yaratmis, bunu yaparken de kar rakamiyla bizlere goz kirpmis.
    Twitter'da ki @turkstonks sen misin yaw?

5. İndeks Bilgisayar dün bilanço açıkladı.9 tane aracı kurum hisse ile ilgili görüş bildirdi.
    Bizde daha tık yok.

6.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    İndeks Bilgisayar dün bilanço açıkladı.9 tane aracı kurum hisse ile ilgili görüş bildirdi.
    Bizde daha tık yok.
    Görüş verdiklerinde de rahatsız oluyorsunuz. Turşucu analiz yaptı diye kendisine söylenenleri hatırlarsın.

7.  Alıntı Originally Posted by kenn Yazıyı Oku
    Görüş verdiklerinde de rahatsız oluyorsunuz. Turşucu analiz yaptı diye kendisine söylenenleri hatırlarsın.
    Hissenin garibanlığına değinmek için yazdım.
    Model portföye alındığında bile 1 ay sonra çıkarmışlardı hedefe ulaştı diye.Hatırlarsanız İnfo model portföye almıştı geçmiş dönemlerde.Turşucu Bey köpük yorumunda yanıldığını farketmiştir kendiside zamanında.
    İndekste hedef fiyat veren,al diyen,endeks üstü getiri diyen kurumlar var.
    Bizde sadece oto veri robot paylaşımları olunca rahatsız oluyor insan.Pozitif negatif yorumlarının ötesine geçemediler.

8.  Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Hissenin garibanlığına değinmek için yazdım.
    Model portföye alındığında bile 1 ay sonra çıkarmışlardı hedefe ulaştı diye.Hatırlarsanız İnfo model portföye almıştı geçmiş dönemlerde.Turşucu Bey köpük yorumunda yanıldığını farketmiştir kendiside zamanında.
    İndekste hedef fiyat veren,al diyen,endeks üstü getiri diyen kurumlar var.
    Bizde sadece oto veri robot paylaşımları olunca rahatsız oluyor insan.Pozitif negatif yorumlarının ötesine geçemediler.
    Piyasada yabancı yatırımcı yok. Türklerin olan parası ile dönüyor her şey. Indes 4.5 F/K ile işlem görüyor arena ise dünkü karla 15 den. Artık kar lar da birşey ifade etmiyor yabancı gelmeyince. Yatırım tavsiyesi degildir.

Sayfa 183/680 İlkİlk ... 83133173181182183184185193233283 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •