Sayfa 183/366 İlkİlk ... 83133173181182183184185193233283 ... SonSon
Arama sonucu : 2923 madde; 1,457 - 1,464 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Anlatmak istediğim şey şu: Neye, niçin, hangi sistemle yatırım yaptığını net ortaya koyabilmek. "Ben TLMAN'ı niçin aldım?" sorusunun cevabını veremiyorsam eğer, onu almamalıyım. Hani Peter Lynch diyor ya, "bir şirketi niçin aldığınızı 5 dakikada 10 yaşındaki bir çocuğa izah edemiyorsanız, onu almayın." diye, bence bu soruya net cevabımız olmalı.

Geçen portföyde 14 şirketin yanına bir de KUTPO almıştım mesela, walla ne yalan söyleyeyim, alırken niçin aldığımı unuttum galiba, bir kaç hafta sonra performansı da sönük kalınca, kendi kendime sordum, hatta buraya da yazdım, ben bunu niçin tutuyorum diye. Mantıklı pek bir yanını bulamadım, teknik olarak bir kaç yıl önce gördüğü zirveden hala uzak olması ve oraya tekrar erişmesinin iyi bir potansiyel taşıdığı gerekçesi dışında. Sonuçta anlamlı cevaplar veremediğim için bilançosunu bile görmeden sattım. Bu sebeple bir % 15 civarı potansiyel gelirden de oldum KUTPO bazında, ama olsun, mantıksızlık olmamalı seçimlerimde, mantıksız gelecek para, hoş gelsin de, bir daha gelmez, ya da sürekli gelmez o para.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. Ben Graham'ın oldukça defansif bir alım stratejisi var mesela, uygulanabilir mi? Evet uygulanabilir. Ama bir çok fırsatı kaçırtır mı? Evet kaçırtır.. Charlie Munger bu yüzden Buffet'ın bakış açısını değiştirdi mi? Evet tam da bu yüzden.

Ama bazen defansif olmanın avantajları da var. Ne diyor Graham?

1) Toplam Varlıklar Toplam Borçların en az 2 katı olmalı. (Yani Toplam Borçlar en fazla % 50 olabilir bu durumda)
    2) Uzun Vadeli Borçlar Net Aktif Varlıklardan fazla olmamalı. Net Aktif Varlıklar her bir varlığın güncel değerini bulduktan sonra toplam borçların ondan düşülmüş hali. Ama bunu kim yapacak? Bilançodaki değerlerini baz alıp borçları düşeriz, bu durumda Öz Kaynakları kullanabiliriz. Yani uzun Vadeli Borçlar Öz kaynaklardan büyük olmamalı.
    3) Son 10 yılda HBK en az 1/3'ü kadar artmış olmalı. (Bu madde enflasyonist bir ülkede anlamını yitiriyor, belki dolar bazlı bakmak lazım)
    4) Mevcut fiyat son 4 çeyreklik kazancın en fazla 15 katı olmalı (yani F/K en fazla 15 olmalı)
    5) Mevcut fiyat şirketin defter değerinin en fazla 1,5 katı olmalı (yani PD/DD en fazla 1,5 olmalı)
    6) Madde 4 ve 5 tek tek sağlanamıyorsa, en azından ikisinin çarpımı 22,5'tan küçük olmalı.

Şimdi bu kurallar uygulanabilir mi? Evet. Bunları sağlayan şirketler bulunabilir mi? Evet Ama buna göre alım yaparsan bir yığın fırsat kaçar mı? O da evet.
    Clausewitz

3.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Ben Graham'ın oldukça defansif bir alım stratejisi var mesela, uygulanabilir mi? Evet uygulanabilir. Ama bir çok fırsatı kaçırtır mı? Evet kaçırtır.. Charlie Munger bu yüzden Buffet'ın bakış açısını değiştirdi mi? Evet tam da bu yüzden.

1) Toplam Varlıklar Toplam Borçların en az 2 katı olmalı. (Yani Toplam Borçlar en fazla % 50 olabilir bu durumda)
    2) Uzun Vadeli Borçlar Net Aktif Varlıklardan fazla olmamalı. Net Aktif Varlıklar her bir varlığın güncel değerini bulduktan sonra toplam borçların ondan düşülmüş hali. Ama bunu kim yapacak? Bilançodaki değerlerini baz alıp borçları düşeriz, bu durumda Öz Kaynakları kullanabiliriz. Yani uzun Vadeli Borçlar Öz kaynaklardan büyük olmamalı.
    3) Son 10 yılda HBK en az 1/3'ü kadar artmış olmalı. (Bu madde enflasyonist bir ülkede anlamını yitiriyor, belki dolar bazlı bakmak lazım)
    4) Mevcut fiyat son 4 çeyreklik kazancın en fazla 15 katı olmalı (yani F/K en fazla 15 olmalı)
    5) Mevcut fiyat şirketin defter değerinin en fazla 1,5 katı olmalı (yani PD/DD en fazla 1,5 olmalı)
    6) Madde 4 ve 5 tek tek sağlanamıyorsa, en azından ikisinin çarpımı 22,5'tan küçük olmalı.

Şimdi bu kurallar uygulanabilir mi? Evet. Bunları sağlayan şirketler bulunabilir mi? Evet Ama buna göre alım yaparsan bir yığın fırsat kaçar mı? O da evet.
    Bir arkadaşımız bu kuralları uygulayarak son dönemde, 2 yıldan çok daha az bir zamanda, portföyünü 15,66 kat büyüttü. Piyasanın ralli yapmasından mıdır? Formülün faydası mıdır? Her ikisinin etkisi birden mi? Bunun sürdürülebilir olup olmadığını zaman gösterecek. Ama alırken bu kurala uyarken, tuttuğu süre boyunca bu kriterleri hala sağlayıp sağlamadığına bakmadan % 80-100 prim yapınca hisselerden çıkıp, aynı kriterleri sağlayan başka hisselere giriş yaptı. Sonuç oldukça iyi. "Ben fon yöneticisiyim" diyen adamlar bunu beceremediler.
    Clausewitz

4.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Ben Graham'ın oldukça defansif bir alım stratejisi var mesela, uygulanabilir mi? Evet uygulanabilir. Ama bir çok fırsatı kaçırtır mı? Evet kaçırtır.. Charlie Munger bu yüzden Buffet'ın bakış açısını değiştirdi mi? Evet tam da bu yüzden.

Aslında F/K x PD/DD 22,5'tan küçük olmalı kuralının dışındaki kurallar genel hatlarıyla benim kriterlerime rahatlıkla uyuyor. Elimdeki 13 şirtketten sadece 1-2 tanesi Madde 1'i ihmal edilebilecek kadar çok hafif aşıyor. Hatta benim bunlara ilave başka defansif kurallarım da var ilave olarak. Belki burada belirtilmemiş ama defansif yatırımcıların minimum şartlarından birisi olan Cari Oran'ı da 1,5 tutsam 1-2 şirketi daha kapsam dışına alırım. 15 F/K ve küçük şartını hepsi sağlıyor, ancak 22,5 şartını sağlayan 13 şirketten sadece 3 tane var. Ben FD/FAVÖK ve F/K 2'si aynı anda 15'ten düşük olmalı tercihi yapıyorum. Bu da elbette yeterince eleme yapıyor ama 22,5 şartını koyduğum zaman kalan şirketlerden alabileceğim şirket sayısı çok sınırlı, onların da ya kârlılıkla ya büyüme ile sorunları var. Ama arkadaş bu duruma çok da itibar etmeden sadece seçerken yukarıda belirtilen kurallara sadık kalarak becerdi bahsettiğim büyümeyi. Tabii ki burada unutulmaması gereken bir nokta da her seçilen şirketten belli bir kâra ulaştıktan sonra çıkmış olması. Belki aynı şirketlerde sadece beklemeyi tercih etse bu çarpıcı büyüme sağlanamamış olurdu.
    Clausewitz

Duhul
    Aug 2020
    İkamet
    İSTANBUL-- BEYKOZLUYUZ
    Gönderi
    923
     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Aslında F/K x PD/DD 22,5'tan küçük olmalı kuralının dışındaki kurallar genel hatlarıyla benim kriterlerime rahatlıkla uyuyor. Elimdeki 13 şirtketten sadece 1-2 tanesi Madde 1'i ihmal edilebilecek kadar çok hafif aşıyor. Hatta benim bunlara ilave başka defansif kurallarım da var ilave olarak. Belki burada belirtilmemiş ama defansif yatırımcıların minimum şartlarından birisi olan Cari Oran'ı da 1,5 tutsam 1-2 şirketi daha kapsam dışına alırım. 15 F/K ve küçük şartını hepsi sağlıyor, ancak 22,5 şartını sağlayan 13 şirketten sadece 3 tane var. Ben FD/FAVÖK ve F/K 2'si aynı anda 15'ten düşük olmalı tercihi yapıyorum. Bu da elbette yeterince eleme yapıyor ama 22,5 şartını koyduğum zaman kalan şirketlerden alabileceğim şirket sayısı çok sınırlı, onların da ya kârlılıkla ya büyüme ile sorunları var. Ama arkadaş bu duruma çok da itibar etmeden sadece seçerken yukarıda belirtilen kurallara sadık kalarak becerdi bahsettiğim büyümeyi. Tabii ki burada unutulmaması gereken bir nokta da her seçilen şirketten belli bir kâra ulaştıktan sonra çıkmış olması. Belki aynı şirketlerde sadece beklemeyi tercih etse bu çarpıcı büyüme sağlanamamış olurdu.
    Üstadım hayırlı geceler, bir kaç haftadır yazılarınızı takip ediyorum ve gerçekten başarılı işler yapıyorsunuz nazar değmesin inşaallah.... Benim sizden ricam şu, biri 19 biri 15 iki çocuğum var ve bunlar için borsada kumbara yapmak istiyorum özellikle düzenli temettü veren şirket arıyorum, birikimide şöyle yapıcam emekli maaşımı ve aldığım aylıktan dan bir miktar ilave ile yaklaşık 15-20 bin lira arası her ay alım yapıcam, ben Aksa akrilik, işyat ve akgrt arasında kaldım bana yardımcı olabilir misiniz sizinde fikriniz benim için önemli şimdiden teşekkür ederim..

Duhul
    Aug 2020
    İkamet
    İSTANBUL-- BEYKOZLUYUZ
    Gönderi
    923
     Alıntı Originally Posted by Dedektifjjdj Yazıyı Oku
    Üstadım hayırlı geceler, bir kaç haftadır yazılarınızı takip ediyorum ve gerçekten başarılı işler yapıyorsunuz nazar değmesin inşaallah.... Benim sizden ricam şu, biri 19 biri 15 iki çocuğum var ve bunlar için borsada kumbara yapmak istiyorum özellikle düzenli temettü veren şirket arıyorum, birikimide şöyle yapıcam emekli maaşımı ve aldığım aylıktan dan bir miktar ilave ile yaklaşık 15-20 bin lira arası her ay alım yapıcam, ben Aksa akrilik, işyat ve akgrt arasında kaldım bana yardımcı olabilir misiniz sizinde fikriniz benim için önemli şimdiden teşekkür ederim..
    Yazmayı unutmuşum özür dilerim, bu birikimi rabbim nasip ederse en az 5 yıl yapıcam temettü den gelenlerle beraber.

7.  Alıntı Originally Posted by Dedektifjjdj Yazıyı Oku
    Hocam, temettü yatırımcılığı bir yatırım tarzıdır ve kendi çapında da anlamlı ve tutarlıdır. Ancak benim yatırım felsefeme çok da uyan bir tarz değildir. Ben, an itibariyle, hâla büyüme aşamasında, finansal sağlığı yerinde ve makul fiyatlarla fiyatlanan ve mümkün olabildiğince iyi bilanço açıklayan hisseleri taşımayı seviyorum ve her bilanço döneminde de kendi koyduğum kriterlere en uygun 10-15 hisse ile devam ediyorum, ve kendimce gerektikçe bunları güncelliyorum. Burada risk anlayışı da görece yüksek. Sizin aradığınız daha ziyade belli bir piyasa ve pazar büyüklüğüne ulaşmış, büyüme dönemini aşmış, olgunlaşmış ve temettü verir hale gelmiş, risk düzeyi görece daha düşük, standart bir sürekliliği olan pasif bir yatırım şekli bir nevi. Bu bağlamda, temettü yatırımcılığı ve bunu temin edebilecek şirketler fazla ilgi alanıma girmeyen bir konu olduğu için, bu konuda yorum yapmam hem sağlıklı olmaz, hem de doğru bir yönlendirme yapmış olmam.

Konuyla daha çok ilgilenen arkadaşların tecrübelerinden istifade etseniz sizin açınızdan daha verimli sonuçlar çıkarabilir. Bu konuda beni mazur görünüz.

Saygılar.
    Clausewitz

8. Bu işte bir tuhaflık var, Fenerbahçeliler Altay Bayındır'ı beğenmiyor ve yerine Livakovic'i getiriyor, ama Manchester United bu kaleciyi beğeniyor ve bonservis ve bonuslarla Fenerbahçe'den transfer ediyor. ManU bizim Altay'da görmeyi beceremediğimiz neyi görebildi acaba?
    Clausewitz

Sayfa 183/366 İlkİlk ... 83133173181182183184185193233283 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •